Sabtu, 9 Jun 2018

ZAKAT FITRAH ONLINE


Kini tiada lagi alasan untuk berlengah-lengah atau terlupa. Begitu mudah pembayaran zakat melalui sistem online sekarang ini. Jangan sampai ada mangkok kata ini bid'ah pulak!

MAKNA ZAKAT FITRI
Banyak orang menyebutnya dengan zakat fitrah. Yang lebih tepat adalah zakat fitri atau sedekah fitri, sebagaimana disebutkan di dalam hadits-hadits. Makna zakat fitri atau sedekah fitri adalah sedekah yang wajib ditunaikan dengan sebab fitri (berbuka) dari puasa Ramadhan. 
- Shahih Fiqhis Sunnah 2/79

SIAPA YANG WAJIB MENGELUARKAN ZAKAT FITRI?
Zakat fitri wajib bagi setiap muslim, baik orang merdeka atau budak, laki-laki atau perempuan, anak-anak atau dewasa, kaya atau miskin, bagi yang mampu menunaikannya. Sehingga syarat wajib zakat fitri ada dua: 

(1) Islam.
(2) Mampu.

“Dari Ibnu ‘Abbas, dia berkata: Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam telah mewajibkan zakat fitri untuk menyucikan orang yang berpuasa dari perkara sia-sia dan perkataan keji, dan sebagai makanan bagi orang-orang miskin. Barangsiapa menunaikannya sebelum shalat (Eid), maka itu adalah zakat yang diterima. Dan barangsiapa menunaikannya setelah shalat (Eid), maka itu adalah satu sedekah dari sedekah-sedekah”.- [Riwayat Abu Dawud dan Ibn Majah]

“Sedekah itu akan memadamkan dosa sebagaimana air dapat memadamkan api". - [Riwayat Tirmidzi no. 614]

6 ulasan:

 1. Sila perkemaskan dengan hujah. Jangan tahu cakap bidaah saja.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Your very existence is a bidaah! You are fuel for the Fire...

   This is the highest, most exalted hujah:
   https://www.youtube.com/watch?v=pRK3jjeF2zI

   Padam
  2. Apa kena mengena dengan video Satyricon?

   Padam
 2. Yang baik..ianya tetap baik.. alhamdulillah. Yg muskil bertanya..jika tetap menafikan juga..xada ubat baginya walaupun telan ubat gegat

  BalasPadam
  Balasan
  1. Tu lah bro... hentikan penafian engko tu... Lekas2 telan ubat - tak kisah lah ketum ke... ubat gegat ke... janji penyakit mental ko tu lekas2 baik. Boleh mintak zakat online kalau duit tak cukup nak beli ubat!

   Padam