Ahad, 27 Disember 2009

DEBU DI JALANAN



Hari ini aku hendak bercerita tentang sebuah kumpulan yang bernama DEBU yang berasal dari USA dan kini menetap di Indonesia. Kali pertama aku mendengar DEBU kalau tidak silap aku pada 2004 melalui siaran TV3, Malaysia Hari Ini. Tv3 menjemput Mustafa, selaku ketua kumpulan untuk ditemubual. Kagum sekali aku dengar penjelasan Mustafa mengenai misi dan tujuan penubuhan DEBU, hampir tidak aku percaya mereka semua datang dari Amerika Syarikat. Kebanyakan lirik dan arah tuju diselia dan dirujuk kepada guru mereka, Syeikh Fattaah.

Lagu pertama yang aku dengar dari Debu adalah “Cinta Saja”, terus menusuk kedalam hati aku sehingga ke hari ini. Tidak mungkin akan hilang chorus yang amat indah itu. Semenjak hari itu aku terus berusaha mendapatkan album sulung mereka, “Mabuk Cinta” yang terpaksa aku tempah dari kedai kaset untuk memilikinya. Setahun selepas itu aku dapatkan cd-nya. Seterusnya tiada liputan mengenai Debu oleh media Malaysia aku temui, beberapa tahun selepas itu TV3 ada menjemput Mustafa untuk bertakbir sempena Hari Raya Aidilfitri kemudian mereka menyepi di Malaysia.

video

Aku sangat-sangat kepingin untuk melihat persembahan Debu. Yang kini merupakan salah satu inspirasi muzik jiwa bagi aku. Aku tahu Debu memperjuangkan seni aliran Sufi yang aku sendiri masih curiga fatwa mengenainya. Tetapi aku tidak dapat menolak bahawa kesenian sufi amat indah dan syair sufi begitu memberi kesan yang mendalam. Umum sendiri mengetahui, ahli sufi seperti Jelaluddin Rumi sendiri dinobatkan sebagai penyair paling popular serta berpengaruh di Amerika Syarikat oleh BBC News mengalahkan Shakespear! Ini tidak boleh dipertikaikan lagi.

Pernah aku terbaca artikel yang mengatakan Jelaluddin Rumi bukan Islam lagi, malah puisinya dijadikan rujukan oleh penganut Kristian, Buddha, Hindu malah orang Yahudi. Tetapi Jelaluddin menegaskan sendiri melalui kata-katanya:

Man banda-ye qur'ānam, agar jān dāram
man khāk-e rah-e muhammad-e mukhtāram
gar naql konad joz īn kas az goftāram
bēzāram azō waz-īn sokhan bēzāram.

I am the servant of the Qur'an as long as I have life.
I am the dust on the path of Muhammad, the Chosen One.
If anyone quotes anything except this from my sayings,
I am quit of him and outraged by these words.

Kembali kepada Debu, apabila trend Myspace mula berkembang, akulah orang pertama yang menubuhkan laman Debu di myspace.com sebagai sokongan dan mahu Debu lebih mendapat liputan ramai. Aku maklumkan kepada pengurusan Debu, maka Najib Ali menghubungi aku meminta aku delete kan laman tersebut kerana beliau akan membina laman Debu sendiri di Myspace dan akan menyelianya sendiri. Aku turuti dan selepas itu boleh dikatakan semua ahli Debu mempunyai laman Myspace sendiri dan aku sering mengikuti perkembangan muzik Mustafa dilaman peribadinya. Mustafa adalah seorang pemuzik yang handal, merendah diri, baik budi bicaranya. Aku pula sering memintanya agar mengadakan persembahan di Malaysia yang pastinya menjadi kenangan paling indah bagi ku jika terjadi.


Satu lagi perkara menarik yang berlaku adalah antara rakan Myspace aku adalah Deadly Kristin, penyanyi kumpulan Black Metal lagenda dari Sweden, ANCIENT telah memeluk Islam. Namanya kini adalah Nur Hayam. Jadi kami sering berbual mengenai keislamannya dan antara yang muzik alternatif yang aku perkenalkan kepadanya adalah Debu. Ternyata beliau sangat meminatinya dan kagum dengan Debu. Dan kini aku mendapat tahu Hayam adalah orang kuat bagi Debu (legasi Europe) yang mempromosi pegerakan Debu disana. Aku turut mendapat makluman Hayam akan menyumbangkan suaranya didalam muzik Debu yang akan datang.

Sehingga kini aku mempunyai 2 cd tulen dari Debu, dan amat berharap untuk mendapatkan muzik-muzik dari mereka seterusnya. Semoga berjaya Mustafa dan rakan-rakannya. Insya Allah.

Jumaat, 11 Disember 2009

THE SPICES OF INDIA


Dua hari lepas, aku makan kat kedai Nasi Kandar Gany seorang diri dengan penuh nostalgia. Hari pun hujan renyai-renyai menambahkan lagi keheningan pada petang itu. Aku mulakan cerita dengan pengenalan aku kepada nasi kandar mungkin bermula disekitar 1997. Maknanya selepas sekolah, masa itu aku berkerja buruh sana sini. Jadi adalah duit sedikit hendak makan nasi kandar.

Bukan aku tidak penah makan nasi kandar, maklumlah aku bukannya ada duit sangat. Masa sekolah rendah dulu pun, dalam 2-3 bulan sekali adalah ayah aku beli nasi kandar ( masa itu nasi ganja) 2 bungkus tetapi kena kongsi ramai-ramai satu keluarga. Bagi yang tidak tahu, zaman dahulu mamak memasak nasi kandar dengan air rebusan daun ganja. Jadi rasanya sedap lain macam serta khayal. Kalau makan sambil dengar lagu Moonspell “Opium” memang layanlah!


GG dengan gaya sleeping Buddha

Haha! Cerita kami semua metalheads di Perlis dengan nasi kandar bermula dalam tahun 1994, bila dalam sekolah aku ada seorang India muslim di kelas peralihan yang merupakan anak tokey nasi Kandar. Memang samseng hangit India ini, nama dia Khalid. Seluar bell-bottom, rambut macam Rajanikath, yang unik-nya dia bercakap melayu loghat ‘Abi’. Tidak pernah ada didalam dunia ini kita boleh jumpa India boleh bercakap loghat ‘Abi’ ni!! Bagi yang tidak tahu macamana loghat Abi ni. Mari aku bagi hint. Contohnya “ Ce kar pesah bagi emtas skit, deja betoi!”. Maknanya “Cuba kamu usahakan dengan pantas sikit, dajal betul!”. Hahaha! Begitulah lebih kurangnya. Kami yang orang jati Perlis pun kagum dengat kepekatan loghat Khalid ni.
video

Jadi lepas PMR, orang yang mula-mula kerja dengan Khalid ini adalah GG dan Ijan Buraksa. Penahlah aku sekali sekala pergi minum teh O ais sebab hendak makan tidak berduit. Jadi aku saksikan lah, pada masa itu Ijan dengan GG diperkuda oleh Pak Gany dengan menolak beca dari rumah mereka ke tempat perniagaan mereka. Pada zaman itu, Pak Gany hanya berniaga diatas beca di tapak kosong kawasan Majlis Perbandaran Kangar.

Ijan dan GG yang terpaksa tolak beca pergi dan balik, diberi makan nasi berlaukkan gulai ikan hanya diberi gaji RM8 sehari. Kemudian GG berhenti diganti pula dengan Diken (2nd Editor Thanatopsis zine). Kemudian Anas (2nd Editor Kemenyan Fanzine). Walaupun gaji sedikit macam itu, setelah dikumpul-kumpul berpeluanglah mereka bergaya dengan barangan import dan original, kasut All Stars, T-Shirt Sonic Youth, Sepultura, Napalm Death, Cradle Of Filth dan sebagainya. Kami yang tidak berkerja ini hanya cemburu sahaja melihat mereka melaram.

