Isnin, 10 Januari 2011

PAN SI DEWA ROGOL DAN WALT DISNEY


Perkara yang kurang senang saya perhatikan berlaku sejak kebelakangan ini adalah kehadiran dan lambakan filem berunsurkan khurafat, tahyul serta syirik di Malaysia. Ianya begitu serius seolah-olah tiada langsung garis panduan yang boleh ditetapkan bagi penerbit filem sebegini. Perlu diingatkan saya hanya menekankan perkara ini kepada filem seram dan mistik yang berkisar dalam masyarakat Islam. Seringkali kita lihat filem seram kita di adaptasikan oleh fahaman dan kepercayaan ‘luar’ yang begitu karut namun tetap disogok kepada minda masyarakat kita.

Dalam kita tidak sedar, rupanya kita telah mempromosikan syaitan seperti yang telah berjaya dilakukan oleh Walt Disney ( dipercayai di selia oleh sebuah kumpulan tersembunyi dan adalah Freemanson tahap ke-33, sebuah organisasi berteraskan fahaman berunsur sihir). Sebenarnya cendiakawan dan ahli kitab Kristian sendiri turut mendedahkan perkara ini. Namun mereka menerima berbagai kecaman walaupun mengemukan dalil-dalil dan hujah dari Bible sendiri. Organisasi Satanic (pemuja Syaitan) telah menguasai bidang politik dunia, korporat, kewangan dunia dan media antarabangsa. Anda boleh rujuk laman Masonic Child Abusers yang kebanyakan pesalah pedophilia adalah tulang belakang Walt Disney.

Sesiapa yang sudah mengenali dunia Sihir (witchcraft) dan Pemujaan Syaitan (Satanism) pastinya dengan sekilas pandangan dapat mengenali bagaimana rupa bentuk Pan, dewa jahat yang mempunyai kegilaan seks yang songsang. Kebanyakan imej dewa ini digambarkan dengan berkepala kambing, bertanduk dan sering kali dengan zakar dalam keadaan eraksi.



“Pan is famous for his sexual prowess, and is often depicted with an erect phallus. He was believed by the Greeks to have plied his charms primarily on maidens and shepherds, such as Daphnis. Though he failed with Syrinx and Pitys, Pan didn’t fail with the Maenads – he had every one of them, in one orgiastic riot or another. To effect this, Pan was sometimes multiplied into a whole tribe of Panes” – sumber Wikipedia

“It is likely that the demonied images of the incubus and even the horns and cloven hooves of Satan, as depicted in much Christian literature and art, were taken from the images of the highly sexual Pan” – sumber Wikipedia

Mari kita lihat pendedahan yang dibuat oleh David J. Stewart seperti yang diperincikan di dalam laman web beliau Jesus Is Savior. Tiada salahnya kita merujuk hujah beliau, kerana beliau memahami apa yang beliau perkatakan tentang akidah manusia kebelakangan ini. Apabila kita melihat filem-filem bercorak fantasi dan seram masa kini, kita sering disogok dengan imej kesyaitanan yang diberi unsur positif untuk mempengaruhi anak-anak kecil kita. Malah syaitan kini boleh menjadi satu entiti penyelamat malah hero kepada manusia umum nya.

“Iblis berkata: "Ya Tuhanku, oleh sebab Engkau telah memutuskan bahawa aku sesat, pasti aku akan menjadikan mereka memandang baik (perbuatan ma'siat) di muka bumi, dan pasti aku akan menyesatkan mereka semuanya, Kecuali hamba-hamba Engkau yang mukhlis (ikhlas) di antara mereka" Allah berfirman: "Ini adalah jalan yang lurus, kewajiban Aku-lah (menjaganya). Sesungguhnya hamba-hamba-Ku tidak ada kekuasaan bagimu terhadap mereka, kecuali orang-orang yang mengikut kamu, yaitu orang-orang yang sesat.
(Quran. Al Hijr : 39 – 42)

Mari kita lihat filem Walt Disney seperti NARNIA, secara tidak langsung kita telah berkenalan dengan Pan, yang sebelum ini hanya disembah dan dicintai oleh ahli-ahli sihir Wiccan serata dunia. Pan iaitu dewa seks Pagan (era manusia tiada agama dan menyembah pelbagai dewa) telah dinamakan sebagai Tumnus ( dilakonkan oleh James McAvoy) dan dilihat berhubung dengan Lucy Penvensie. Hubungan mereka kelihatan begitu menyeramkan dan member impresi proses pedophile sedang berlaku apabila Tumnus mengumpan Lucy ke dalam rumah beliau. Mungkin anda meragui fakta ini, namun sila rujuk bagaimana mondus operandi Pan, yang kini dikenali juga sebagai Iblis sering memikat gadis untuk tujuan jahat. Tumnus sebenarnya dimodelkan berdasarkan imej Pan, malah seperti Iblis, Tumnus turut mempunyai alat muzik tiupan ( Islam dan Kristian bersetuju alatan muzik tiupan dan bertali adalah dari Iblis) yang digunakan untuk membuatkan si gadis khayal dan tertidur. Babak seterusnya memaparkan si gadis bangun dari tidur dan Tumnus menangis, serta menyatakan dia telah melakukan sesuatu yang tidak baik. Jelas disini beliau telah mencabul gadis tersebut. Perlu diingat, Pan adalah dewa rogol dan gila seks dari era pagan. Dan kebanyakan imej nya dalam keadaan syahwat yang memuncak.


