Khamis, 22 Mac 2012

TRANSFORMASI BIROKRAT LANGKASUKA

BTN adalah satu igauan ngeri pada aku. Tidak sangka ia kembali menghantui dalam rupa lain pula, yang kini dinamakan Program Transformasi Birokrat. Tiga hari lepas aku kena di Kem Biro Tatanegara Langkawi, yang diberi nafas baru, dikurangkan tempoh latihan, dikurangkan kawad dan ‘buli’, dilonggarkan dress code, selebihnya seperti BTN yang kita kenali. Sebagai kakitangan kerajaan, aku berserah pada takdir yang menetapkan agar aku perlu mengikuti kursus-kursus sebegini sehingga pencen. Itu pun kalau sempat. Ada geng veteran bagitau, dia dah 6 kali kena BTN. Tu dia!

Program Transformasi Birokrat ini berlangsung seperti yang diharapkan pihak penganjur. Di dalam banyak-banyak tentatif, tazkirah subuh dan magrib yang bagi aku gagal dinaiktarafkan. Pembaikan hanya dari pengunaan slide show powerpoint. Agak mengecewakan bila seorang ustaz yang berpengalaman luas dan berilmu tinggi tidak mengaplikasi apa yang diperolehi berzaman dari serata negara kecuali siri kisah-kisah lama. Cara mendidik masyarakat sekarang lebih kepada fakta dalil – hadis dan nas al Quran, menolak kaedah mendidik melalui fitnah (bukan saya kata ustaz ni memfitnah) namun bila guna slide show papar gambar, harus diterangkan dari mana sumber dapat, siapa dalam gambar, dimana? Jangan terus main cakap – ini terpesong akidah, bila guna kisah orang sampaikan telinga ke telinga, cerita dari mulut ke mulut, cerita begitu sudah tidak boleh digunakan dalam tazkirah tanpa ada fakta, ini dikira memfitnah. Walaupun yang dikritik itu fahaman agama lain. Itu bukan cara kita. Menghina sesuatu persoalan yang timbul, mencaci fahaman seseorang tanpa ada hujah untuk melawan. Itu bukan cara kita. Teringat suatu ketika dahulu, di Perlis. Bukan tempat lain (yang orang dok kata wahabi sangat ni), Dalam satu kuliah tentang pengurusan jenazah yang disampaikan seorang bilal masjid yang disegani ramai. Aku bertanya – apakah hukum bila seseorang menghadiahkan pahala bacaan Al Fatihah kepada si mati atau Rasulullah. Bukankah Rasulullah yang mengajar kita surah tersebut? Bukan sahaja pertanyaan aku tidak dijawab mengikut kehendak soalan, beliau mengajak jemaah lain untuk mentertawakan aku pula. Katanya buat benda baik, kirim pahala kat orang mati pun hang tak mau? Jawapan nya mana?

Dipendekkan cerita. Berakhirnya BTN tadi seumpama dibebaskan dari Pusat Pemulihan Akhlak. Hehehe. Dapat minum cola-cola, makan doublecheese burger macam sesuatu yang indah. Dapat tengok laut hati rasa macam nak balik Kuala Perlis berenang. 1Malaysia.

Mak cik -mak cik rakan sepejabat kini bebas dari kem
1Malaysia sesuatu yang bagus. Betul. Hehe..aku tak tipu. Tetapi aku letih diprogramkan seperti robot. Perlukah kita jadi kakitangan robot dan mengamalkan Islam cara robotik juga?

Dipendekkan lagi cerita, di atas feri aku dok sebelah seorang lelaki Poland dan kawan sepejabatnya, katanya itu bukan teman wanita. Tetapi sekadar kawan. Nampak macam milf. Nama lelaki Poland ini Andrio, itu dalam English katanya. Jika Polanski bunyi lain. Aku mula bertanya tentang Vader, dia kata pernah dengar nama sahaja. Aku tanya Turbo, dia kata tahu, tetapi tak pernah dengar. Turbo ni kira macam Search la kalau di Malaysia. Akhirnya kami jadi mesra, dia seorang pegawai bank, dia dah berjalan-jalan 2 minggu ke serata Malaysia. Penang, Melaka, Langkawi dan KL. Aku perli Andrio, mungkin lari dari suhu sejuk gila kat sana sampai 20 orang mati dah. Dia kata Malaysia ni biasa sahaja tak banyak beza dengan Poland, tetapi dia paling kagum Kuala Lumpur. Lebih hebat dari Singapura katanya. Banyak shopping complex, twin towers dan bandaraya yang berubah wajah setiap hari. Ada juga rasa bangga bila dia kata macam tu. Andrio ni kaji banyak pasal Malaysia, dia tahu sedikit sebanyak sejarah Malaysia dan Singapore, dia tahu pasal Petronas, pasal negara kita banyak minyak, pasal orang Melayu buat haji, dari situ kami berbual pasal Islam. Dari reaksi Andrio, dia selesa dengan muslim yang baik. Dia cerita pasal masjid di ibu negara Poland, a very small mosque funded by Saudi Arabia katanya. Dia bertanya tentang cara sembahyang, baca apa. Tanya pasal khutbah. Kemudian aku bertanya pasal Katolik di Poland, beliau cerita dengan seronok. Dalam masa yang sama, ditunjukkan aku photo-photo KLCC yang diambilnya melalui handset. KL lebih hebat dari ibu negara Poland katanya. Dia beli satu ukiran kayu KLCC, katanya jiran-jiran pasti akan kagum habis bila tengok ukiran tu kat rumah dia nanti.

Figura yang paling digeruni pihak gereja di Poland
Jadi, pada mulanya aku ingin bertanyakan pasal Nergal, sebab makluk paling kontroversi di Poland adalah barua tu sebab masuk Newsweek dan bercinta dengan artis pop Polanski. Aku jadi segan bila tengok Andrio macam warak juga. Beliau tidak suka filem aksi, beliau tidak suka filem hantu, filem bertumbuk, tidak pernah mendengar atau tahu apa dia Muay Thai, beliau pening kepala mendengar muzik rock, dan beliau kurang suka masakan tempatan, sebab asyik tanya McD atau KFC.

Kami berbual-bual hingga mesra dan aku bersetuju untuk membawa Andrio dan kawannya ke Stesen bas dan minum di restoran berdekatan. Tibalah masa yang ditunggu-tunggu, Feri tiba di jeti Kuala Perlis, aku pun bangun, ketika itu aku lihat mata Andrio terbeliak melihat t-shirt SAMAEL yang aku pakai. Sebelum itu beliau tidak perasan. Dia bertanya –What Samael means?. Aku malas nak hurai panjang, disebabkan keliling kami semuanya mak cik dan pak cik aja, aku selamba menjawab – It’s the devil. Ketika itu aku lihat wajah Andrio berubah terus. Beliau jadi cemas dan geleng kepala. Memang aku tak penah tengok mat salleh jadi macam tu. Aku naik kesian. Lastly, dia kata kepada aku, I don’t like it. You’re an outsider.


Dalam masa yang sama penumpang boleh bergerak turut dari feri, tanpa mengucap selamat tinggal, Andrio dan kawannya cabut. Hilang tanpa dapat dikesan walaupun aku telah berjanji untuk membawa mereka ke bas stesen. Apa buleh buat. Tidak sangka aku penangan baju Samael hingga begitu sekali?!!