Pada 1997 Gany Nasi Kandar berpindah ke tapak baru bersebelahan round-about kecil Kangar. Disitu customers mereka agak berkurangan. Namun tenaga kerja masih diperlukan. Perkara yang tidak menyenangkan dikedai Gany ini adalah sikap Pak Gany sendiri yang perongos. Suka memarahi orang ramai yang menumpang letak kereta hadapan kedainya, walaupun tempat parking itu bukanlah miliknya, Pak Gany juga sering maki-maki yang membuatkan kami meluat dengan sikapnya.Mula dari tahun ini, kami silih ganti berkerja di Kedai ini. Aku, Diken, Madi DOSA dan Ijan. Namun Ijanlah pekerja yang paling setia dengan Pak Gany. Tetapi gandingan paling berbisa semestinya aku dan Ijan sebab kami memang tidak heran dengan Pak Gany dan Khalid. Kami datang selalunya selepas Asar walaupun pak Gany suruh datang pukul 3. Dan kami tutup kedai tanpa arahan Khalid selalunya jam 10.30 malam.

Aku dengan Diken di tahun 1998


Hahaha!Khalid pening kepala dengan kami. Tetapi dalam masa yang sama dia terhibur dengan gelagat kami. Selalunya dalam masa 30 minit kami boleh settle-kan semuanya kalau hendak balik. Kemas meja dan kerusi, simpan lauk. Tidak susah susah basuh pinggan mangkuk sebab esoknya Pak Gany akan upah orang lain untuk basuh pinggan mangguk. Kadang-kadang rasa macam Pak Gany sayang kami jugak sebenarnya. Sebabnya aku tengok kini, pekerja Pak Gany kena masuk berkerja pukul 3 petang. Balik jam 11.30 malam. Kena basuh pinggan mangkok. Kena buat air. Sedangkan aku tidak penah bancuh air. Khalid atau Ijan yang akan bancuh. Aku hanya layan tetamu, bungkus nasi, bubuh nasi. Yep! Khalid bagi kami kebebasan dalam mencampur kari dan gulai kepada customers. Jadi ada yang minat aku campur, ada minat Ijan campur, ada yang minat Khalid campur. Apa pun kalau aku dan Ijan memang customer akan rasa worth their money. Sebab kami tidak berkira.

Aku dengan Ijan


Yang seronoknya bila datang bulan Ramadan, Pak Gany akan buka kedainya di pasar Ramadhan. Jadi aku dan Ijan akan diletakkan di Pasar Ramadan. Memang syoklah menjamu mata tengok awek.Tapi kami belajar sesuatu. Memang benarlah apa yang dikatakan orang, yang orang India ini yang nampak alim macamana pun kuat gelora nafsunya... ..... .....

Ditempat bertugas aku sekarang ini, banyak rakan-rakan kakitangan yang mengadu. Aku berbahasa kasar dan terlalu aggresif. Bila aku kenang-kenangkan, semua ini bermula dari sini. Khalid memanggil kami ‘menatang daje’ (binatang dajal) atau ‘celaka anjing’ setiap kali bertanya atau menyuruh sesuatu. Tidak kira dihadapan orang atau sesama kami. Itulah bahasanya. Dan sebagai balasan, itulah juga yang kami panggil kepadanya. Sehingga sekarang pun kalau sekali sekala aku dan rakan-rakan yang lain singgah makan dikedainya. Itulah bahasanya. Teringat lagi Khalid sering mengajak aku temaninya ke gym di Pens Travelonge pada waktu pagi. Bagi yang tidak tahu, wajah dan perangai Khalid sebijik macam pengusti Booker-T. Bagaimana aku tergelak sampai hendak mati bila aku cuba bancuh kopi masa Ijan pergi sembahyang Asar. Aku tidak guna penapis untuk bancuh jadi kopi berketul-ketul dalam gelas. untuk cover line yang aku ini tidak tahu bancuh air, maka terpaksalah aku berlakon sibuk dekat dapur tunggu Ijan balik ke kedai. Sampai di kedai, bila tengok gelas. Semua gelak kat aku ramai-ramai. Celaka betul!

Lukisan tangan Khalid sendiri

Macam-macam lagi perkara pahit manis yang berlaku sepanjang tempoh Pak Gany menjadi majikan kami dengan gaji RM12 ketika itu. Rasanya sehingga sekarang. Peristiwa menjijikan, melucukan, mengairahkan, menakutkan dan menginsafkan. Jika ada kesempatan, aku akan ceritakan dimasa akan datang.

Ahad, 6 Disember 2009

DAVE SI PENTAKSUB MUZIK METAL ASIA

Hari ini aku teringat nak bercerita tentang seorang rakan aku bernama Dave. Bermastautin di German dan adalah peminat metal klasik yang kental. Perkara yang menarik tentang Dave adalah beliau merupakan peminat setia metal MELAYU, dalam ertikata lain muzik metal bawaan orang Malaysia.

Pertama kali Dave menghubungi aku melalui Myspace, aku seolah-olah tidak percaya bahawa dia seorang warga German, berdasarkan profil peribadinya. Ia seperti direka-reka. Ternyata sangkaan aku meleset. Dave benar-benar meminati muzik metal dan kumpulan-kumpulan rock dari Malaysia dari era 80-an dan 90-an. Dave sendiri penah menulis di dalam profil-nya bahawa dia mengangkat Malaysia sebagai negara metal impiannya untuk hidup. Lucu. Tapi ini adalah benar!

Senarai playlist Dave juga amat unik sekali antaranya HANDY BLACK, Ella, RUSTY BLADE, XPDC, AS SAHAR, MAY, dan sebagainya yang aku sendiri terkejut. Sebagai rekod, Dave membeli hampir semua kaset-kaset terpakai dari aku, dan kaset-kaset tersebut adalah album-album kumpulan dari Asia Tenggara khususnya Malaysia. Malah Dave memberitahu aku, beliau mencemuh kumpulan-kumpulan dari German yang menjadi copycat kepada Sodom, Kreator dan Destruction!

Bagi yang tidak mengenali Dave, beliau adalah pemilik Feudal Throne Records yang mula beroperasi tahun ini dengan misi cuba membantu kumpulan dari Asia Tenggara melebarkan sayap ke benua Eropah. Beliau juga seorang pemain drum kepada kumpulan Black/Death Metal bernama WARCULT. Beberapa minggu lalu, Dave memaklumkan kepada aku, Warcult membawakan lagu “ Kemana Listrikmu” dari As Sahar semasa latihan dan telah menghantar demo tape mereka kepada As Sahar sendiri untuk mendapat maklum balas.

Aku terkedu. Dave memang gila! Jadi kepada metalheads Melayu yang ingin mengenali karakter unik dari German ini. Sila hubungi Dave untuk berkongsi pendapat dengan beliau.

Myspace
Facebook

Selasa, 17 November 2009

RADIX FRIED CHICKEN

Ciwi datang ke rumah aku beberapa hari yang lepas untuk mengajak aku ke Radix Chicken House di Jelempok. Memandangkan petang itu aku tiada apa-apa rancangan, maka aku turuti hajat Ciwi. Lagipun ini adalah kali kedua aku makan di outlet Radix. Pertama kali di Radix Fried Chicken di Kangar.

Radix Chicken House Jelempok ini terletak di tepi jalan dan dikelilingi oleh sawah padi. Jadi suasananya agak menarik dan ada atmosphere unik bila makan disini. Kami terkandas di RCH sehingga jam 8 malam hari itu kerana hujan yang sangat lebat.


Kali pertama aku makan di Radix Fried Chicken Kangar beberapa bulan lepas bersama rakan sekarja aku, Wan Muzammir. Itu pun setelah beberapa hari frust disebabkan sejak hari perasmian niat kami hendak makan disitu terbantut kerana kebanjiran orang ramai yang menyokong RFC. Malah waktu itu pemboikotan barangan keluaran Yahudi hangat diperkatakan. Maka RFC adalah alternatif terbaik.

Semua warga Perlis tahu bagaimana diskriminasi terhadap produk Haji Mail berlaku. Iklan produknya pada mulanya hanya boleh dilihat di bas-bas, papan-papan tanda di luar negeri Perlis. Malah restoran RFC yang pertama mula beroperasi di Sungai Petani.

Harga makanan di Radix jelas lebih mahal berbanding restoran segera yang lain. Tetapi penawaran kualiti makanan yang diberikan harus diambil kira. Radix mengunakan ayam organik yang diperlihara sendiri oleh HPA tanpa melibatkan pengunaan bahan kimia. Semua produk HPA dihasilkan dengan menekankan bahan organik dan meminimunkan pengunaan kimia.

