Selasa, 28 Jun 2016

ROCK IN AND SHELL OUT

Kami di kem Pedal To The Metal malam ini menganjurkan shell out sahur untuk rakan-rakan bagi meraikan bulan Ramadan al-Mubarak ini. Tak tahulah dari mana asal makanan macam ni dipanggil "Shell out"? Rasanya di Malaysia aja, sebab kalau dari erti ungkapan dalam Cambridge pun 'shell out' bermaksud "bayar". Apa pun ia merupakan makan malam yang 'trending' kini. Ini resipi kami kalau nak cuba:

1kg Ketam Bunga
1kg Sotong
0.5 Udang
200g Bracoli
4 biji tomato
2 batang timun ( penting untuk neutral asid urid)
300gram mentega ( ikut kadar untuk membuat pes yang diinginkan)
6 ulas bawang putih (dipotong halus)
separuh bawang besar (dipotong halus)
1/2 paket serbuk kari 
2 sudu besar cili giling
1 sudu mixed herb
2 sudu besar sos tiram
1 besar pes tom yam
2 sudu besar gula



Rebus segala macam ketam, sotong, udang. Sejatkan apabila masak. Simpan air rebusan itu.


Tumiskan bawang putih, bawang besar, mixed herb dengan mentega. Bila dah wangi, masukkan cili giling dan goreng hingga sedikit hangit (penting hangit tu agar tak sakit perut nanti). Masukan serbuk kari dan seterusnya sos tiram. Apabila dah mesra masukan air rebusan ketam/udang tadi ikut kehendak sendiri. Apabila mendidih masukan pes tom yam dan gula sesedap rasa.




Seterusnya masukan makanan laut yang telah direbus tadi serta bracoli dan tomato. Gaul hinga sekata dibawah api sederhana. Apabila siap, tabur timun dan sedia untuk disajikan.


Walla.. selamat mencuba!

4 ulasan: