Khamis, 25 Ogos 2016

KISAH ROTI CANAI


Semasa darjah 5-6 (1989-90) dahulu, saya dah ke sekolah dengan menaiki basikal. Ada ketikanya saya keluar awal untuk singgah restoran mamak Al Jami untuk beli roti canai. Ketika itu harga roti canai sebiji 30 sen. Wang saku yang ayah bagi ke sekolah 50 sen, jadi ada lagi baki 20 sen. Boleh beli air sirap. Bagaimanapun semasa beli roti canai ini, saya takut sangat kalau terselisih dengan ayah. Kalau dia nampak, pasti saya akan dimarah, katanya saya 'breakfast macam orang taman. Lagak orang kaya-kaya'. Oleh itu saya kadang-kadang saja berani beli roti canai, sedangkan ada kawan-kawan lain sarapan roti canai tiap-tiap hari. Bagi saya ia mewah dan sarapan istimewa yang jarang-jarang dapat rasa.

Dahsyat nilai wang dulu, bila difikirkan 30 sen boleh tampung kos roti canai, plastik kuah kari, kertas bungkus roti dan plastik beg!

Keluarga saya tidak mengajar untuk mengambil breakfast, antara penyebab hingga kini saya tidak gemar bersarapan di awal pagi kerana perut kurang selesa untuk makan pagi. Akhirnya saya tidak lagi membeli roti canai sebaik masuk sekolah menengah kerana lebih selesa makan pada jam 10 pagi.

Al-Jami masih wujud hingga sekarang walaupun kurang hygiene dan kini dikenali sebagai Restoran Ismail. Hari ini saya imbas kembali nostalgia itu setelah sekian lama banned kerana kes tikus dalam kari. Ternyata roti dan kari hitam mereka kekal asli. Rasa sama sejak dahulu!

Tafsiran roti canai mengikut Gregory Han:
" In Malaysia, it's the roti canai (rho-tee chan-ai) that graces breakfast plates. Conjured from flour, water, clarified butter, with a touch of condensed milk, the dough is flipped, flattened, folded, and slapped down like a '90s Bell Biv Devoe ditty onto a hot oiled griddle to proudly puff. Roti canai is prepared with mesmerizing efficiency, and it's obvious why it's commonly referred to as "flying bread.""¨

Roti canai's origins are often connected to the influx of immigrant laborers from India's Chennai region (still commonly known by its colonial name, Madras) across the South Asian sea. Along with their manpower the South Indians brought over the layered flatbread, parotta. Cheap and easy to make, the thin bread quickly gained popularity and can now be found at food stalls and restaurants all over Malaysia, enjoyed plain or sprinkled with sugar, with new variations even offering fillings like Nutella or mayo-spiked salads of chopped cabbage and carrots. But most often roti canai is traditionally accompanied by a small bowl of potato coconut curry for dipping."¨

Khamis, 18 Ogos 2016

KITA KAWAN (AKU SEMPOI STUDIO)


Berdasarkan komik ini diulang cetak dua kali pada September tahun lalu, saya kira ia mendapat permintaan ramai. Komik indie, d.i.y, hentam buat sendiri atau apa pun yang anda namakan ini dilakar dan diterbitkan oleh Aku Napie, seorang kartunis kelahiran Perlis. Beliau turut memberikan khidmatnya kepada Pedal To The Metal zine sejak isu # 1.


Kita Kawan adalah produk mesra pelanggan, yang merupakan komik berpasangan dengan anekdot bagi memperjelaskan sesuatu senario yang beliau bincangkan didalamnya. Walaupun penerangan saya nampak macam terlalu ilmiah, komik ini sebenarnya santai, sindiran dan teguran sinis dari Aku Napie. Sebanyak 30 babak sarat dimuatkan dalam 64 mukasurat dan kualiti cetakan yang bagus.

Dapatkan Kita Kawan dengan berhubung Aku Napie melalui pautan dibawah. Beri sokongan kepada artis bebas seperti beliau:
Twitter

Khamis, 11 Ogos 2016

THE NICE GUYS (2016)


Poster dengan rekaan vintage menarik minat saya untuk melihatnya, tambahan saya tidak pernah melihat Russell Crowe berlakon watak unik yang tidak mempamerkan susuk tubuh sasa, maskular dalam filem “buddy” komedi ini, walaupun beliau gemar membelasah orang tanpa belas kasihan. Saya suka filem-filem suasana retro Hollywood kerana mereka hebat dalam memperincikan prop, pakaian, kenderaan dan kesan-kesan khas termasuklah runut bunyi yang diselitkan.

Filem ini digambarkan berlaku di Los Angeles pada tahun 1977 dimana industri pornografi sedang berkembang pesat dan menjadi rebutan golongan kapitalis dan politikus. Ia bermula dengan babak kematian pelakon porno, Misty Mountains yang berkaitan dengan kehilangan seorang gadis bernama Amelia. Penyiasat persendirian, Holland March (Ryan Gosling) diupah oleh seorang wanita yang mendakwa terlihat Misty setelah insiden yang meragut nyawanya itu. Melalui siasatan itu, Holland mula menjejak Amelia kerana dia ada hubungkait dengan Misty dalam sebuah filem porno. Manakala Jack Healy (Russell Crowe) pula diupah oleh Amelia untuk menyiasat dan membelasah orang yang mengekorinya, iaitu Holland. Setelah menjalankan tugasannya, Healy telah diserang di rumah oleh 2 orang hitman menyebabkan dia sedar, Amelia terlibat dalam konspirasi yang lebih besar dan bergabung dengan Holland untuk menyelesaikan kes itu. Maka, jadilah ia kisah 2 rakan penyiasat penuh ragam lucu dan retro. Tetapi Russell Crowe tidaklah selucu mana pun, kerana bahagian bertarung memang kebolehannya.

Healy, Holland dan tambahan watak Holly, anak perempuan kepada Holland menjalankan siasatan untuk menjejak Amelia dan akhirnya mendedahkan yang Amelia merupakan anak perempuan kepada Judith Kutner, seorang pengawai tertinggi dalam US Department of Justice. Judith Kutner menyatakan beliau seorang yang tegas membenteras industri filem porno oleh kerana itu anaknya mengalami delusi, dan apabila terbabit dalam filem porno, Amelia menjadi paranoid dengan menyangka ibunya mengupah orang untuk membunuhnya. Judith seterusnya mengupah pula Healy dan Holland untuk menjejaki Amelia.

Setelah berjaya menjumpai Amelia, Healy dan Holland akhirnya mendapat tahu Judith Kutner memang menghantar pembunuh-pembunuh upahan untuk membunuh anaknya sendiri kerana beliau adalah antara dalang yang menguasai industri pornografi Detroit. Manakala Amelia sebenarnya membuat sebuah filem/dokumentari mengenai pornografi untuk mendedahkan jenayah ibunya kepada awam melalui satu acara auto show. Bagi Amelia, polis dan media yang dikuasai kerajaan tidak akan menyebelahi dirinya.

Filem ini agak menarik jalan ceritanya. Walaupun ada banyak watak kanak-kanak dan mesejnya positif dan tiada adegan seks. Ada juga babak memperlihatkan Holly menonton porno bersama orang dewasa, beberapa dialog kotor dan suasana yang kurang sesuai bagi kanak-kanak.

3/5

Isnin, 8 Ogos 2016

LIGHTS OUT (2016)


Mangkok manalah yang kata ni filem James Wan dan lebih menakutkan dari Conjuring 2? James Wan hanyalah salah seorang dari pemberi modal kepada terhasilnya filem ini setelah melihat sample (short film) dari David F. Sandberg. Ini adalah hasil kerja perdana dilayar perak yang pertama oleh Sandberg.

Mengisahkan seorang budak perempuan bernama Diana yang mempunyai penyakit kulit aneh dan berkemampuan memanipulasi fikiran orang lain. Dia telah dimasukkan ke sebuah pusat pemulihan mental dan memanipulasi Sophie agar menganggap mereka sebagai sahabat karib. Namun Diana mula cemburu apabila melihat Sophie semakin pulih, tetapi tragedi telah menimpa Diana dalam satu proses rawatan arus elektrik menyebabkan Diana mati dan menjadi hantu. Namun peliknya Diana memerlukan Sophie menjadi gila dan menganggap Diana masih hidup sebagai hubungan untuk dia kembali ke dunia. Jadi hantu Diana akan menghalang Sophie mengambil ubat PSY agar dia dapat mendampingnya, dimasa sedar dan normal Sophie meminta agar Diana tidak menganggu keluarganya.

Tapi itulah bodohnya, yang hantu Diana ni dok pi kacau anak dan membunuh suami Sophie apabila mereka mula mempersoalkan kewarasan dan watak Diana yang sering diucapkan Sophie. Ketika minit tersebut, saya dah tahu Sophie mesti akan bunuh diri atau minta orang bunuh dia untuk putuskan data-connection Diana bila dia mula kacau anak-anaknya. Hahaha! Memang betul pun!


Cerita ini memang pendek gila. Mudah dibaca plot-plot nya, kesan khas (lampu padam ada kelibat) pun telah banyak orang troll kat youtube malah dalam iklan maxis pun ada. Tetapi dalam pawagan memang ramai lagi yang jerit-jerit ketakutan walaupun dah tahu trick ni. Rebecca (Teresa Palmer) anak sulung Sophie memang hot macam biasalah, syok tengok cara dia berpakaian, sentiasa dengan boots dan anda tentu perasan dalam bilik dia ada poster kumpulan occult rock, GHOST. Adik dia, Martin (Gabriel Bateman) agak hambar sebagai budak yang selalu kena kacau hantu. Mungkin jika adik perempuan lebih sesuai. Conjuring 2 sememangnya lebih kuat garapan dari Lights Out, tetapi pengemar filem seram begitu menyokong karya yang ada nama James Wan hingga mampu mengaut keuntungan mencecah USD87 juta walaupun budjet filem ini hanya USD5 juta.

Go Teresa Palmer!
Hantu macam Freddy Krueger + Goblin + Mortiis pun ada! haha!

2/5

THE LEGEND OF TARZAN


Kisah Tarzan kali ini ada sedikit pusing supaya lebih menarik, malangnya ia tetap ditahap biasa -biasa sahaja. Dibintangi oleh aktor Sweden, Alexander SkargĂ„rd sebagai John Clayton II, dari keluarga bangsawan Greystoke, beliau telah lama meninggalkan bumi Afrika dan gelarannya sebagai “Tarzan”. Clayton II kini hidup mewah di London. Kisah Tarzan sudah pun menjadi lagenda.

Bagaimanapun John Clayton II telah dijemput kembali Ke Boma, Congo oleh King Leopold untuk membuat laporan mengenai pembangunan di Congo, walaupun menolak jemputan tersebut, seorang wakil dari Amerika, iaitu Washington Williams (Samuel Jackson) telah menyakinkan John Clayton II untuk kembali ke Congo kerana difahamkan pihak Belgium masih memperhambakan penduduk Congo untuk kerja-kerja buruh kasar. Washington Williams mahu menyiasat perkara tersebut. Pihak British tidak tahu, jemputan King Leopold tersebut dipalsukan oleh Leon Rom (pegawai tentera Belgium) yang bertujuan untuk menangkap dan menyerahkan John Clayton II kepada ketua suku, Chief Mbonga yang berdendam untuk membunuhnya. Sebagai upah Chief Mbonga sanggup memberi Leon batu-batu permata yang akan digunakan oleh Leon untuk membiayai tentera upahan bagi menakluk wilayah Congo dan merampas hasil mereka. Mbonga tidak tahu hal tersebut.

Apabila sampai saja di Boma, Cayton II terpaksa berdepan tentera upahan Leon yang menyerang dan menculik isterinya. Kembali menjadi Tarzan, dia dengan bantuan Washington Williams menjejaki Leon, bertarung dengan beruk Mangani (yang telah membuangnya sebagai keluarga), Mbonga dan tentera pimpinan Leon demi menyelamatkan Congo.

Walaupun sinopsis ini dengarnya seperti menarik, ia taklah sehebat mana, kesan khas juga menjadikan aksi-aksi pertarungan dan akrobatik seperti kartun sahaja. Bagi saya Washington Williams lebih hebat dari Tarzan kerana handal dengan senjata api dan boleh juga mengejar/bersaing kudrat Tarzan walaupun baru 2 hari hidup dalam hutan Boma! Kalau dia yang lahir dan dibesarkan oleh beruk, mungkin Washington Williams adalah Super Tarzan!

2/5
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...