Selasa, 19 Ogos 2014

JILBOOBS DAN MILF


Bulan Ogos ini termaktublah perkataan ‘Jilboobs’ sebagai satu ungkapan yang merujuk kepada gadis-gadis di Indonesia berfesyen ‘muslimah tetapi seksi’. Hakikatnya fesyen tersebut telah lama digayakan oleh kebanyakan negara-negara Islam yang liberal dan moden, tetapi apabila terma seperti itu diciptakan netizen. Ia menjadi wabak dan fenomena kerana ia telah dikomersilkan dan dipopularkan oleh laman sosial agar tidak kedengaran janggal dan kolot pada mata masyarakat. Apabila Majlis Ulama Indonesia (MUI) yang mengeluarkan fatwa adalah haram bagi kaum wanita untuk mengenakan pakaian muslimah namun tetap menonjolkan bentuk tubuh atau berpakaian ketat yang diberi nama “Jilboobs”, masyarakat mula mengambil fesyen ini dari sudut pro dan contra. Apa yang pasti kini di Asia Tenggara pun kita sudah mempunyai ungkapan lucah tersendiri seperti MILF yang dipertuturkan secara terbuka.


Bagi yang tidak tahu, Jil (merujuk kepada Jilbab iaitu tudung) dan Boobs (merujuk kepada buah dada). Oleh itu Jilboobs adalah ringkasan kepada bertudung tetapi mempamerkan buah dada.

Bagi yang masih asing dengan ungkapan MILF, ia bermaksud Mom I'd Like to Fuck. Perkataan MILF mula diperkenalkan melalui filem komedi remaja, American Pie. MILF merujuk kepada wanita berkahwin atau ibu tunggal tetapi masih mengekalkan kejelitaan walaupun usia melebihi 40-an, MLIF harus mempunyai anak, pandai perihal pencegahan kehamilan dan berminat dengan hubungan badan tanpa ikatan romantis. Ringkasnya, seorang ibu dewasa yang boleh menyebabkan si remaja duduk tak senang. Ok, saya berhenti setakat itu dulu sebelum melalut dengan lebih jauh dengan topik ini.

Jennifer Coolidge atau Stifler's mom dipercayai wanita pertama digelar MILF
Saya terjumpa dengan satu definasi MILF yang lucu oleh seorang penguna Urban Dictionary, Joanne Binns; "Mom I'd Like to Fuck, they are rare but exceptional. Usually drive volvos and are soccer moms."

3 ulasan:

  1. hahahahaha nice info baru ku tahu

    BalasPadam
  2. hahaha...kesian kat minah2 yang gambar dia ni kena jadi bahan...

    BalasPadam
  3. berteromber... mula-mula ingat taknak blank mata.. tak baik plak. kesan masa depan. sekadar bagi idea what it is all about.

    BalasPadam