Khamis, 24 April 2014

PEMBATALAN KREATOR: LIVE IN KUALA LUMPUR 2014


Sebelum bercerita panjang mengenai tragedi paling menyayat hati dalam sejarah metal tahun ini, biar saya bercerita sedikit sebanyak mengenai siapakah Kreator dalam hidup saya. Sebenarnya saya berhenti membeli sebarang album dari mereka selepas album “Endorama” dan paling terkini saya dengar melalui online adalah lagu “Violent Revolution”, ia menyengat tetapi masih tidak mampu mencuri perhatian saya untuk mengali lagu-lagu baru mereka.

Apa yang boleh saya puji dan kenalpasti mengenai Kreator mereka adalah antara band Thrash Metal yang mempunyai susunan muzik terlaju pada era 80-an, manakala vokal Mille Petrozza adalah prototype kepada pengenalan black metal 90-an yang bernyanyi secara jeritan mentah dan kasar. Dan semua pentaksub metal pasti setuju jika disenaraikan selain SLAYER dan POSSESSED. KREATOR, SODOM dan DESTRUCTION turut menyumbang kepada wujudnya genre ‘death metal’. Mungkin bagi banyak orang mereka memilih “Terrible Certainty” atau “Pleasure to Kill” sebagai album terbaik Kreator, tetapi saya memilih “Extreme Aggression” sebagai inspirasi dan album pilihan peribadi yang mempengaruhi saya sepanjang zaman.

KREATOR bagi yang tidak penah mengetahuinya, (benar! Ada yang lebih tua dari saya tetapi langsung tidak pernah dengar nama Kreator walaupun zaman sekolah dahulu logo-logo mereka diconteng di serata dinding makmal dan tandas!) adalah kumpulan speed metal dari Essen, Jerman yang ditubuh pada tahun 1982 dengan nama asal TYRANT, kemudian TORMENTOR dan menukar kepada KREATOR pada 1985 kerana menukar haluan akibat dipengaruhi kejahatan muzik VENOM. KREATOR bukanlah kumpulan picisan di Eropah, status mereka adalah setanding METALLICA, dan WAJAR dihormati MELEBIHI Metallica yang tidak luntur jatidiri sejak dari dahulu lagi. Itu pandangan saya.

Selain pernah bergabung dengan Frank Blackfire dari SODOM, populariti mereka penah merudum pada 1992 hingga 2000 kerana cuba membuat pembaharuan dalam muzik. Namun, KREATOR selagi Mille Petrozza meneraju sebagai tunjang lirik kreatif dan penulisan muzik, pemain gitar utama serta penyanyi, begitu juga Jürgen “Ventor” Reil sebagai janakuasa di bahagian pukulan dram. Ketulenan muzik KREATOR masih terselamat. Berikut adalah discografi studio album mereka:

Endless Pain (1985)
Pleasure To Kill (1986)
Terrible Certainty (1987)
Extreme Aggression (1989)
Coma of Souls (1990)
Renewal (1992)
Cause of Conflict (1995)
Outcast (1997)
Endorama (1999)
Violent Revolution (2001)
Enemy of God (2005)
Horde of Chaos (2009)
Phantom Antichrist (2012)

Saya puji imej Kreator yang ringkas dan sama sahaja sejak dari dulu serta Mille tidak pernah membubarkan KREATOR sejak dari dahulu, berbeza dengan DESTRUCTION yang penah berkubur dan bangkit semula serta semakin merapat pada imej SODOM yang kini mempergunakan imej militant sepenuhnya. Saya telah lihat persembahan DESTRUCTION ia sangat hambar!! Tiada istimewanya. Maaf!

KREATOR walaupun tanpa saya kaji mendalam, Mille jelas hanya menumpukan lirik mengenai politik dunia, masalah sosial, tekanan psikologi dan serangan terhadap institusi gereja. Mille konsisten terhadap topik tersebut dan tidak sesekali ‘satanik’. Sekurang-kurangnya bagi saya.

Satu-satu benda yang nampak ‘mungkar’ pada Kreator adalah gaya nyanyian Mille dan mascot ‘jin’ mereka. Itu sahaja.

