Sabtu, 2 Mei 2015

SKIN TRADE (2015)


Bila Sly, Arnie, Liam Nesson, Mel Gibson, Kevin Costner masing-masing kekal mahu menjadi wira dan produktif dengan karya mereka. Mungkin juga aktor kelas B ini mahu buktikan beliau juga boleh bangun semula atau pun dia terinspirasi dengan kegigihan mereka-mereka itu. Walaupun telah cuba menulis sendiri jalan ceritanya, malah membiayai terbitan filem ini, dan meletakkan diri sendiri sebagai watak utama, Dolph Lundgren kekal ditahap B.

Tengok sahaja jalan cerita ini saya tersenyum sendirian, malah seperti terbayang-bayang berbagai-bagai filem kisah polis yang telah dihasilkan sebelum ini. Paling mudah, filem Hong Kong. Malah apa yang anda boleh lihat dalam filem ini ia saling tak tumpah seperti adaptasi filem Jackie Chan yang bertugas sebagai polis Hong Kong yang berkerjasama dengan Interpol bagi menumpaskan kongsi gelap antarabangsa. Bezanya, Tony (Tony Jaa) adalah anggota polis Thai yang berkerjasama dengan Nick (Lundgren) polis dari New York yang bangkit menuntut bela apabila rumah beliau diserang penjenayah hingga mengorbankan anak serta isterinya (namun apa yang dia tidak tahu anak gadisnya dilarikan, hanya isterinya sahaja dibunuh). Penjenayah terbabit adalah Dragovic (gangster Serbia lakonan Perlman – ingat Hellboy?) yang Nick berkas dalam pertempuran sebelum itu dan Nick juga telah membunuh anak bongsu Dragovic semasa operasi itu. Bagaimanapun suaka politik yang kuat telah membebaskan Dragovic dan beliau melarikan diri ke kubu mereka di Asia Tenggara.

Nick yang parah dan berbekalkan passpot palsu serta beberapa pucuk pistol berangkat ke Bangkok dan tercetuslah pertarungan hebat dan akhirnya bergabung polis hero Thai, Tony. Watak Tony Jaa bagi saya tidak sedikit pun membantu kerana apa yang dilakukannya serta gaya tempurnya sudah terlalu banyak di kitar semula, ia sama sahaja dalam beberapa filem lakonannya sebelum ini (kecuali Furious 7 yang kelihatan lebih buas), bagi saya watak Tony bersama ‘dubbing’ suara orang lain itu amat membosankan. Jelas kedengaran sangat suara ‘bapuk’ original bila dia bercakap Thai tetapi berlainan bila cakap Inggeris. Micheal Jai White (ingat Spawn? Undisputed?) yang hebat bertarung itu sengaja dimasukan sebagai twist untuk dipertaruhkan bersama Tony Jaa sebagai FBI yang jahat, agen kepada Dragovic. 


Dipendekkan cerita, gabungan Tony dan Nick berjaya membuat skirmish di pengkalan Dragovic berdekatan sempadan Kemboja. Dragovic dan konco-konco berjaya dibunuh. Nick walaupun ditikam dan terperangkap pula dalam letupan, sedar-sedar dah kembali hidup sihat sejahtera dan mengembara seluruh Thailand untuk menjejaki anaknya.

Saya banyak ketawa ketika menonton filem Skin Trade ini, mungkin Sly atau Jason Statham juga begitu? OK, sepatutnya begini line-up nya, Tony (Tony Jaa), Nick (Micheal Jai White) dan pegawai FBI jahat Reed (Lundgren). Ha! Baru betol!

Nota: Skin Trade bermaksud pemerdagangan manusia untuk perhambaan seks, buruh paksaan atau pelacuran.

2.5/5 Bintang

1 ulasan:

  1. Dah tengok..mmg failed betul la.yg tak best nya karakter gary hiroki tagawa tu sikit je scene dia..padahal dia la yg penah dpt award 'pelakon watak jahat terbaik sepanjang zaman'
    Tony jaa bagus filem aksi solo dia je..kalo belakon dengan star lain mmg tenggelam la watak dia

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...