Rabu, 21 Mac 2012

PERTANDINGAN MUAYTHAI TERBUKA PERLIS 2012 HARI KE-2



Tidak banyak ulasan yang dapat diberikan kerana hati sudah tidak tenteram mengenangkan esok terpaksa mengikuti Program Transformasi Birokrat di Langkawi

Ahad, 11 Mac 2012

PERTANDINGAN MUAYTHAI TERBUKA PERLIS 2012


Tomoi atau Muay Thai adalah seni mempertahankan diri yang tidak asing lagi bagi rakyat Perlis umum nya. Dalam masa yang sama, ia masih dalam kelompok underground kerana berapa kerat sangat penduduk di Perlis pernah menonton perlawanan tomoi secara langsung atau berpeluang melihat fighters ini berlatih di kampung-kampung atau di Dewan Belia? Secara umum nya sebelum tomoi dipopularkan dalam beberapa filem aksi dari Thailand. Ramai yang tahu seni beladiri ini melalui TV channel Thai sahaja.

Setelah sekian lama, saya merasakan inilah satu-satu nya event entertainment yang masih berciri kekampungan dan ektrim berjaya dianjurkan oleh Shahidan Kassim. Yang mana sebelum ini lebih kepada acara etnik yang langsung tidak mencabar minda dan kekuatan fizikal seperti pertandingan kacau dodol, masak bubur, tumbuk garam belacan, dan sebagainya. Kini orang Perlis dapat lihat sebuah petandingan yang bertaraf antarabangsa tetapi masih berskala kampung sesuai dengan faktor ekonomi dan minda masyarakat setempat. Pertandingan ini diadakan di sebuah pelantar di tengah laut, berkapasiti mungkin dalam 1000 orang, bayaran tiket RM15, sistem lampu yang amatur, sistem bunyi yang sederhana bagus, ucapan dan kata-kata aluan yang turut menyelit ulasan filem Ong Bak? (apa ni?), dan apabila ia melibatkan politician Melayu, mesti akan meja makan V.I.P. Warga siam Malaysia banyak yang hadir malam ini, rata-rata mengutuk pengurusan pertandingan ini yang dikatakan mereka tidak punctual, tiket yang mahal, fighters yang kurang berpengalaman dan pengadil yang tidak sensitif. Kata mereka kalau di Thailand, bayar 300 bath boleh tengok fighters lawan dari 10 malam sampai 3 pagi. 6 pagi pun ada!

Perlawanan tomoi sesuatu yang unik, malah sangat unik sebenarnya. Jarang kita jumpa fighters yang tidak ada budi bahasa sebelum atau selepas perlawanan. Berseteru hanya masa bertarung, displin tinggi, ritual pembukaan juga unik. Tari pembukaan gelanggang itu sebenarnya bukan sahaja untuk menaikkan semangat penonton, malah untuk membiasakan diri bagi setiap sudut gelanggang dan hormat kepada guru serta pembesar yang hadir. Selain untuk renggangan otot.

Qolid nampak lesu dari awal lagi - demam katanya

Penyokongnya jarang terpengaruh oleh faktor negeri, bangsa, warna kulit, bahasa atau agama. Mereka hanya mahu sokong yang kuat. Ini boleh kita nilai bila melihat anak-anak Melayu tempatan sendiri memakai baju bendera Thailand, memberi tepukan gemuruh apabila fighters Perlis Faizal tumbang K.O pada Angah dari Penang. Dan Qolid Saripan gagal membuat sebarang aksi membunuh pihak Thailand, sebaliknya beliau sendiri yang jadi punching bag malam ini. ( ini kata-kata Qolid sendiri kat aku.. takpa Qolid janji hang terus bertahan dan tak bagi belakang malam fighter yang terakhir lawan malam itu.) Qolid walaupun beberapa kali jatuh di atas gelanggang tetap bangun dan steady menahan gasakan namun tidak mampu membalasnya.


Pertandingan malam itu semestinya dimiliki oleh Faizal dan Angah. Pertunjukan gerak yang sengit, asakan yang padu dan tanpa undur oleh Faizal. Beliau menguasai hampir 2 pusingan sepenuhnya bertubi-tubi mengasak Angah yang hebat dalam defensive. Tidak pernah sesekali jatuh tangan beliau dari menjaga muka dan kepalanya. Namun, Faizal pula lebih terbuka dan mengasak melulu sehingga pancit, membuatkan Angah bertindak mengasak kembali pada pusingan ke 3, dan pada saat yang tepat yang membuahkan hasil. Sesuatu yang mengejutkan tetapi boleh dijangka.

