Sabtu, 31 Mei 2014

TALES FROM THE UNHOLY WINDS NEWSLETTER (ISSUE MAY, 2014)


Sebenarnya terkejut juga bila menerima newsletter ini, terdetik juga ‘wow! Hebat juga scene UG Sabah ni!”. Mana tak nya? Mereka mempunyai newsletter yang 8 muka surat yang ‘sarat’ menceritakan segala macam berita terkini mengenai aktiviti dan kegiatan industri muzik berat Sabah. Yep! Khas mengenai Sabah sahaja!

Newsletter ini disunting oleh Mika of the Undead yang sebelum ini adalah editor kepada DISCARNAGE FANZINE. Mika turut memuatkan scene report bagi setiap daerah di Sabah dan ulasan koleksi zine lagenda Sabah ‘Perantaraan Zine’. Manakala senarai penuh 34 nama-nama zines yang masih aktif serta yang telah berkubur membuatkan saya kagum dengan kekuatan scene UG Sabah.

This newsletter was written fully in English, so metalheads from outside of Borneo can get in touch with this guy.You can get so much info and almost complete Sabahan bands/distros list from it. Contact:

Syamsul Hijar, d/a Yee Hong Hardware, Lot 1 & 2, Block C, Pusat Dagangan Putatan, 88200 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.


Rabu, 28 Mei 2014

TANDANG STORE


Terlajur berkursus di institut Sosial Malaysia, Sungai Besi dan bersosial pula dengan rakan sekolah lama (old school la na?), Ijan Buraksa. Kami menyiasat lokasi sebuah metal/punk shop yang baru beroperasi tetapi telah menjadi perbualan mulut-mulut pengemar irama muzik berat kerana mereka menjual LP, CD, Kaset original dengan harga masuk akal tidak seperti kapitalis-kapitalis yang lain.

Setelah menyiasat dan terima kasih kepada teknologi, kami mengetahui lokasi Tandang Store bukanlah terletak berdekatan Rumah Api , Ampang( tempat gig/pusat aktiviti undergrounders) sebaliknya terletak ‘didalam’ Rumah Api. Ini lebih memudahkan.

Tandang Store memang menjual banyak LP dan EP dengan harga yang sangat berpatutan dan lebih menumpukan kepada scene DIY dan etika UG. Terdapat juga item-item dari band besar dan ternama cuma ia agak terhad. Betul juga, item-item begitu boleh anda beli di kedai komersil di supermarket sahaja.

Terdapat puluhan atau mungkin ratusan zine-zine tempatan, tshirt-shirt bootleg cetakan anak tempatan dan patches.


Jika anda ingin ke sini adalah lebih baik anda hubungi pemiliknya terlebih dahulu. Setelah panjang berbual, baru saya tahu pemiliknya merupakan adik ipar Wan Subuh, yang boleh dikatakan seorang pelopor Grunge dan Rapcore di Kangar dahulu. Kami satu sekolah, manakala adik Wan Subuh , arwah Izam Shah (legenda skinhead Kangar) merupakan rakan sekelas. Saya ingat lagi Wan Subuh kurang senang dengan kami puak-puak black metal yang mungkin ‘comot’ di mata beliau. Yalah! Grunge melalui zaman gemilangnya ketika kami bersekolah dahulu. Awek pun gilakan mereka. Begitu juga black metal dari Scandinavian baru muncul dan cukup ‘samseng’ ketika itu. Orang kebanyakan tidak suka. Ia muzik jahat yang elit waktu itu. Syaitan! Hehehe. Kini adik iparnya pula jual barang-barang ektrim metal? Hehe. Itu cerita lama, zaman budak-budak sekolah.

Jika anda ke sini, rugi jika tidak memborong LP dan EP, jika kurang mengetahui nama-nama bands yang mereka jual. Tidak rugi jika anda menerjah, harga pun murah. Walaupun tidak terkenal, nama-nama yang ada disini bukan sebarangan. Rumah Api penuh dengan lukisan-lukisan dinding dan mesej sosialis serta politikal yang persis The Wall di Batu Pahat, Johor.

Silalah ke sini jika anda berada sekitar Ampang, Kuala Lumpur.

TEL:  016-333 0475

Isnin, 19 Mei 2014

YAK BOK TE! ZINE (MALAYSIA)



Saya mengetahui kewujudan Yak Bok Te! melalui rekomendasi Ahmad Nizang, DUM DUM TAK. Setelah meneliti beberapa lukisan Amin Landak, selaku pelukis dan penulisnya di laman facebook. Saya tertarik untuk membelinya. Walaupun telah beberapa minggu memesan zine ini hanya hari ini saya dapat menatapnya dan baca dengan penuh rakus. Bukan kerana khidmat penghantaran yang tidak cekap atau khidmat pelanggan yang cuai, Amin dari awal-awal lagi memaklumkan kepada saya beliau agak sibuk dengan rutin harian dan hanya ada kelapangan pada minggu ini untuk menguruskan Yak Bok Te!. Sekurang-kurangnya beliau bukan kaki rip-off!

Pertama sekali saya ingin puji kualiti lukisan beliau yang cantik. Tidak dicemari elemen anime, berprinsip dan punyai jati diri. Saya hormati sentuhan Amin Landak. Sketsa-sketsa beliau ringkas dan menyentuh hampir semua permasalahan sosial dan politik tempatan. Semua mesej sarcastik yang diketengahkan mudah difahami dan membuatkan saya tersenyum sendirian memikirkan realitinya.


Dalam isu # 1 Yak Bok Te! banyak memaparkan senario masyarakat tetapi untuk isu # 2, pena lukisan beliau lebih tajam dengan isu-isu semasa dan politik.

Saya berharap Yak Bok Te! zine akan kekal berkarya untuk banyak isu lagi dan menjadi antara satu bahan eksport dari Kelantan yang dikenali selain budu dan sticker ‘wajah tok guru’.

Yak bok te! adalah perkataan yang tidak mempunyai sebarang maksud dipinjam dari bahasa Kelantan. Ia sering disebut ketika melatah dan terkejut.

Isnin, 12 Mei 2014

NAZI GORENG (MONSOON BOOK) – MALAYSIA


Novel ini pernah dinobat sebagai local bestseller oleh toko buku tempatan untuk beberapa ketika, dan ia masih menjadi perbualan bagi individu-individu yang asing dan tidak pernah mengetahui langsung mengenai pergerakan muzik underground. Marco Ferrarese, penulis buku ini adalah seorang pelajar yang sedang menyiapkan tesis beliau mengenai pertembungan dua budaya underground metal dan akidah remaja Melayu. Marco seorang yang berpengalaman luas, pernah menetap di Amerika Syarikat, menjadi guru di China, menjelajah Australia dan kini menjadi ‘mamak’ Penang. Marco seorang yang aktif ber blog, suka berkongsi pendapat, dan juga seorang pemuzik yang kini menyumbangkan keringatnya pada kumpulan punk, Weot Skam. Marco juga orang yang berusaha memperkenalkan ‘Taqwacore’, pergerakan hardcore muslim dari Amerika Syarikat ke Malaysia.

Nazi Goreng mengisahkan seorang remaja bernama Asrul dari Alor Setar yang berhijrah ke Penang setelah terjerumus dengan pergerakan neo-Nazi skinhead yang melaungkan api perkauman dan ketuanan Melayu. Ia lebih dikenali sebagai “Malay Power”. Bagi mereka-mereka yang hanya mengetahui kisah-kisah ini melalui tulisan Marco ini, mungkin ada yang tertanya-tanya adakah benar wujud puak berhaluan sebegini? Iya, memang wujud dan masih ada kumpulan-kumpulan sebegini walaupun tidak ektrim seperti suatu ketika dahulu. Saya sendiri mempunyai rakan-rakan dari zaman sekolah dahulu yang meperjuangan ideologi ini walaupun asasnya fahaman ini disemai dari trend dan muzik. Hakikatnya neo-Nazi skinhead lebih mengutamakan falsafah dari muzik berteknikal. Mereka pernah menjadi suatu kuasa pemberontakan yang menjadi perbualan anak-anak muda seperti saya suatu ketika dahulu.

Walaubagaimanapun, perjuangan berlandaskan amarah dan jenayah sebegini pasti akan pincang jua akhirnya. Begitulah juga “Malay Power” yang akhirnya hanya menjadi mitos dan jenaka seperti kisah-kisah pertubuhan-pertubuhan samseng Melayu yang kita dengar hari ini. Malah pada waktu itu pun, neo-Nazi skinhead dan pertubuhan-pertubuhan ini tidak sependapat dan bercakaran. Saya mempunyai seorang rakan sekelas yang dibunuh kerana sengketa dua entiti yang kononnya memperjuangkan ketuanan Melayu ini.


Remaja lebih suka acuan skinhead yang berfesyen, bebas tanpa akujanji, dan raja jalanan. Watak Malik dan Asrul digarap dengan warna-warni kebudayaan Malaysia dan drama-drama bagi diselaraskan dengan konteks masa kini. Kadang-kadang bila membaca pulp novel ini saya terfikir juga, siapakah yang menceritakan kisah-kisah lama ini kepada Marco? Marco juga bijak mengadaptasi kisah-kisah tersebut untuk dibukukan dan dijual maka sehubungan dengan itulah novel ini diletakkan dalam kategori ‘fiksyen tempatan’. Tetapi bagi sebuah novel tempatan, harga RM39.90 kelihatan agak tamak. Kan?

Dapatkan novel ini melalui Marco atau kedai-kedai buku berdekatan dan beri sokongan pada setiap projek Marco Ferrarese, seorang manusia bijak dan berbakat.

www.monkeyrockworld.com

Khamis, 1 Mei 2014

JAMES KOTTAK DIPENJARA SEBAGAI ROCKSTAR


Mengapa tajuk posting kali ini sedemikian? Ini kerana pada hemat saya, James Kottak adalah rockstar dan beliau telah diberkas dan dipenjara di Dubai oleh kerana ketulenan kendiri beliau tersebut. Sebagai peminat SCORPIONS timbul satu perasaan untuk mengulas kejadian ini. Memandangkan SCORPIONS adalah pengaruh muzikal utama saya dan permainan dram James Kottak memikat kalbu dengan tone dan persembahan (showmanship) yang tiada tolok bandingnya. Saya amat meminati cara ‘samseng’ beliau di setiap konsert serata dunia yang sentiasa mencetuskan kontroversi.

James Kottak walaupun bukanlah pemain dram asal SCORPIONS yang memahat sejarah dengan lagu-lagu power metal mereka. Tetapi beliau dapat mengolah lagu-lagu klassik SCORPIONS dengan cara tersendiri yang serasi dengan zaman, malah di dalam album-album yang beliau mainkan sejak menjadi ahli tetap SCORPIONS pada 1996 adalah sangat mantap dan keras permainannya. Selain bermain dram, Kottak mampu menyanyi sebagai suara latar kepada Klaus Meine ketika membuat persembahan langsung (Live). Berikut discografi James Kottak bersama SCORPIONS:

Eye II Eye (1999)
Moment of Glory (2000)
Acoustica (2001)
Unbreakable (2004)
Humanity - Hour 1 (2007)
Sting in the Tail (2010)
Comeblack (2011)

James Kottak adalah pemuzik heavy metal yang berasal dari Kentucky, Amerika Syarikat yang kini menjejaki umur 52 tahun. Dia pernah bermain untuk NUT HOUSE, MISTER CHARLIE, THE BOB BRICKLEY BAND, BUSTER BROWN, MONTROSE, KINGDOM COME, WILD HORSES, McAULEY SCHENKER GROUP, WARRANT dan ASHBA. Sebelum menjadi sebahagian dari SCORPIONS, beliau pernah menjadi pemain dram DIO bagi mengantikan Vinny Appice yang menginap pneumonia ketika itu. 


James Kottak turut mengetuai kumpulan punk dibawah jenama beliau sendiri, KOTTAK. James Kottak mungkin cuba berdikari dan tidak mahu dibayangi dengan kemahsyuran SCORPIONS dengan mengunakan nama Jimmy Ratchitt yang mana beliau adalah pemain gitar dan penyanyi untuk KOTTAK. Manakala bekas isteri beliau Athena Lee merupakan pemain dram kepada KOTTAK. KOTTAK melancarkan album terbaru “Attack” tiga tahun lalu.

SCORPIONS bersama Kottak pernah datang ke Malaysia sebanyak 3 kali yang kesemuanya saya gagal hadiri. Paling saya ingati adalah Acoustica Tour mereka pada 3 Ogos 2001 di Kuala Lumpur yang saya baca dalam URTV dan Berita Harian, wartawan-wartawan kita mengecam sikap James Kottak yang memecahkan dan menendang dram yang disediakan pihak penganjur kerana tidak mengikut spesifikasi yang beliau minta sewaktu sesi latihan. Mungkin jurnalis-jurnalis ini ingat James Kottak pemain dram kenduri kahwin main ikut tibai aja apa yang ada?

Tetapi pada 3 April lalu, James Kottak akhirnya bertemu takdir buruknya. National Post pada 29 April 2014 telah melaporkan beliau telah ditahan di Dubai kerana mabuk, berkelakuan liar dan memburukkan Islam. Kejadian ini telah berlaku di Dubai Airport ketika SCORPIONS dalam perjalanan ke Bahrain. Kottak ketika tengah mabuk telah mencetuskan kekacauan sewaktu di transit. Saksi melaporkan Kottak menjerit kepada kakitangan perhubungan awam yang dia tidak mahu menaiki pesawat bersama penumpang Pakistan dan Afghanistan. Kittak menunjukkan isyarat jari tengah sambil mengelar mereka "non-educated Muslims" dan menutup hidung sambil berkata “what is this disgusting smell” apabila mereka melintasinya. James Kottak akhirnya menurunkan seluar dan menayang bontotnya kepada mereka.


Untuk berlaku adil bagi pihak James, berikut disiarkan kenyataan James Kottak pada Gulf News : "I did not curse Muslims or Islam. I would never do such a thing even if I was drunk,".

James Kottak turut menafikan aksi tunjuk bontotnya ketika perbicaraan mahkamah dengan mengatakan beliau hanya mahu menunjukkan tattoo dibelakangnya selain tidak mengaku bersalah diatas semua kesalahan beliau yang lain. Kottak hanya mengaku bersalah meminum arak tanpa lesen. Bagaimanapun, mahkamah menjatuhkan hukuman 1 bulan penjara dan denda 2000 dirham.

Kottak akan dibebaskan beberapa hari lagi.


“…I love certain genres of music and few of them would be the Scorpion. But i would have to lower down the volume because I am on hearing aid,” Profesor Diraja Ungku Aziz, Mingguan Malaysia Februari 2012
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...