Ditafsirkan disini, filem ini mengalakan anak kecil mempercayai orang asing walaupun keadaan sekelilingnya menunjukan atmospera pedophile sedang berlaku. Umum hari ini tahu, keadaan dimana apabila seorang lelaki asing membawa gadis kecil ke rumahnya bermakna kegiatan pedophilia bakal berlaku. Sekarang cuba lihat karakter Lucy yang dijadikan begitu suci dan ‘tidak tahu apa-apa’, sering kali kita baca begini lah permintaan syaitan untuk persembahannya. Mahu di barat atau di timur pada masa dahulu begitulah korban kepada ilmu hitam. Bagi pengamal sihir dan pemuja syaitan, Pan adalah dewa kesuburan, entiti yang sentiasa dahagakan seks yang diluar batasan.

Kristian dan Islam cuba diracuni mindanya agar menerima sihir sebagai sesuatu yang positif. Sesuatu yang unik dan bukan terlarang. Kita sendiri faham bagaimana sihir akan berlaku. Dan apakah aktiviti dan permintaan yang perlu dipenuhkan agar sihir itu boleh mustajab. Jadi, filem seperti Harry Potter menunjukan bagaimana sihir adalah sesuatu yang hebat dan menarik. Bukan melibatkan aktiviti tidak bermoral dan kejam. Bukankah sihir lebih teruk dari kegiatan seks bebas atau pembunuhan?

1st Samuel 15:23 menjatuhkan sihir adalah berdosa: “For rebellion is as the sin of witchcraft, and stubbornness is as iniquity and idolatry. Because thou hast rejected the word of the LORD, he hath also rejected thee from being king.

Sekarang lihat pula, filem Pan’s Labyrinth. Bagaimana kaedah Pan ( dikenali sebagai Faun pula) dipersembahkan kepada penonton dan bagaimana dia mengoda si gadis untuk mengikut arahannya. Lihat mesej-mesej tersembunyi dari karakter dan imej yang diolah menjadi sebuah fantasi.

Anda lihat pula iklan komersil Walt Disney, mengapa Mickey Mouse sering kelihatan memakai topi ahli sihir dan menjampi serapah?


Komersil Little Mermaid

Jika sebelum ini anda hanya tahu Satanism begitu popular di kalangan pemuzik metal, atau selebriti seperti Johnny Cash yang penah menyanyikan 2 lagu yang ditulis oleh Glen Danzig, pelopor Misfits yang juga seorang Satanist (penyembah syaitan) terkenal, Dolly Parton yang menyanyikan semula lagu kesyaitanan “Stairway To Heaven” dari Led Zeppelin yang merupakan antara kumpulan rock gergasi penyembah syaitan, Beach Boys melalui album pertama mereka… dan banyak lagi.

Penyembah syaitan terkenal dari Freemanson tahap ke -33, Aliester Crowley adalah antara yang sujud kepada dewa syaitan Pan. Beliau turut meminta dibacakan puisinya bertajuk “Hymn to Pan” semasa upacara pengkebumian beliau, yang meninggal dunia kerana penyalahgunaan kokain. Puisi berkenaan berbunyi; “ I rave and I rape and I rip and I rend everlasting world without end!”

~Rammy
6/1/2011

Sabtu, 1 Januari 2011

MUSLIM SAYANG JESUS CHRIST

Kebelakangan ini aku sering dihujani persoalan-persoalan mengenai akidah dan tauhid oleh rakan dan taulan. Aku senang dengan soalan-soalan yang diajukan, malah jauh didalam hati aku inilah cara aku memperaktikan Islah itu sendiri. Namun timbul pula persoalan di dalam lubuk hati aku, adakah rakan-rakan aku mula merujuk kepada aku akan sesuatu kesangsian agama kerana mereka menganggap aku ‘ustaz rock’? ( aku sangat alergik terma –ustaz rock ni dari dahulu lagi!). Aku bukan seorang ustaz, apatah lagi seorang ustazah! Malah pengetahuan aku tentang ilmu Allah sangat cetek sekali. Sebarang pertanyaan yang diluar batasan ilmu yang aku ketahui, akan tetap tidak berjawab. Sekadar berkongsi fakta dan data yang telah diperakui, aku minta dijauhi dari sifat-sifat cuba menunjuk pandai dengan berbohong apatah lagi memfitnah.

