Isnin, 12 Jun 2017

KURMA KERING DAN MENTEGA


Lama rasanya saya tak ulasan tentang restoran dan makan. Apa kata saya bawa satu juadah kegemaran nabi S.A.W yang sering diperkenalkan akhir-akhir ini. Saya pun tahu mengenainya tahun ini. Dan terus mencubanya kerana saya suka makanan yang senang dibuat dan bahan-bahan pun mudah dicari. 

Janganlah pula menuduh saya ni penunggang agama kerana juadah ‘kurma dan mentega’ ini. Ya, mungkin rakan-rakan pernah mendengar saya agak kurang senang dengan mereka yang memakai rida. Bukanlah kerana saya membenci pemakaian rida yang ada pada tubuh nabi S.A.W. Kini dengan jelas sekali, puak tertentu cuba menjadikan ia satu tanda aras kehebatan aliran-aliran yang mereka bawa. Bukankah itu menunggang agama?

Anda perlu tahu, menunggang agama bermaksud perbuatan yang mendatangkan imbuhan duniawi kepada diri sendiri atau untuk memenangkan hujahnya dengan putar belit. Ringkasnya, agama bukan menjadi syariat kepada dirinya tetapi agama pula perlu mengikut telunjuknya. Penungang agama seringkali dikaitkan dengan dagangan sesuatu amalan oleh individu ‘berjubah’ alim.

Kurma dan mentega ini sama seperti pemakaian serban, pemakaian rida, ia adalah sunnah ‘jibiliyah’ (kebiasaan orang Arab), bukan nabi S.A.W yang cipta resipi nya. Di sisi agama, sunnah 'jibiliyah' ada nilai pahalanya jika dilaksana atas dasar cinta dan kasih kepada Rasulullah S.A.W. Jadi bersedehanalah dalam mengkritik, takut-takut kita jatuh membenci pada orang yang melakukan sesuatu semata-mata kerana cinta bukan bertujuan membelit kefahaman sesiapa.

“Telah diceritakan kepada kami (Hisyam bin 'Ammar) telah menceritakan kepada kami (Shadaqah bin Khalid) telah menceritakan kepadaku (Ibnu Jabir) telah menceritakan kepadaku (Sulaim bin 'Amir) dari kedua anaknya Busr As Sulami (Abdullah bin Busr) dan (Athiyah bin Busr) keduanya berkata, "Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam masuk menemui kami, lantas kami meletakkan selimut milik kami yang kami hamparkan untuk beliau, kemudian beliau duduk di atasnya. Kemudian Allah menurunkan wahyu kepada beliau di rumah kami. Lalu kami menyediakan mentega dan tamar untuk beliau, sungguh beliau sangat menyukai mentega." (Hadis Ibnu Majah No.3325)

* Tamar = Kurma kering

* Mentega = (Zubdah) terhasil dari lemak haiwan biasanya berasal dari krim susu atau lemak susu. Secara fizikal, mentega memiliki tekstur yang lebih lembik berbanding margarin sehingga tidak dapat bertahan dalam suhu bilik atau mudah meleleh. Warnanya cenderung lebih pucat dan memiliki aroma khas yang sangat enak seperti aroma susu. 

Tidak diriwayatkan bagaimana cara nabi S.A.W memakan kurma kering dan mentega itu. Namun saya memilih mentega salted (bergaram) sebagai juadah iftar petang ini. Ringkas sahaja. Buang biji, sapu mentega, bismillah dan makan. SEDAP!

Hayati mazhab syammail… mazhab cinta. Tiada lain penyebab saya mencuba juadah ini semata-mata kerana baginda menyukainya. In Sha Allah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan