Selasa, 5 Mei 2020

COFFEE & KAREEM (2020)


Sudah lama rasanya saya tidak menonton filem baharu. PKP 2020 yang berkuatkuasa sejak April lalu telah memberi saya sedikit ruang untuk riadah bersama keluarga lalu saya memilih untuk menonton filem Netflix ini disebabkan tajuknya yang unik. Itu saja alasannya!

Filem aksi komedi ini mengisahkan seorang pegawai polis bernama James Coffee yang sedang bercinta dengan seorang wanita kulit hitam bernama Vanessa Manning. Dia mempunyai seorang anak lelaki berusia 12 tahun bernama Kareem (mulanya aku ingat budak tu perempuan!). Suatu hari Coffee dan Vanessa kantoi melakukan seks di rumah setelah merasakan Kareem berada sekolah, padahal dia balik sekodeng maknya. Sejak hari itu dia bertekad mahu memutuskan hubungan mereka. Lalu dia pergi mendapatkan Orlando Johnson dan memfitnah James mencabulnya. Dia cuba mengupah mereka agar membelasah James namun pertemuan itu telah mencetuskan kekacauan dan mendedahkan pakatan jahat antara mereka dan pegawai polis di balai tempat Coffee bertugas. Maka bermulalah kerjasama Coffee dan Kareem untuk menyelamatkan diri, menyelamatkan Vanessa dan membongkar sindiket pengedaran dadah yang melibatkan ketua balai dan rakan sepejabatnya. Insta famous, King Bach berjaya memberi nilai tambahan pada filem ini dengan melakonkan watak penjahat yang melucukan. Babak-babak aksi yang digarap tidaklah terlalu kaku dan kartun. 

4/10

1 ulasan:

UNDERWATER (2020)

OK, kali ini dewa pemusnah daripada imaginasi H.P Lovecraft, Cthulhu telah diberi keadilan melalui kesan FX yang bagus. Jalan ceritanya ring...