Semua produk Radix adalah sedap bagi Ciwi

Jadi Radix adalah satu kebanggaan rakyat Perlis, dan RFC kini adalah salah satu trademark jenama dari Perlis. Bagi aku hampir semua yang dilakukan oleh Haji Mail amat sistematik dan berdaya saing. Cuma aku harap teknik dan strategi promosi dalam imej komersial perlu ditingkatkan. Kita boleh tiru gaya promosi barangan Yahudi, tetapi dengan imej sendiri yang profesional. Sebagai contoh, logo, gaya persembahan, pengiklanan dan kecekapan dalam servis yang diberikan.

Aku harap di dalam masa yang terdekat, Radix boleh improve dari segi design penjenamaan, ( sebagai contoh jika kita tgk logo M = Mcdonalds dan RFC, pasti kita sedih tgk logo RFC), servis yang diberikan amat lembab, ( walaupun hanya ada 3 orang customers didepan, aku dapat pesan makanan sepuluh minit selepas berbaris), pelanggan harus kemas meja sendiri untuk makan ( kakitangan tumpu bahagian dapur lebih ramai), namun dari aspek lain. Aku boleh katakan Radix adalah cemerlang. Warna korporat yang bagus serta uniform yang sopan ( semua wanita wajib pakai tudung dan baju labuh menutup punggung).

Haji Mail memang seorang yang visionary. Orang kedua yang aku lihat mempunyai wawasan untuk melakukan semuanya Islamik selain pentadbir Al Jenderami di Dengkil, Selangor.

Aku penah melawat dan bermalam di Al Jenderami tahun lepas. Memang inilah tempat paling Islamik di Malaysia. Dari segi penjanaan ekonomi, pentadbiran, infrastruktur, pengajian, perladangan, ibadah, semuanya dilakukan dengan cara Islam. Kejayaan mereka didalam mewujudkan dan membangunkan wilayah Islam di kawasan pedalaman yang mempunyai sejarah hitam (perkampungan komunis) sehingga menjadi tempat yang penuh rahmat itu harus dicontohi.

Jika anda semua membayangkan Al-Jenderami seperti sebuah sekolah pondok yang lain. Suram, sepi dan dipenuhi warga emas yang ingin mendekati Yang Maha Esa. Sangkaan anda ternyata meleset, Al Jenderami adalah sebuah tempat yang menakjubkan, selesa, dipenuhi masyarakat berbagai peringkat yang intelektual, ilmuan, ketenangan, dan sebagainya yang mustahil.

Seperti kata mereka kepada aku, kalau seorang rakan anda dari Eropah misalnya bertanya “Malaysia adalah negara Islam tetapi dimanakah tempat yang mengamalkan segala-galanya dengan cara Islam di Malaysia”? kata mereka kepada aku “ Jemputlah dia ke Al Jenderami dan lihat sendiri”.

Khamis, 5 November 2009

FROM THE NECROPOLIS OF DENMARK

Just when I got back home after having a breakfast I found these package in my mailbox. It’s from Denmark, damn! It’s right. It’s from my old pal, J.Neeper. Well, he’s been my great penpal over the years. And his musical taste remains the same untill these days. I remember the day I got his first demo cd VORNOFF “Forledt” in 2003, which I reviewed it in my zine as one of the darkest ambient music from the underground. There aren’t really that much ambient bands out there, before Vornoff I only received a demo by NIGHTLY GALE from Poland many years ago. And their music scare the shit out of me!

Well, since then, me and J.Neeper has been writing to each others disscussing about our musical taste and experiences. He moved from town to town continue with his studies in English, and me moved from town to town with my job. But we never lost contact. And we shared almost the same musical opinions all the way. Great to know he also into King Diamond stuffs too.


I got almost all materials he composes, all the bands he’s fronted like VORNOFF, SICK ROOM 7, FORLIS, and SAGNTID. While I think, I’m also giving him all the music I’ve written and recorded. I guess, he is my best buddy from Denmark.