Perlawanan bersambung esok…

Extra:- Bak kata Pak Long Am malam tu, kat seluar pun kita dah kalah.. Satu aja fighter, Nasir dari Langkawi yang modify seluar dia ke tulisan ‘Langkawi’ di seluar. Nampak ada jatidiri. Apakata Shahidan Kassim buat seluar tomoi puak-puak Perlis tulisan jawi ‘Melayu’ ka? Logo Umno ka? Baru garang!

Jumaat, 2 Mac 2012

SALADIN THE MOVIE


I followed this animated series with lot of interest once it was released. But the high quality English version ended up hanging just like that? I must say, I’m very proud with this animation series which proved there are still few creative minds in Malaysia. But I wonder when Saladin The Movie will be out? The official trailer has been shown since 2006 but we still haven’t heard any progression about it?

The animated series now has been translated into Malay, which is absolutely become emotionless and crappy. I just hope they can get more talented people to handle all the characters in Saladin just like the English version. From what I understand, most of them are non-moslem, but did an amazing jobs in 13 part series.

I have read some stupid complains about this series like, why Salahuddin looks Nordic? Why Anisa didn’t wear hijab? Why the crusader become his sidekick? Why they didn’t follow exactly like his biography? Why he doesn’t have beard?

Well, I don’t have to answer all these crap. But from my point of view, first of all this is animated 3D series that inspired by the life of Salah Al-Din Yusuf Ibnu Ayyub, and it is an action/adventure series targeted for television audiences from 10 – 12 years old. Well, kids like handsome hero. So why not? Saladdin also looks handsome in old paintings. About Anisa, I still don’t know either she is muslimah or not? And if she is muslimah, she is a naughty sexy girl in this story. She is a sexy thief indeed. Maybe she will realize her wrong-doing soon? Let the character develop please! And about his crusader friend, well haven’t you heard Salahuddin also had a Christian battalion fought for him to repay his honesty. About his beard, hey this is the series of an adventure when he was young… You people should understand that this is also part of dakwah. Dakwah is also an art…

Here some of interesting info about this project;

SALADIN is a 3D animation for television series. The story is based on the real-life stories of a Muslim Sultan, warrior, ulama named Salahuddin Al Ayubi or in the West, it is also popularly known as Saladin. The events happened during the Holy War in the 12th Century. His mission is to conquer Jerusalem and also to unite the Muslims world. The production started in 2004. The producer of this animation is MDeC which stands for Multimedia Development Corporation which is part of the Malaysian Government unit. Government gives their trust to MDeC to fulfill this national project and make it a slam-dunk in the animation world. The budget for the whole TV series is expected to be around RM10 million. The series was recently nominated for an International Emmy award for 2011 under the Children & Young People category!

14 people in the Visual Development Team in MDec did the pre-production work and continued by Silver Ant company (located in Damansara) which concentrate on the animation part and Imaginex Studios (located in Bangsar) which concentrate on the audio and sound effects. Both are local companies. The man behind the scene who is Kamil Othman, the vice-president for MDeC's Creative Department. His idea of this animation is to show to the world that Malaysian talents can do any animation products even if it is not originated from Malaysia. Its major achievement is when it's six-minutes trailer has won the Best Technology category at SICAF (Seoul International Cartoon and Animation Festival) Promotions Plan competition among a group of 10 finalists.Check Saladdin in facebook.


Directed by Nazih Hatem & Chi-Ren Choong,
Animation by Young Jump, http://www.young-jump.com
Character Design by Sandra S.K. Khoo,
Music by Luka Kuncevic,
Voice Direction by Gavin Yap,
Sound Design by Raja Ahmad Shaidaley (Boon) & Jason Lee
All audio, music and voice casting by Imaginex Studios Kuala Lumpur, http://www.imaginexstudios.com Co-Produced By MDEC & Al Jazeera Children's Channel
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...