Khamis, 15 Oktober 2015

JOHN WICK (2014)


Jika Frank Moses dalam R.E.D adalah pesara CIA yang super hebat cuba dihapuskan oleh CIA sendiri untuk menutup dosa Timbalan Presiden USA dalam satu operasi di Vietnam, dan akhirnya dengan bantuan pihak Russia beliau berjaya membongkar konspirasi pembonekaan jawatan Presiden itu. Filem seperti The Prince, Run All Night dan Home Front turut mempunyai twist seperti John Wick.

John Wick mengisahkan seorang assassin (pembunuh professional) yang telah bersara apabila bertemu jodoh dan hidup normal. Malangnya isterinya meninggal dunia mungkin kerana ‘kanser’ (tidak dinyatakan), bagai jatuh ditimpa tangga, selang beberapa hari kematian isterinya 3 orang penyamun telah memecah masuk rumah Wick mencuri kereta vintaj miliknya dan membunuh anjing yang dihadiahkan mendiang isterinya. Salah seorang penyamun tersebut adalah anak kepada ketua mafia Russia bernama Viggo, lebih mengharukan lagi Viggo adalah bekas majikan John Wick. Viggo mengelar John Wick sebagai “baba yaga”, iaitu hantu.

Bertindak balas dari kemurungan dan dendam, John Wick kembali memulakan operasi memburu dan membunuh. Satu benda yang saya suka adalah aksi bertarung Keanu Reeves yang memang mengingatkan kepada filem aksi John Woo, dengan tambahan nilai kesan bunyi realistik. Maksud saya, TIADA “Kedebush”, “Pooww!”, “ Booakkk!”, semua kedengaran macam bertumbuk dalam keadaan nyata. Bukan macam filem Tamil atau Rocky. Difahamkan hampir kesemua pasukan stunt didatangkan dari pasukan yang menjayakan filem The Matrix. Sentuhan komputer pada mangsa-mangsa tembakan Wick menjadikan persembahan John Wick lebih kejam dan ganas. 


Difahamkan pengarah, Stahelski banyak merujuk filem dari Clint Eastwood, filem Hong Kong serta anime untuk menghasilkan drama pertarungan yang mantap. John Wick boleh mengubat duka bagi yang kecewa lakonan suram beliau dalam filem komikal 47 Ronin (2013) sesuai untuk kanak-kanak dan remaja. Sekual John Wick telah diumumkan sedang dalam proses pengambaran. Mungkin Eva Longoria (penerbit) dapat untung banyak melabur dalam filem ini?

Band rock Keanu Reeves, DOGSTAR masih aktif kah?

1 ulasan: