Selasa, 15 Februari 2011

PERTEMUAN DAN PERPISAHAN YANG ROCK


Seorang teman bertanya kepada aku, minat tak Hillary Ang? Aku menjawab, tidak. Tapi aku tahu beliau seorang gitaris hebat dan tersohor di Malaysia. Aku tahu beliau pernah berkhidmat untuk kumpulan rock gergasi Malaysia, Search tetapi aku tidak tahu album mana yang menampilkan sentuhan beliau? Lalu aku pun bercerita pada teman ini yang sebenarnya aku pernah bertemu dengan Hillary Ang secara personal. Betul? Yerp, pada satu ketika mungkin sekitar tahun 2000 atau 2001 (lupa la?!), waktu itu aku masih bersama dengan kumpulan The Ravens yang memainkan irama black thrash metal ala Sodom, Kreator dan Sepultura lama.

Disebabkan secara kebetulan ada terbaca melalui majalah dan akhbar, aku tahu Hillary Ang sedang membuat persembahan di Alor Setar, Kedah. Hillary Ang pada masa itu juga bermain untuk lagenda thrash metal tanahair, Cromok. Kalau tidak silap aku mereka turut mendapat tajaan pakaian dari jenama sukan antarabangsa.

Aku ke Alor Setar atas tujuan yang aku sendiri sudah terlupa (mungkin rakaman di Time Tunnel Studio), aku singgah sebentar di Star Parade untuk membuang air kecil. Aku gunakan tandas di tingkat 2 kerana lebih lenggang, selesa dan tanpa sebarang bayaran. Sedang aku sedap membuang air kecil datang seorang lelaki cina, bersubang dan kasut berjenama Adidas. Sah, memang beliau Hillary Ang, jadi kami buang air kecil sebelah menyebelah dan sekadar bertegur dengan mengangkat kepala. Hillary keluar dari tandas dan terus ke kedai Muzik Sistem yang terletak berdekatan.

Rakan aku tergelak mendengar cerita ini. Katanya rugi sebab tidak bertegur sapa kerana dapat bertemu Hillary secara peribadi. Hahaha! Entah la, aku pun sekadar mengenali nama beliau, jika tegur susah juga nanti apa yang hendak aku bualkan?

Kisah ini mengingatkan aku kepada sebuah temubual bersama Cronos penyanyi kepada kumpulan muzik paling berat di dunia, VENOM dalam sebuah majalah. Terjemahannya lebih kurang begini “Hang dan Quorthon boleh dikatakan perintis kepada 2 kumpulan black metal tertua di dunia. Hang tubuhkan Venom di England manakala Quorthon di Sweden. Hangpa kawan ka? Hang penah jumpa dia?”

Cronos pun bercerita la “ Aku tak kenai Quorthon ini, tapi suatu ketika dulu masa Venom buat jelajah Eropah aku pernah nak terkencing di suatu tempat. Semasa dalam tandas awam tu aku terserempak la dengan seorang jejaka ni, kami pun lawan senyum aja la. Beliau pun berlalu. Bila aku keluar aja dari tandas, kawan aku bagitau.. tu la Quorthon! Jadi setakat itu aja la pertemuan kami”….

Lawak kan kisah ini? Sebagai maklumat tambahan, Quorthon adalah perintis kumpulan metal ektrim pertama di Sweden yang bermula dengan tema-tema berunsur pemujaan syaitan dan akhirnya beralih kepada tema sejarah Viking yang lebih patriotik. Beliau membuat rakaman di bangsal rumahnya dan album-album (mulai 1983-2004) beliau diterbitkan oleh bapanya yang menubuhkan Black Mark Records semata-mata untuk memberi dorongan kepada beliau. Perjuangan beliau amat dihargai oleh semua pemuzik metal malah beliau dinobatkan sebagai salah seorang muzikal genius dari Sweden dan antara kumpulan metal underground paling berpengaruh di dunia!

Quorthon meninggal dunia di usia 38 tahun pada 3 Jun 2004 disebabkan kegagalan jantung. Beliau diketahui tidak pernah menghisap rokok dan mengambil alkohol.

Khamis, 10 Februari 2011

ASAL USUL IRON CROSS


Kita sering kagum lantas terpengaruh dengan apa yang dipakai oleh idola kita. Tanpa mengambil peduli atau mempelajari, kita mengikut membuta tuli segalanya atas rasa megah kerana bergaya seakan-akan mentor kita itu. Antara yang menjadi ikon fesyen kepada artis rock dan metal sejak dahulu lagi adalah Iron Cross. Misalnya, Lemmy penyanyi dan pemain bass Motörhead sentiasa memakai Iron Cross setiap kali membuat persembahan dan sesi temubual, beliau turut mengukir Iron Cross di bass beliau dan mempunyai timbunan koleksi peringatan Nazi, Penyanyi dan guitaris Metallica, James Hetfield turut membuat ukiran Iron Cross pada gitar ESP Eclipse beliau yang dinamakan “ ESP JH-6 Iron Cross”. Manakala penyanyi Marduk dari Sweden iaitu Mortuus kelihatan sentiasa memakai rantai berloket Iron Cross tidak kira semasa persembahan atau di dalam foto-foto komersil mereka. Album terbaru kumpulan God Dethroned yang berjudul “Under The Sign Of the Iron Cross” jelas menunjukan mereka mengagumi simbol tersebut.

Marduk megah memakai Iron Cross

Lemmy terkenal dengan sikap keras kepala dan fanatik sejarah Perang Dunia

Dekorasi album kumpulan death metal tersohor dari Belanda

Iron Cross turut mendapat perhatian luar dari dunia muzik, apabila sekitar tahun 1960-an Iron Cross menjadi sensasi apabila surfer (pengiat sukan papan luncur) Amerika mula memakainya. Dipercayai medal-medal berkenaan di curi oleh ayah-ayah mereka ketika peperangan. Ed Roth mula mencipta assesori surfing yang bercirikan Iron Cross. Begitu juga, Carl Look, Volksrod dan pengemar Volkwagen yang lain mula mengunakan dekorasi Iron Cross bagi mengambarkan asal usul kenderaan itu. Iron Cross turut mendapat tempat dihati pengeluar motorsikal berkuasa tinggi misalnya West Coast Chopper.

Kenapa Iron Cross ini begitu popular dikalangan pemuzik metal, skinhead, surfers, malah pengusti? Ini kerana ikon militan Jerman ini diterjemahkan sebagai imej lasak (tough-guy), simbolik kepada pemberontakan dan rasa tidak puas hati.

Apa sebenarnya Iron Cross?

Sebutan aslinya adalah Eisernes Kreuz dan asalnya adalah satu dekorasi ketenteraan kepada kerajaan Prussia kini dikenali sebagai Jerman. Iron Cross diperkenalkan oleh Raja Friedrich Wilhelm III dari Prussia dan kali pertama dianugerahkan pada 10 Mac 1813 di Breslau semasa Peperangan Napoleon. Medal Iron Cross berkenaan turut dianugerahkan semasa Perang Jerman-Perancis, Perang Dunia Pertama, dan Perang Dunia Ke-2.

Iron Cross walaupun mulanya digunakan oleh tentera namun terdapat kes-kes tertentu ianya turut dianugerahkan kepada orang awam yang melaksanakan tugasan ketenteraan. Sebagai contohnya juruterbang Hanna Reitsch yang menerima anugerah Iron Cross Kelas Pertama kerana keberanian beliau semasa Perang Dunia Ke-2, dan Melitta Schenk Gräfin von Stauffenberg yang dianugerah Iron Cross Kelas Kedua. Kedua-dua orang awam berkenaan adalah wanita!

Mengikut sejarah Iron Cross mula dianugerahkan kepada para askar sejak 10 March 1813 untuk mengenang jasa mereka menentang Napoleon. Penerimanya yang pertama adalah Karl August Ferdinand von Borcke pada 21 April 1813. Seterusnya Raja Prussia, Wilhelm I berkenan meneruskan penganugerahan ini pada 19 July 1870 semasa Perang Perancis-Jerman. Apabila kerajaan Jerman mula ditubuhkan pada 1871, Iron Cross menjadi simbol kepada Tentera Jerman. Pengunaannya terhenti pada 1918 yang mana ia telah digantikan dengan Greek Cross yang lebih ringkas. Namun, pada tahun 1956 Iron Cross kembali digunakan sebagai simbol rasmi Bundeswehr, iaitu Angkatan Tentera Bersenjata Jerman. Corak tradisional Iron Cross adalah hitam sepenuhnya dan digunakan pada semua jentera bersenjata dan pesawat Jerman. Manakala corak baru adalah berwarna biru dan perak.

Corak asli Iron Cross adalah hitam dan bercabang empat. Setiap cabang melebar dihujungnya dan mempunyai garis luar berwarna putih. Ianya dihasilkan dari cetusan idea seorang arkitek neo klasikal bernama Karl Friedrich Schinkel yang diilhamkan dari simbol Pahlwan Jerman (Teutonic Knights) pada kurun ke-14.

Memandangkan Iron Cross ditempa merentas masa dan sejarah negara Jerman. Setiap tahun yang tercatat padanya membawa maksud era pemerintahan yang menganugerahkan medal tersebut. Corak terakhir bagi Iron Cross terukir lambang Swastika di dalamnya.

Secara amnya, bermula dari era 1813, 1870 dan 1914, Iron Cross terbahagi kepada;

* Iron Cross Kelas Ke-2(Eisernes Kreuz 2. Klasse)
* Iron Cross Kelas Pertama(Eisernes Kreuz 1. Klasse)
* Grand Cross of the Iron Cross (ringkasnya Großkreuz)

Pemberian anugerah Iron Cross Kelas Pertama dan Iron Cross Kelas Ke-2 tidak melibatkan tahap dan pangkat. Namun bagi penerima bagi penerima Iron Cross Kelas Pertama, mereka perlu mendapatkan anugerah Iron Cross Kelas Ke-2 terlebih dahulu. Namun, tedapat juga dalam kes-kes tertentu penerima dianugerahkan kedua-dua medal sekaligus. Bagi Grand Cross of The Iron Cross ia hanya diberikan kepada tentera Jerman berpangkat senior Jeneral. Penganugerahan medal ini hanya berlaku dua kali sahaja memandangkan kekalahan Jerman pada tahun 1945.

Medal Iron Cross Kelas Pertama haruslah berada disebelah dada kiri unifom pemakai nya. Manakala Grand Cross dan Iron Cross Kelas Ke-2 dipakai dengan riben.

Dianggarkan 4 juta Iron Cross Kelas Ke-2 dan 145 000 Iron Cross Kelas Pertama telah dikeluarkan semasa Perang Dunia Pertama. Antara pemegang Iron Cross Kelas Pertama dan Kelas Ke-2 pada tahun 1914 adalah Aldolf Hitler yang membawa gelaran Gefreiter.

Fakta sejarah yang menarik tentang Iron Cross, salah seorang penerima nya adalah SS Obersturmführer Imam Halim Malkoć yang berjaya menumpaskan pemberontakan Villefranche-de-Rouergue. Imam Halim bersama beberapa perajurit Bosnia yang lain menerima Iron Cross Kelas Ke-2 dari Himmler sendiri beberapa hari selepas menewaskan pemberontakan terbabit. Yang hebatnya, Imam Halim hanya memakai riben nya sahaja namun tidak Iron Cross kerana bertentangan dengan akidahnya.

Rammy
10/2/2011

Ahad, 6 Februari 2011

RUMAH TRANSIT SAUDARA BARU


Suatu malam, kira-kira jam 1 pagi saya singgah di sebuah masjid untuk membuang air. Bersebelahan tandas masjid tersebut terdapat sebuah bilik kecil dihuni oleh seorang mualaf berbangsa cina. Kebetulan pada malam tersebut, ada seorang tetamu datang berbual-bual dengan beliau. Dari pemerhatian saya, tetamu berkenaan juga singgah dengan hajat yang sama seperti saya apabila melihat saudara mualaf berkenaan mungkin beliau mengambil kesempatan untuk bertanya khabar.

Dalam keheningan malam itu, walaupun di dalam tandas saya tetap memasang telinga kerana saya berminat untuk mengetahui apa yang sedang dikatakan oleh mualaf yang sentiasa berjubah dan berserban itu. Beliau adalah seorang Kurang Upaya (OKU). Dari apa yang diucapkan bunyinya “rezeki datang dari Allah, Dia yang berikan kita segalanya. Walaupun begini keadaan saya. Rezeki Allah tidak pernah putus. Saya tidak pernah risau..” lebih kurang bunyi ayatnya dalam pelat Cina. Saya tahu mungkin tetamu berkenaan bertanyakan tentang kerjaya atau siapa yang menyara beliau sepanjang tinggal di bilik kecil itu?.

Saya terus berlalu.

Sepanjang dua tahun lalu, setiap kali saya terlihat atau singgah di masjid-masjid di sekitar Perlis sering kali saya bertanya kenapa begitu banyak tanah wakaf terbiar dan mengapa setiap kali masjid baru dibina, masjid lama dibiarkan usang begitu sahaja?

Masjid Abrar

Masjid Muhammadi

Alangkah ruginya bila melihat begitu luas kawasan dan masjid lama yang masih baik boleh digunakan untuk pelbagai tujuan tetapi tidak dimanfaatkan. Mengapa masjid lama tidak dijadikan pusat tuisyen, pusat pengajian al Quran, Taska, Pusat ICT atau ringkasnya pusat aktiviti masyarakat setempat. Jika tidak mahu diserahkan secara percuma untuk tujuan tersebut, apa salahnya disewa? Dapat juga wang berkenaan di jana untuk kegunaan masjid dan amal jariah.

Pada tahun lepas kita dapat lihat pembaharuan telah dibuat yang mana, tanah-tanah wakaf halaman masjid di sekitar Perlis telah didirikan premis-premis perniagaan untuk disewa dan hasilnya disalurkan kepada masjid setempat. Namun masih terdapat kelemahan yang boleh diperbaiki, misalnya masalah politik dalaman masjid harus diatasi. Contohnya seringkali kita lihat Jawatankuasa masjid akan memberikan premis tersebut kepada kariah masjid itu sendiri, atau mereka yang mempunyai hubungan diplomatik dengan masjid tersebut ( contohnya; orang kaya kampung yang sering menyumbang wang ringgit kepada masjid). Ini boleh diterima pakai. Namun, apabila orang ini jugalah yang akan menunda sewa, tidak mengikut peraturan premis, atau cuba mengaut keuntungan dengan cara ‘ali baba’. Adakah sanggup Jawatankuasa masjid untuk membatalkan pemberian hak tersebut? Adakah sanggup Jawatankuasa masjid bertegas dengan peraturan yang ditetapkan?

Jawapanya: TIDAK.

Perkara sebegini tidak boleh berlaku apabila melibatkan pengurusan harta wakaf. Pengurusan harta wakaf yang betul bukan sahaja bakal menjana dana untuk penyelenggaraan masjid bahkan dapat membantu masyarakat setempat memperolehi pendapatan. Adalah tidak wajar ia diambil ringan dan diuruskan dengan lemah.

Seperkara yang sangat saya harapkan dapat dibangunkan oleh Yayasan Wakaf adalah sebuah Rumah Transit Saudara Baru bagi setiap masjid. Apa salahnya jika diperuntukan beberapa buah bilik di masjid lama untuk mualaf diberikan perlindungan disamping dapat memantau dan member tunjuk ajar sepanjang tempoh berkenaan sehingga beliau mampu kembali meneruskan kehidupan bersyariat. Apa salahnya membantu mereka walaupun sekadar menyediakan bilik. Pernahkah anda terfikir bagaimana beratnya ujian seorang mualaf setelah mendapat hidayah terutamanya apabila mendapat tentangan dari keluarga dan tidak mempunyai punca pendapatan?

~`Rammy
1/2/2011
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...