Jumaat, 15 Ogos 2014

THE WOLF OF WALL STREET (2013)


Filem ini wajib tonton kerana lakonan cemerlang dan garapan ceritanya adalah genius. Saya menontonnya sebanyak 3x kerana kekaguman pada jalan cerita dan kehebatan watak Jordan Belfort bawaan Leonardo DiCaprio. Leonardo menggondol Anugerah Golden Globes kategori Pelakon Lelaki Terbaik melalui filem ini.

Filem ini mengisahkan seorang pemuda Jordan Belfort (dari kisah benar Jordan Belfort sendiri) yang memulakan kariernya di Wall Street sebagai broker saham pada awal 90-an. Belfort dari seorang yang na├»ve mendapat tunjuk ajar dari mentor nya bagaimana untuk berjaya dalam perkerjaan yang memerlukan hubungan pelanggan yang tanpa henti, kemahiran komunikasi dan menipu serta kaedah menangani stress: dadah, onani dan orgy (parti seks), yang mana ia menjadi ketagihan dan punca kejatuhan beliau. Karier Belfort musnah dihari pertama beliau mendapat lesen menjadi broker di Wall Street akibat taikun kewangan dunia, Rothchild (beberapa pendapat Islam & Yahudi menganggap beliau agen Dajjal) menutup saham-saham nya. Belfort akhirnya mendapat kerja di sebuah firma kecil dan kerana ketekunan dan kecekapan beliau menjana pendapat melalui penipuan beliau akhirnya mempunyai firma sendiri. Firma beliau ditakbir dengan kaedah luar biasa seterusnya menjadi perhatian FBI kerana sering menganjurkan parti liar apabila mendapat keuntungan besar, bebas melakukan seks dan pengunaan dadah didalam pejabat dan akhirnya terlibat dalam pemerdagangan mata wang. Sejak itu beliau dikenali sebagai The Wolf. 


Belfort akhirnya kecundang disebabkan ketagihan seks, dadah dan kegagalan mengurus kakitangan yang merupakan rakan-rakannya.

Awas The Wolf of Wall Street tidak sesuai langsung untuk ditonton bersama kanak-kanak atau bersama keluarga. Ia dikategorikan sebagai sebuah ‘komedi hitam Amerika’ mempunyai banyak adegan blowjob, doggie, OT, malah turut memaparkan babak Belfort menyedut kokain dilurah punggung seorang pelacur. Filem ini dinobatkan antara yang paling banyak mengunakan perkataan ‘fuck’ di dalam skripnya.

Kontroversi muncul disebalik kejayaan filem ini kerana penerbitnya Riza Aziz yang merupakan anak tiri kepada Perdana Menteri Malaysia telah membelanjakan USD100 juta (RM326 juta) bagi pembikinan filem ini, termasuk tuduhan sebuah ‘portal pro-pembangkang’ yang mendakwa kos itu dibiayai oleh ibunya. Berita itu mencetuskan kritikan terhadap Perdana Menteri yang sering menyeru rakyat Malaysia untuk berbelanja dengan bijak dan berhemah berikutan meningkatnya harga bagi beberapa barangan sejak tahun lalu.

Bintang: 5/5

Tiada ulasan:

Catat Ulasan