Khamis, 24 September 2015

SIAPAKAH SEBENARNYA MUHAMMAD BIN ABDUL WAHHAB ( AL HIDAYAH )Buku ini saya beli sebagai memperingati dan memoir kepada Al Marhum Syeikh Wahbah Az-Zuhaili (Syiria), cendakiawan Islam yang dikagumi dunia kerana cerdasan akalnya, seorang ulama tersohor dan pakar dalam perundangan Islam. Sejak kecil bapanya memanggil Dr. Wahbah “Syeikh al-Islam” dan beliau gemar menulis ketika Subuh. Allahyarham telah mengarang lebih dari 200 kitab dan turut menulis lebih dari 500 risalah dakwah serta islah. Dr. Wahbah Az-Zuhaili pergi mengadap Ilahi pada 8 Ogos lalu, kehilangan beliau sangat dirasai oleh umat Islam serata dunia.

Antara fatwa beliau yang saya gunapakai TIDAK wajib berpegang kepada satu mahzab sahaja dari 4 mahzab yang benar. Bagi orang awam adalah afdal mengikut pendapat mufti yang terdiri dari Ahlus Sunnah.

Buku cetakan edisi pertama tahun 2015 ini diterjemah oleh Prof Madya Dr Basri Ibrahim al-Hasani al-Azhari (Universiti Sultan Zainal Abidin, K.Terengganu) yang juga penerima Anugerah Tokoh Penulis Muda Buku Islam 2007 ini wajar dimiliki oleh semua warga Malaysia yang masih paranoid pada gelaran “Wahabi” dan mempergunakan istilah itu sebagai ‘pembunuh hujah’ disebabkan dunia (USA) dan kebanyakan ulama ‘nusantara’ mempromosikan gelaran “Wahabi” sebagai orang-orang sesat, dajjal atau pelampau.

Syeikh Muhammad bin Abdul Wahhab walaupun berbagai tomahan yang telah dileparkan kepadanya adalah seorang ulama reformis yang berjaya melakukan “ISLAH” di Semenanjung Tanah Arab dalam bentuk membenteras segala kepercayaan syirik dan amalan yang tidak berdasarkan sunnah. Beliau bukan sahaja seorang ulama yang berjaya menyedarkan masyarakat tentang perlunya kembali pada sumber asal Islam, malah berjaya membuat perjanjian dengan pemerintah Dar’iyyah untuk menjaga sunnah Rasulullah SAW. Sesuatu yang agak mustahil dilakukan ulama moden. Syeikh Muhammad Abdul Wahhab adalah tokoh controversial hingga kini. Ada golongan yang menyokong beliau keterlaluan sehingga apa sahaja yang beliau lakukan dianggap sempurna. Dan ada juga golongan yang menentang beliau keterlaluan hingga melabelkan beliau dajjal, khawarij dan sebagainya. Namun kemunculan beliau merupakan komponen yang membawa kepada pembentukan kerajaan Arab Saudi dan penghapusan dalam berbagai-bagai perkara syirik dan khurafat.

Saya juga baru mengetahui, rupanya memang wujud puak khawarij dikenali sebagai “Wahabiyyah” yang diketuai oleh Abdul Wahhab bin Rustum muncul di Afrika Utara ratusan tahun sebelum era Syeikh Muhammad Abdul Wahhab yang difatwakan sesat oleh ulama-ulama zaman itu. 

Ketakutan ulama dan ustaz negara kita pada wahabi ini mendorong mereka untuk melabelkan sesiapa sahaja yang tidak sehaluan dalam isu agama sebahai wahabi. Gelaran yang dipergunakan agar menjauhkan masyarakat dari berguru dan belajar dari ulama dan ustaz berkenaan. Begitu juga kita dapat lihat bagaimana permusuhan penyokong wahabi terhadap golongan sufi apabila tokoh mereka seperti Sayyid Qutub, Hasan al-Banna dituduh sebagai sesat. Yang terkini Arab Saudi mengganggap Ikhwan Muslimin di Mesir sebagai sesat. Ia mengeruhkan lagi keadaan dan menimbulkan panik terutama bagi masyarakat nusantara atau orang Melayu yang bersopan santun dan sukakan adat, serta meminati pengajian ilmu tasawuf dan tarikat. 

Ustaz dan ulama di negara kita juga dilihat banyak mengetengahkan pandangan dan kitab syeikh dan ulama anti wahabi dari pengaruh golongan Ahbasy dan pengikut Hasan as-Saqqaf dari Jordan dengan tuduhan melulu dan tanpa pertimbangan.

Mazhab as Shafie’e dilihat serasi dengan nusantara dan mampu menyelesaikan berbagai-bagai masalah umat kepulauan Melayu. Namun, kemunculan golongan yang dikaitkan dengan wahabi dinegara kita akhir-akhir ini dianggap sebagai ancaman mahzab Shafie’e, boleh dilihat sebagai petanda positif apabila ia telah menarik minat masyarakat untuk mendekati al Quran dan pengajian hadis. Umat Islam mula membanjiri masjid dan surau untuk mengambil tahu isu itu dan ini. Kekuatan dalil dari al-Quran dan as Sunnah. Ustaz-ustaz juga sudah mula memperkasakan diri dengan dalil dan hujah al Quran dan as Sunnah jika mahu mempertahankan sesuatu pendapat dari mahzab pilihan mereka. 

Bagi saya ia sebuah buku yang sangat bagus, melalui pendapat tokoh besar Islam yang tidak melampau ke kiri dan ke kanan supaya pembaca boleh membuat analisis sendiri dalam menilai perjuangan Syeikh Muhammad Abdul Wahhab yang sebenar.

Boleh didapati dimana-mana toko buku, Popular dengan harga RM9.00.

"Umat Islam seluruhnya kehilangan Tokoh Ulama Besar, laksana kehilangan satu bintang yang menunjuk arah perjalanan yang jauh di alam dunia sehingga akhirat, kerana ilmunya, amalan dan perjuangannya melalui tulisan dan lisan . Dr Wahbah Az-Zuhaili Rahimahullah berusia 83 tahun, Allamah bumi Syam atau Syria, kalangan mereka yang benar-benar mewarisi pusaka Anbiya a.s" - Hadi Awang

“Berita kewafatan al-Syeikh Dr Wahbah al-Zuhaili mendukacitakan umat Islam. Suatu kehilangan besar. Sumbangan ilmunya kepada umat di zaman kini amatlah bermakna. Beliau guru kita semua. Semoga Allah menerima segala sumbangan dan jasanya kepada agama dan umat ini." - Dr MAZA

4 ulasan:

  1. Ada beli buku ni, beberapa hari kemudian dapat tahu yg penulisnya baru saja meninggal.. Semoga Allah mengampuni dan merahmati beliau.. Tulisannya ringkas dan pandangannya sederhana berbanding setengah orang kita yang sangat paranoid dgn Muhammad bin Abd Wahhab..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya bro... banyak kitab-kitab yang hebat Dr Wahbah karang bro... Semoga Allah cucuri rahmat ke atas rohnya.

      Padam