Isnin, 20 April 2015

REAL-LIFE VAMPIRE TRIBES ROAMING SELANGOR


Vampires walk among us. But these people aren’t the stuff of nightmares - far from it actually. Recent report in local newpapers and bloggers proved of the real vampires living in Taman Medan, Petaling Jaya. They are not easy to find, but when you do track them down, they can be quite aggressive.

“Real vampires” is the collective term by which these people are known. They’re not “real” in the sense that they turn into bats and live forever but many do sport fangs and just as many live a primarily nocturnal existence. These are just some of the cultural markers real vampires adopt to express a shared (and, according to them, biological) essence – they need blood (human or animal) or psychic energy from donors in order to feel healthy.

This is more true for some than others though. I found the vampires of Taman Medan to be keen to keep up to date with the global community. I eventually met around 50 real vampires there, but the total number in Petaling Jaya is unknown. They ranged in age from 18 to 50 and represented both sexes equally. They claimed to be practicing Islamic teaching, but very much fear of crucifix, holy water and also scared walk in front of a church. They even feel like burning when touching or recite verses from a bible which they claimed to be not ungodly.

Unquestionably, I found the vampires I met to be competent and generally outwardly “normal” citizens. What was perhaps most surprising about the vampires I met though was their marked lack of knowledge about religions in general. They seemed to know much less than you might expect - at least for moslem-vampires - about how their kind were depicted in books and films. By this I mean to say that the people I met with and interviewed turned to anti-Christian simply because they had heard too many scary tales about the ‘holy water’. 


In fact, the real vampire community in general seems to have appropriated very few of the trappings mainstream culture attaches to creatures of the night. Many do dress in Baju Melayu but certainly not all the time, and very, very few sleep in coffins. In fact, those vampire who do dress a certain way or wear songkok do so long after realizing their desire to take blood.

9 ulasan:

  1. nak tau jugak agak2 masjid taman medan penuh tak dengan vampire ni tiap2 hari...

    BalasPadam
    Balasan
    1. jumpa artikel vampire ni.. ubah nama tempat ubah bab bangsa dan pakaian... walla... dah jadi hikayat once upon a cross... hehehe.

      Penuh kot, ni semua geng solat malam ni!

      Padam
  2. Also got new vampire..'gst and epf vampire'..heheh..
    Nak kena bagi makan coklat minda la diorang ni.

    BalasPadam
  3. Geng ni semua tdoq masjid ni...

    BalasPadam
  4. ramai rakan sekerja duk sini.. cuba check sikit sejarah kg medan ni.. ni tempat panas sejak 13 mei lagi.. ni tempat 'fanatik'.. kawasan melayu buat pa buat gereja pastu pampang salib besaq besaq ada logik ka? kalau kawasan cina kita azan kuat sikit depa bising

    BalasPadam
    Balasan
    1. kecik aja salib tu bro jika nak dibanding dengan sleeping buddha kat kawasan Islam di Kelantan. rumah ibadat harus dihormati simple aja. macam saya pernah tulis kat fb, haru maru juga jika lihat salib, lalu depan gereja, baca bible, tempias holy water membawa kepada tergugatnya iman. Namun apabila dlm solat, kita baca al-Quran, azan, hati ini tidak terdetik apa apa perasan gentar.... elok masuk Kristian tu. kurang-kurang agama tersebut ada kesan dihati..

      Padam
    2. betul la bro.. ni benda kecik je, kecoh sebab diperkudakan oleh pihak yg berkepentingan, buat kecoh dan buat panas, jahanam. baik fikir benda lain...

      Padam
  5. Sini kawasan 'panas". Pantang kena jentik sikit , dua dua belah pihak memang melantun sakan. Racial hatred mmg kuat kat area nih. AKu slalu juga gi tempat nih sbb mastering engineer aku duduk kat sini. Memang kalo kita jalan tepi org bangsa lain mmg depa pandang semacam. Takut jugek. Tapi pada aku isu nih kadang kadang mainan pihak berkepentingan. Ada org cakap video Alvin Tan tu nak counter balik isu nih. Entah lahhh. Harap harap semua buleh la duduk aman damai. Ada sebabnya Allah s.w.t menciptakan manusia berbilang bangsa.

    BalasPadam
  6. aku pun lihat ini positif. ya la. Allah didik kita dengan cara yang unik. Bagi aku sama macam kes ya hanana, kes sunnah makan capati kuah kari, bila dah tersebar... kita kembali rujuk pada Sunnah, sekurang-kurang kita buat semakan pemahaman kita sebelum ini.
    Kes Alvin Tan... saya tenang dalam menerima penghinaan dia. Ia juga bermaksud saya akan turut tenang jika mendapat tahu beliau di bunuh kelak. Dia ingat dia Derek Vinyard dgn iron cross & swastika di dada. Dia perlu terima ancaman sebagai seorang neo-Nazi jugak la.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...