Pernahkah anda tahu wujud sebuah non profit social organization yang berfungsi memperbetulkan tanggapan salah terhadap Islam dan seterusnya menyebarkan kebenaran Islam kepada bukan Muslim dan Muslim itu sendiri?

Badan ini secara konsisten berjuang menyebarkan da’wah dengan program-program idealistik berteraskan konsep Islam yang multi-racial dan cross-cultural way of life. Biarlah nama badan ini aku rahsiakan dahulu. Namun apa yang menarik ingin aku perkatakan disini, antara idea yang sangat menarik perhatian dan begitu unik adalah pengusulan mereka untuk mencetak sticker-sticker dan beg-beg berslogan – Muslims Love Jesus Christ. Adakah anda berani melekatkan sticker ini di kereta anda dan mengalas beg-beg ini? Jika anda bertanya kepada saya. Sudah pasti saya akan melekatkannya!

Bagi sesiapa yang musykil dengan apa motif sebenar idea ini biar saya cuba menjawabnya. Sebabnya mudah sahaja, ia adalah sebahagian dari kerja da’wah. Menyebarkan kebenaran adalah da’wah, seperti yang diwasiatkan oleh Rasulullah sendiri, berdakwahlah dengan cara yang berhemah dan bijaksana. Seperti kebanyakan orang Nasrani juga, kita sering membabi buta menyalahkan pihak lain tanpa memahami apa masalah sebenar orang itu. Sejak dari kecil dahulu, kita ditanamkan sifat membenci orang Nasrani tanpa kita ketahui kenapa kita berbuat demikian. Begitu juga orang Nasrani yang membenci Muslim kerana kita menolak ketuhanan Jesus Christ tanpa mereka ketahui apa hujah dan dalil yang diguna pakai oleh Islam untuk penolakan berkenaan.

Biar saya tegaskan disini, Yohanes atau Isa yang kemudiannya digelar Jesus Christ (a.s) adalah insan yang sama. Diturunkan Allah kepada bangsa Yahudi, namun tolak oleh bangsanya sendiri. Jesus Christ hanya berdakwah kepada bangsanya sendiri di kuil (bukan gereja), bukan kepada bangsa Rom, Greek, Arab yang turut berada di Jerusalem ketika itu. Apabila baginda wafat ( menurut penganut Kristian, namun bagi Muslim kita percaya Jesus tidak mati disalib) St. Paul yang telah mengembangkan Kristian dan mewujudkan institusi gereja walaupun pada asalnya St. Paul adalah insan yang membenci dan tidak pernah bertemu Jesus semasa hayatnya.

Apa yang ingin saya cakapkan disini, walaupun orang-orang Nasrani menolak Islam, menafikan kerasulan Nabi Muhammad s.a.w, namun setiap Muslim seluruh dunia tanpa ragu-ragu mengakui kenabian Yohanes dan menyayanginya seperti pesuruh-pesuruh Allah yang lain kerana ia adalah sebahagian dari Rukun Iman.

Inilah misconception yang perlu diketengahkan disini. Kebanyakan orang Nasrani, malah hampir semua orang Nasrani tidak mengetahui bahawa kita turut menyayangi Jesus Christ, kita percaya kepada kerasulan beliau. Namun nabi akhir zaman telah diturunkan Allah kepada umat akhir zaman. Dan beliau adalah penghulu dan pewaris kepada nabi-nabi sebelumnya, Moses, Solomon, John, Jonah dan yang lainnya termasuk Jesus Christ sendiri.

Kesilapan kita adalah malas untuk mengkaji, malas untuk memahami orang lain. Kita takut dengan berbagai anasir-anasir luar walaupun kita percaya segala yang lain adalah batil. Kita tidak penah mengambil tahu bagaimana kerja-kerja missionary dilakukan. Kita tidak penah tahu antara cara berdakwah orang Nasrani adalah memenangi hati orang lain dengan memahami adat budaya masyarakat setempat. Jika tidak masakan, nama para nabi semuanya ditukar mengikut negara. Padahal nama seseorang tidak boleh ditukar. Cuba lihat apa yang terjadi kepada Isa sendiri! Atau contoh paling mudah, Panglima Awang, laksamana Melayu, orang pertama mengelilingi dunia diubah oleh Inggeris kepada Henry The Black.

Kita takut dengan Holy Water yang tidak membawa mudarat langsung sesiapa. Kita percaya dengan sms, surat berangkai dari saudara Muslim kita sendiri yang memfitnah pihak gereja mengatakan Holy Water boleh memurtadkan orang. Kes sebegini sama sepeti kes risalah syafaat dan ganjaran solat tarawikh yang diboleh lihat dimana-mana sahaja setiap bulan Ramadan dahulu. Motifnya hanya untuk memberi kesedaran kepada saudara-saudaranya supaya rajin beribadat atau peka dengan kerja-kerja Missionary. Namun memfitnah agama orang lain adalah satu larangan yang besar dari Allah s.w.t.

Jika kita menafikan bahawa kita, Muslim tidak menyanyangi Jesus Christ atau Isa a.s bagaimana pula kita hendak menerangkan bahawa apa yang diajarkan Jesus itu adalah kesinambungan kepada ajaran Musa, Sulaiman, Ibrahim malah Adam a.s. Bagaimana pula kita nak membuktikan Nabi Muhammad adalah kesinambungan kepada kepada para anbia berkenaan. Bagaimana kita hendak menerangkan kekuasaan Allah dalam menjadikan sesuatu padahal keterangan tentang kenabian Isa didalam Al Quran?

Bagi aku, dengan terlekatnya sticker ini walaupun dikereta. Mungkin kesannya akan berbekas dihati orang Nasrani. Mengapa Muslim sayangkan Jesus ni?Mereka pun percaya Jesus ke? Kalau sayang mengapa mereka tidak anggap Jesus adalah Tuhan?

Sekurangnya ia memberi kesedaran kepada mereka apa status Jesus Christ di dalam Islam. Hidayah adalah hak Allah. Manakala dakwah adalah tugas kita.

Pasti akan ada golongan yang akan mempersoalkan idea ini. Mengatakan kita tidak memuliakan Nabi Muhammad s.aw. Mengagungkan Nabi yang diturunkan kepada bangsa lain. Malah tuduhan murtad pun ada. Hahaha! Siapa kata dengan berbuat demikian kita telah menghina Nabi Muhammad, mencela Islam? Pada hakikatnya kita telah menghidupkan sunnahnya. Seperti yang aku katakan sebelum ini, da’wah adalah seni. Gunalah pendekatan yang disenangi oleh orang lain namun lakukan dengan berhemah dan bijaksana.

Dari apa yang aku fahami, idea ini akan cuba diketengahkan di bandar-bandar Amerika dahulu. Dan seterusnya di negara ini. Sekurang-kurangnya anda tidak terkejut bila menjumpainya nanti setelah membaca blog ini.

Rasullulah s.aw bersabda “Sesungguhnya kamu akan mendatangi satu kaum dari ahli kitab, maka hendaklah yang pertama kamu serukan kepada mereka adalah (agar mereka) bersaksi bahwasanya tiada Tuhan yang berhak untuk disembah melainkan Allah.” (Diriwayatkan oleh imam Al-Bukhari dan Imam Muslim)

HIKING METAL PUNKS


Hari ini adalah hari kedua aku mulakan aktiviti memanjat bukit yang merupakan antara kegiatan harian aku sebelum ini. Rasanya dah berbelas tahun, sejak dari sekolah dulu, aku dan rakan-rakan akan ke Bukit Lagi, Gua Cenderawasih ini untuk mendaki. Keistemewaan tempat ini jika sudah jemu dengan mendaki, kita boleh jogging di denai lereng bukit sehingga ke Kangar.



Sedikit sejarah mengenai Gua Cenderawasih, asalnya dipanggil Gua Sami. Menurut orang lama-lama tempat ini ‘keras’? Mungkit sebab bukit batu kot? Haha! Bagaimanapun, memang tempat ini asalnya adalah sami temple, tetapi apabila MB Shahidan Kassim memerintah dan merasakan tempat ini berpotensi untuk dijadikan sebagai sebuah tempat riadah. He could make anything possible... haha



Selepas sekolah, Fazil Nyan adalah antara teman setia aku mendaki di sini. Pernah kami mendaki dengan memanjat batu batan tidak mengikut laluan yang disediakan. Satu kerja gila yang memang tidak dapat aku lupakan. Antara rakan-rakan lain yang sering turut sama mendaki waktu itu adalah Man Kecik, Bang Lan, Syed, Fufu, Ijan Buraksa, Pon, Arwah Bizam, dan Ciwi.

Pernah satu ketika kami main street soccer di dataran yang kini telah dijadikan tempat riadah. Sekarang ini, apabila berdirinya mini-putrajaya, Gua Cenderawasih telah menjadi over crowded, malah pekerja kontrak Indonesia & Bangla pun dah riadah di situ. Keadaan dah berlainan.

Walaubagaimana pun, ia adalah tempat paling best untuk kembalikan stamina di Perlis. Dah semua rakan-rakan berhijrah dari Perlis, akhirnya tinggal aku dan Syed setia mendaki bukit ini. Itu pun, selagi lutut masih ok... hahaha!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...