It’s time to talk about the music both new cds I’ve got:

SAGNTID “Rehearsals 2008/2009”Contains with 3 new tracks, “The Sore Bones Of Bergen”, “Grenade Heart Gallery” and “Still Contained”. All of the tracks will drive your minds into the state of isolation and misantrophy pure. Like all his previous works, J.Neeper only whispered his lyrics in all his songs which make this cd a perfect soundtracks for a serial killer. I won’t recommend SAGNTID for normal people out there, but if you are demented, anti-social, pyscho loner. This is for you. Now read the lyrics: could you please tell her not to come? I don’t want her to pass through this grenade heart gallery only to find out that falsehood flows from this place of mine so horribly well.

SAGNTID “The Splitstream World Of Sagntid”
From the old days, J.Neeper never had drummer with Sagntid, and he handle almost everything in Sagntid. This cd is good, an even better arrangement from the “rehearsals 2008/2009”. I likes all the 7 tracks, it is dreamy and emotional. Crystal clear sound productions and perfect FX in samplings. The track no. 3 entitled “ Malaysian Dream Dolls” reminds me of Batman movies ( Tim Burton’s era) I wonders if N.Jeeper got an inspirations from that movie. But the song is simply a pleasure to ears. Some creepy soundscapes can be heard in songs called “The Cinematic Quality Of Losing” and “Some Nasty Crime Scene”. The interesting fact about N.Jeeper bands, they all usually use the same style of lay-out. I means, black and white design of cemetary or gloomy landscapes or broken statues. This is ambient and dark wave at it’s truest form.

Visit his page: www.myspace.com/sagntid
Contact him: soulwail@yahoo.com

Selasa, 6 Oktober 2009

HELLBENT FOR COOKING

Now, I wanna tell you about a Canadian chick who runs a very great zine called Morbid Tales. Her name is Annick Giroux and her nickname was Satannick. Morbid Tales zine focussed mostly into Black and Death metal and so for I think, she already published 5 issues of it.

The interesting story about Annick is, she loves cooking and had this crazy idea about writting cooking zine with metalhead's favorite food. One day I recieved a message from her, wanted Blackfire to contribute a menu in her project. I laughed myself to death when I read it. But I begin to feel the seriousness in her when she mailed me the PDF samples of the book with various legendary artists contributing their recipes for the sake of her ambition.


Since I too love cooking, there's no problem with me to contribute a recipe. But Annick want me to give her a recipe that got a story behind our music activities, so it would be much more meaningful. So, I contribute my fried noodles recipe which I invented when we lived in KL few years ago. I remember our rented house being a hang out place for a friends and I used to cooked them those noodles to save our money from getting food at stall.


once upon a time in Setapak Jaya: Pikrama Metalterus, Syed Devastator, Ciwi & Me.

Just recently, I heard the book already been published by Brazillion Point. Featuring a full flavorful menu of appetizer, breakfast, lunch, dinner, vegetarian, seafood, dessert, and drink recipes contributed by members of:
Abigail, Abscess, Accept, After the Bombs, Anthrax, Anvil, Armored Saint, Atomizer, Autopsy, Blackfire, Blasphemy, Brutal Truth, Budgie, Bulldozer, Cauldron, Control Denied, Countess, Cruachan, Death, Death SS, Deiphago, Denial of God, Desolation Angels, Destruction, Devastation, Dissection, Doro, Dusk, Electric Wizard, Elixir, Exciter, Eyehategod, Faustcoven, Funerot, Gorgoroth, Gwar, Holocausto, Impaler, Inepsy, Judas Priest, Killers, Kreator, Lamp of Thoth, Master, Master’s Hammer, Mayhem, Melechesh, Messiah, Minotaur, Mortal Sin, Mütiilation and so many more.

THE LEAGUE OF NORTHERN METALMEN


Hari ini Azmi pulang ke kampung untuk menziarahi kubur arwah ibu dan ayahnya. Jadi kami sempat meluangkan masa untuk berbual-bual mengenai kehidupan dan muzik. Kami berjumpa di pasar ( atau panggilan orang perlis ‘market’) untuk makan nasi ganja yang menjadi kemestian jika berkunjung ke market. Ingat lagi zaman dahulu, ketika sekolah mahupun selepas berkerja. Tidak pernah aku makan nasi market ni, sebab harganya yang mahal dan ini merupakan tempat lepak bagi mereka yang berkerjaya. Jadi sekarang dah ada duit sikit, barulah berani datang makan sini setiap hari minggu.