Sebenarnya keterjuaan saya untuk melihat Kreator sudah lama pudar. Rasanya sayalah satu-satunya penonton yang hadir pada hari itu yang langsung tidak marah pada Demigod dan rakan-rakan. Saya redha sepenuhnya tragedi ini sebagai takdir Ilahi dan ada hikmah dalam sesuatu kejadian. Tetapi apabila melihat rakan-rakan marah, saya pun pura-pura marah. Hakikatnya saya hanya ralat kerana adik bongsu saya kempunan untuk melihat gig pertama dalam hidupnya. Saya mahu menjadikan hari ini sebagai peristiwa penting dalam diari hidupnya kerana inilah kali pertama kami berdua keluar bercuti bersama dan kali pertama dia datang ke KL. Melihat dia gigih mengulangkaji dan mendengar lagu-lagu KREATOR seharian dibilik hotel membuatkan saya sedikit kecewa bagi pihaknya.

Alah apalah sangat pembatalan gig KREATOR ini. Jom tengok discografi gig/konsert yang pernah membuatkan saya kecewa tak sudah. hahaha! Jom!

1. BLACK SABBATH (terpaksa ditukar kepada HEAVEN AND HELL kerana Ozzy memfailkan hakcipta bersama) pada 27 Oktober 2007 - (Tiket yang telah dibeli terpaksa dijual pada Leen, isteri Redza HEREAFTER kerana dalam masa yang sama saya telah mendapat surat pindah untuk bertugas di Kedah, sibuk dengan urusan pindah, cari rumah dan segalanya di Gurun. Ekonomi pun merudum. Paling kecewa, saya sendiri dah sedar ini pasti kali terakhir mendiang Ronnie James Dio akan datang ke rantau ini.)

2. MARDUK pada 7 Disember 2010 - ( masalah passport dengan pihak immigresin Singapore, tiket terpaksa dijual, tambang perjalanan dan sewa hotel lesap)

3. MORBID ANGEL pada 25 Mei 2011 - ( masalah passport dengan pihak immigresin telah saya uruskan tetapi rupa-rupanya saya diharamkan masuk ke Singapore selama 3 tahun, tiket terpaksa dijual, tambang perjalanan dan sewa hotel lesap. Haram jadah Singapore!)

4. ROTTING CHRIST pada 28 Januari 2014 - ( masalah rusuhan di Bangkok tetapi saya tidak hirau namun beberapa jam sahaja lagi ingin berlepas. Gout menyerang. Tiket flight pergi-balik lesap!)

Jadi? Setakat ini, biasalah. Saya bersyukur juga ianya batal daripada tengah rancak layan KREATOR beraksi di atas pentas, tiba-tiba ada serbuan dari Polis dan AADK. Kita semua diangkut dalam black maria dan bermalam di lock-up. Saya sebagai penjawat awam. Adik saya sebagai pelajar. Hancur reputasi kami berdua.

Menoleh kembali kebelakang, pada 25 September 2005 ketika KREATOR buat pertama kalinya menjejakkan kaki ke Tanah Melayu ini. Saya turut berada ditempat kejadian. Teringat lagi waktu itu tahun pertama saya berkerja disana, hidup dirumah bujang bersama rakan-rakan dari DEVASTATOR. Kami semua orang-orang papa yang sedang bertarung untuk hidup. Jadi saya dan Chainsore @ Syed hanya melepak di pintu pagar masuk sebagai ‘penyambut tetamu’. Bila KREATOR mainkan lagu-lagu meletop mereka, saya dan Chainsore akan berlari panjat tingkap tandas Backroom (Panggung Wayang di Jalan Chow Kit yang diubah suai menjadi restoran dan tempat gig) dan mendengar melalui lubang tingkap tandas tersebut. Sebenarnya Lan dari Penang mahu belanja tiket gig tersebut, masih terngiang katanya lagi “Ini Kreator bukan mudah depa nak mai”, tetapi saya lepaskan kerana kesian pula mahu biarkan Chainsore menangis kesorangan ditepi pagar Backroom. Dan saya masih ingat pada waktu ini isu black metal juga masih panas, beberapa orang rakan hanya berada diluar kerana bimbang serbuan dari polis. Tetapi semuanya berjalan lancar walaupun pihak Rela penuh berkawal di luar Backroom.

