Sabtu, 28 Oktober 2017

A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT (2014)


Filem ini unik, susah nak dilabelkan produksi ini. Ia filem Iran dari Amerika.. haha! Apa ni? Entah la. Beginilah, filem genre pontianak ini berlangsung di Iran dengan mengunakan bahasa Parsi dan hanya dibintangi 5 orang aktor utama. Arash dilakonkan oleh Arash Marandi seorang tukang kebun yang rajin dan hidup bersama bapanya Hussein, merupakan seorang penagih heroin tegar. Akibat bapanya banyak berhutang dengan pusher bernama Sayed. Kereta antik milik Arash telah dirampas Sayed.

Suatu hari Arash telah mencuri subang milik majikannya dan berhenti kerja. Dan masa yang sama, setiap malam di pekan mereka berkeliaran seorang gadis pontianak mencari mangsanya. Namun gadis ini sering memilih mangsa dari kalangan kutu rayau dan penjenayah. Dan antara mangsanya adalah Sayed yang dijumpanya ketika melanggan pelacur. Terbunuhnya Sayed, membuatkan Arash mendapat tuah kerana berada ditempat kejadian. Selain dapat kembali kereta antiknya, Arash turut mengambil duit dan dadah tinggalan Sayed.

Suatu malam Arash keluar berfoya-foya ke parti helloween di kelab malam. Dia dipaksa untuk mengambil pil khayal oleh bekas majikannya. Dalam perjalanan pulang, Arash bertembung dengan si Pontianak yang sedang bersiar-siar dengan skateboard nya. Ya! Skateboard. Bibit-bibit cinta mula berputik, si Pontianak membawa Arash kembali ke rumahnya, mereka pun bercengkerama dalam buaian lagu-lagu dari koleksi LP Pontianak itu. Ya, dia sukakan fesyen dan muzik.

Kisah ini pendek sahaja, disudahi dengan Arash akhirnya bertengkar dengan ayahnya. Setelah diberi wang dan dadah, Hussein keluar dan melanggan pelacur. Ketika itulah datang si Pontianak membunuh Hussein. Setelah mendapat tahu ayahnya mati, Arash mengajak si Pontianak lari ke tempat lain untuk membina hidup baru. Akan tetapi kucing kesayangan dia dan ayahnya tiba-tiba muncul dalam rumah si Pontianak, tahulah Arash bahawa pembunuhan ayahnya ada kaitan dengan gadis itu. Bagaimanapun dia tetap meneruskan hajatnya untuk bersama Pontianak itu. Kisah ini tamat begitu sahaja.

Penulis dan pengarah filem ini, Ana Lily Amirpour

Dari segi filem baget rendah, cinematografi-nya sangat bagus dan mereka bijak memilih untuk menyunting filem ini dalam hitam putih. Ia menghasilkan atmosfera goth dan menyelamatkan banyak visual yang mungkin kantoi jika berwarna terutama babak berdarah. Perubahan plot-plot sangat lembab dan mungkin anda akan bosan menanti satu-satu babak berakhir. 

Landskap yang dipamerkan dalam filem memberi saya tanggapan berbeza tentang Tehran. Kawasan perumahan mereka bersih, dengan fesyen, runut bunyi, sosio-budaya mereka kelihatan sangat terbuka, mirip Tel Aviv pun ada?! Jangan terkejut antara penerbit filem ini adalah Elijah Wood.

Syiah dan Yahudi memang ada hubungan mesra ya….

Bagaimanapun jika diperincikan jalan ceritanya, ditambah aksinya, diberi kesan khas dan baget yang besar. Saya rasa ia boleh berdiri sebaris filem From Dusk Till Dawn arahan Robert Rodriguez.

4/10

Tiada ulasan:

Catat Ulasan