Pada 23/4/2014 kami tiba jam 9.30 pagi di Jalan P.Ramlee disebabkan ingin mudah dan kos yang masih dalam tangan. Kami menyewa bilik di Cabana Inn betul-betul dihadapan Scandals Club yang terletak bersebelahan Irish Bar, Healy. Kawasan urban yang popular dengan kaki ‘ayam’ dan kaki techo. Kami rehat dan rawat letih penat hingga ke tengahari. Muniff dari Metal Porn Production yang bertugas berhampiran pula membawa kami makan tengahari selera kampung disebuah kedai ajaib/tersembunyi dicelah-celah bangunan pencakar langit dengan menu dan harga yang sempoi! Muniff yang sememangnya yakin dengan kerja-kerja Demigod begitu bersemangat dan ceria menanti jam 7.00 malam tanpa mengetahui apa yang sedang menanti. :)

Sekurang-kurang adik saya dapat melawat Galeri Seni Lukis Petronas. Harapnya ia dapat memberi inspirasi.
Jelas teruja menanti kehadiran Mille dan geng petang nanti!
Jam 5.00 petang, Faiz ATOMICDEATH menelefon memaklumkan sedang meredah hujan lebat dan memberitahu ada desas desus gig KREATOR dibatalkan. Aku terus menghubungi wakil ejen penjual tiket dan sumber paling boleh dipercayai Masumi GORESLUT. Benar, gig dibatalkan jika diteruskan juga Polis, DBKL dan JAKIM akan buat serbuan. KREATOR telah berada di Scandals Club, sistem bunyi telah dipasang ketika itu, malah ratusan crowds telah pun menunggu di situ. Saya bersama adik saya bergerak ke Scandals Club untuk meninjau dan menyiasat apa kata mereka.

bersama anggota BLOOD LEGION. Kecewa semuanya!

Kebanyakkan crowds masih berkampung dihadapan Scandals Club dengan satu harapan. Keajaiban berlaku. Namun apa yang boleh metalheads sebanyak mungkin hampir 1500 orang ini lakukan. Ini beberapa isu yang timbul sepanjang kami berada di Scandals Club malah promoter dari selatan Eddie The Four Hoursemen turut menghubungi saya bertanya khabar dan berkongsi pengalaman. Mari kita kaji dan buat sedikit analisis dari khabar angin, fitnah, andaian dan fakta yang timbul pada petang itu;

Pertama kali anda beli tiket early bird atau pre-sale pernah tak terlintas ‘wow Demigod Records, boleh plak ya?!”.

Setibanya saya di Scandals Club, rumor pertama yang sampai ke telinga adalah gig dibatal kerana disabotaj oleh seseorang promoter yang lebih besar dan legend di dalam scene ini sendiri yang mahu memonopoli semua gig/konsert band-band luar negara di Malaysia.

Kewibawaan POLIS dan DBKL telah tercalar apabila pengunaan dadah sintetik dan alcohol diluar kawalan semasa konsert trance, Future Music festival pada 14 Mac yang lalu hingga menyebabkan 6 kematian. Masyarakat dan media telah mencetuskan kebimbangan sosial dan mempertikaikan keberkesanan pihak berkuasa! KLIK UNTUK BERITA PENUH >>

Ada pihak mendakwa DBKL mahukan sogokan RM50K waktu itu juga bagi melancarkan urusan?

Katanya DBKL mahu menarik semula kelulusan namun perlu berkerjasama dengan JAKIM untuk mengagalkan gig tersebut. JAKIM pula perlu berkerjasama dengan pihak POLIS untuk melakukan serbuan. Semua tindakan ini berlandaskan aduan awam. JAKIM akan mengunakan isu ajaran sesat, black metal melalui bukti tajuk album KREATOR terkini dan sebelum ini “Phantom Antichrist” dan “Enemy of God” yang sememangnya sensitif di Malaysia.

Kata promoter-promoter lama sepatutnya, dari awal lagi pihak Demigod Records harus bersedia, permit adalah sesuatu benda yang sangat-sangat rapuh dan boleh dibatal serta-merta. Oleh itu pemilihan venue sangat penting. Bila ia melibatkan kelab-kelab malam. Anda telah mengambil risiko tinggi bila tahu gig ini semestinya bakal dihadiri oleh 80 % orang Melayu/Islam manakala premis ini menjual arak secara terbuka. Ia meletakkan pisau dileher sendiri bila kelab tersebut terletak dikawasan sosial yang terkemuka. Jalan P.Ramlee!!

Dikatakan juga, Demigod Records hanya berharap sepenuhnya kepada permit pusat hiburan tersebut untuk menganjurkan gig KREATOR ini dan tidak terus ke badan-badan bertanggungjawab yang lain? Muniff METAL PORN menyangkal dakwaan ini dan memberitahu pemilik Demigod bukan calang-calang orang, selain berduit, beliau juga penjawat awam. Jadi pasti dia tahu selok belok urusan rasmi kerajaan.

Anda (Demigod) sebagai orang-orang hartawan perlu juga belajar dari promoter-promoter lama jika mahu menganjurkan sebuah gig mega yang melibatkan kumpulan tersohor dari luar negara. Bak kata pemilik TFHM memang perlunya hubungan dengan individu politik dan diplomatik dengan kedutaan negara mereka bagi melancarkan persembahan ini. Jangan main redah aja!

Ada pihak yang rapat dengan sumber DBKL memaklumkan lesen perniagaan Scandals Club telah lama luput? Begitu pula.

Hairan kenapa mereka tewas kepada tabloid Harian Metro dan sanggup mengiklankan gig ini sebagai strategi meningkatkan penjualan tiket? Sedangkan mereka tahu Metro adalah media massa yang paling kejam terhadap muzik metal dan gemar melemparkan tuduhan liar kepada aktivis muzik bawah tanah.

Untuk mengatakan Demigod tidak menjalankan tugas dan tidak bertanggungjawab pun tidak adil. Sistem bunyi telah terpasang, KREATOR pun telah siap berada di Scandals Club awal dari jam 7.00 malam bagi memeriksa peralatan dan bunyi. Hal kebajikan KREATOR dan pembayaran semestinya mereka telah lunaskan dan kerugian itu adalah sesuatu yang pasti mereka tanggung. Pihak Demigod pasti lebih kecewa dengan peristiwa ini.

Bagi yang tidak tahu, Mille Petrozza adalah pemain fenomena bola keranjang yang berbakat besar dan pernah dianugerah cincin NCAA championship semasa bermain untuk Michigan State. Jika diamati Mille turut menulis lagu-lagu tentang sukan kegemaran beliau ini bagi mengenang kembali zaman kegemilangan beliau. Jika tidak kerana kecederaan lutut yang memaksa beliau mengundur diri, wajah thrash metal dan death metal pasti tidak seperti apa yang kita ketahui hari ini.



Sesi ‘Meet and Greet’ yang digantikan pada jam 8.30 malam di hadapan kedai Rudi Karunguni, Campbell Complex yang diadakan bagi meredakan kekecewaan crowds hanya dihadiri sebilangan kecil peminat. Kebanyakan mereka yang lain terus pulang dengan seribu kemarahan. Stuffs di semua metal shop dan distro-distro dalam Campbell Complex laris macam pisang goreng terutama LP-LP KREATOR yang mereka beli semata-mata untuk tandatangan.

Ikuti kenyataan dari pihak Demigod sendiri mengenai pembatalan gig ini;

Greetings. It's almost 24 hours after the incident. On behalf of the organizer/ promoter not much we can say for the first word other than Sorry. We feel sorry for the fans, for those who already bought the ticket, for those who travel across the sea, across the state, and across the country, for those who promote, those who helps us selling the ticket and last but not least for Mille & Co.

As the rumors spread, show is forced to take down due to interference by a religious enforcement department. Everything else is well-planned and all documents are ready, the band has already there, venue is ready with all the equipment, and not to forget the fans are also there. We have no intention to cancel the show at the last minutes at all as everything is almost ready to kick start. If we got nothing, we wouldn’t even publish the show info in Metro Ahad on Sunday, April 20th.

Everything went smoothly until at 4pm on the show day (just another 4 hours before Kreator supposed to take over the stage), we got a verbal warning through a phone call by DBKL (Kuala Lumpur City Hall) asking to cancel the show due to the fact that the society complaint and believe it’s a “Black Metal Show”. If we proceed, they are ready for the raid together with IPK Dang Wangi.

We have 3 options at that moment:

1. Continue the show and get ready for a terrible certainty.
2. Change the venue for the last minute.
3. Cancel the show.

First option seems to be too risky. We just ignore the warning and continue with the show, so that you guys can enjoy 2 or 3 songs from Kreator before the raid. However, the major issue is the band members and their crews. Sure there will be a diplomatic issue as it involved Germany’s and Austrian citizens. Worse, they have to cancel all their remaining 4 tour dates until this Sunday, April 27th. Some of you guys may also get the risk of staying in lock-up for a night or up to one week. And sure last but not least, another episode of mega stories of Black Metal issues will boom in the newspaper for almost a month.

Second option is much better. Right after we got the warning, we tried our best to get an express venue although the set-up is almost done at Scandals Club and Kreator just began their sound check. First alternative is Bentley Music Auditorium in Damansara. Unfortunately, the venue is booked for 2 days as they get an event on the next day, April 24th and the organizer have already start their set-up at the time we get in touch. While Black Box @ Solaris Dutamas isn’t possible at all as the venue is fully booked the entire month of April for exhibition. Last option that bears another high risk is the nearest KL Live, it just take few minutes walking distance from Scandals Club. However, due to security issue we have no deal as it won’t change anything. Other venue such as Alt HQ @ Fahrenheit 88 and Malaysian Rock Café (as suggested by few) does not meet the specification required by Kreator and their management. Everything seems impossible.

At around 5.30pm, two DBKL officers come to the venue to hand over a written short notice to the club’s manager to cancel the show and close their business for the night or else just get ready for any possibilities. With the official and formal last warning, in regards of the security issue of the band members and their crews, the crowd itself and the venue, we eventually come to the hardest decision to choose the third and last option, cancel the show at last minutes; less than 2 hours before the doors open.

As for the tickets, we gain nothing out of the sold early birds and pre-sales ticket. Perhaps, we even loose all our capital. Band already got paid in full. Not that they didn’t perform, they will not get paid. Band payment is already settled in early April, or else they wouldn’t even be in Kuala Lumpur at all. Hotel, flight, venue, backline and rider are also booked and paid. Everything is ready for the show.


This is the summary of where your money for the ticket and our capital goes:

1. Bands (Payment + Fees + Permit Purposes):RM32200
2. Flight cost: RM12000
3. Backline & Rider: RM17800
4. Venue rental: RM5000
5. Hotel (8 rooms of 4 star hotel x 2 nights as required): RM2600
6. Meal (2x Lunch, 2x Dinner + 1x Breakfast for 8 people): RM3400
7. Transportation (Van rental + fuel + toll + parking for 3 days for 3 cars & a van): RM1500
8. Miscellaneous (Printing of ticket & flyers, band ride around town etc): RM500
Total summation of all cost is RM75000

Now, we take a look at the pre-sales ticket:

Early Birds: RM100 x 130 buyers = RM13000
Pre-sales: RM120 x 340 buyers = RM40800
Total collection: RM13000 + RM40800 = RM53800

As some of you lost your RM100 or RM120 for the ticket, so do us. We also lost more than RM20000 of our capital for canceling the show. However, as mentioned earlier, the security of the band members and their crews, the crowd itself, the equipment and the venue are more important than money.

As some of you asking for refund, we’d love to do that if we could. However, the show is forced to cancel not to our fault. We have completed all things that required. As according to PUSPAL, ticket fees should be refunded if the show is cancel by organizer/ PUSPAL but in this case it’s beyond our control and none of us is taking the action. There’s another third party that interference and forced to cancel the show due to society’s misunderstanding.

Until then,
PROMOTER & ORGANIZER
KREATOR LIVE IN KUALA LUMPUR, 23rd APRIL 2014 (CANCELLED)

Akhirnya terjawab mengapa kertas dan cetakan tiket bas lebih berkualiti dari tiket gig yang berharga RM120 ini. Pihak Demigod tidak mahu anda terjebak dengan aktiviti khurafat dengan terlalu memuja dan sayang pada kertas ini. Kegunaan tiket ini juga telah dikenalpasti, iaitu tunjukkan tiket kepada Mille Petrozza seterusnya beliau akan tuliskan ‘M’ bermaksud Muslim. Hahaha! Mungkin atas arahan pihak JAKIM. Orang ambik tandatangan.. aku pun tiru jugak!

Kenyataan rasmi dari KREATOR:
Our show in KUALA LUMPUR at the Scandals Club yesterday on April, 23rd was cancelled by the local authorities for reasons beyond our control. The band was in the club, with all the gear set up and ready to go when they received the news from the local promoter only three hours prior to the show. We apologize to our fans and hope to return to Malaysia in the near future! PEACE!

Suatu perkara yang kita boleh belajar di sini, bila kita mendapat kejayaan dalam sesuatu. Pasti ramai yang mendakwa merekalah tangan-tangan yang menghulurkan bantuan dan sumbangan bagi kejayaan itu. Tetapi bila kegagalan pula yang mendatang, mereka-mereka yang melontar batu ini pandai pula menyembunyikan tangan masing-masing.

Jom layan video rasmi album terkini KREATOR.

1 ulasan:

  1. "Setibanya saya di Scandals Club, rumor pertama yang sampai ke telinga adalah gig dibatal kerana disabotaj oleh seseorang promoter yang lebih besar dan legend di dalam scene ini sendiri yang mahu memonopoli semua gig/konsert band-band luar negara di Malaysia"

    Hmmmm... macam kenal... hmmmmmmmm

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...