Market ini bukanlah tempat berprestij pun, ianya lambakan gerai dibawah pokok dan terletak besebelahan sungai korok sahaja. Namun bagi kami orang-orang kampung tidak berduit ni, makan dekat market ini boleh dikatakan ‘sempoi’ habis lah. Kami menyokong perjuangan nasi kandar Jalal hari itu.

Azmi bersama anaknya di Faithcraft Studio
Keesokan malamnya tamat dari tugas, Azmi dan anaknya datang menziarahi Faithcraft. Seterusnya kami ke Taman Kemajuan untuk melantak char koeteaw ketam & udang. Menurut Azmi koteaw ini 15 kali lebih bagus dari char koeteaw NZ, Wangsa Maju yang kami makan dulu. Hari berikutnya kami ke market dan menyokong nasi ganja Jalal lagi. Hujan lebat yang turun merancakkan perbualan kami hari ini. Dari konfrontasi Indonesia hingga ke filem lakonan Al Pacino. Kami dikunjungi Pak Wan yang sering dinyatakan Azmi didalam temubual-temubualnya di dalam majalah muzik. Pak Wan datang memberikan cd rakaman lagunya kepada Azmi. Bagi Azmi, Pak Wan adalah seorang gutaris jazz lagenda dari Perlis dan merupakan antara individu paling penting di dalam perjalanan seni Blackfire. Setiap kali berbual, Azmi sering kali mengimbau jasa-jasa Pak Wan terhadap perjuangan Blackfire walaupun ternyata Blackfire dari arah yang bertentangan.
Antara cerita yang menarik pagi itu, Azmi bercerita bagaimana Pak Wan sering kali bertegang urat dengan jiran-jiran semata-mata untuk membenarkan Blackfire menjalani latihan di rumahnya. Betapa jiran-jiran mencemuh setiap kali melihat kehadiran Blackfire di rumah Pak Wan sudah pastinya aku amat maklum. Azmi turut mengimbau kenangan mencipta lagu-lagu Blackfire yang mana apabila terhasilnya lagu baru, Pak Wan lah orang pertama yang akan mendengar dan menilai lagu tersebut. Dan selalunya Pak Wan akan kritik dan tidak suka akan lagu tersebut. Akan tetapi jika setiap kali lagu tersebut dimainkan dan diperkemaskan susunannya. Sukalah juga Pak Wan akhirnya.


Azmi bersama godfather-nya Pak Wan
Satu cerita lagi yang timbul hari itu tentang Hadi yang begitu komited terhadap Blackfire sejak dari dahulu lagi. Diceritakan bagaimana Hadi ketika berehat dari satu sesi latihan di rumah Pak Wan, tidak bercakap sepatah pun. Manakala ahli yang lain sibuk bergurau senda, berbual-bual kosong. Tiba-tiba Hadi bersuara “ Jom main lain part ini..”, maka yang lain pun berhenti dari bersembang dan tergesa-gesa galas gitar & bass kembali untuk berlatih. Mereka tahu, Hadi tidak suka dengan perbualan luar dari muzik dan jika berlengah-lengah Hadi pasti radang. Aku tergelak dan amat arif dengan sikap Hadi setiap kali latihan. Beliau memang komited dengan muzik yang di minatinya. Tidak dinafikan beliau adalah satu karekter unik dalam Blackfire dan antara pemain dram terganas dizamannya.

Jika ingin mendengar alunan muzik old school jazz Pak Wan hubungi beliau untuk mendapatkan cd ini: 019-4546264

Kami beredar dari market dengan pergaduhan dengan awek pekerja kedai Jalal yang mengatakan kami tidak bayar lagi nasi ganja yang kami makan. Padahal kami dah bayar awal-awal sejak pilih lauk lagi. Siapa tidak marah jika dituduh makan tak bayar? Malu ooo...

Jumaat, 25 September 2009

EXPIDITION TO WANG BURMA







Just went back from Perlis State Park, this morning. We had our breakfast at our favorite roti canai "Elvis" stall then went straight right away to Wang Burma and reached there at 9.30 am. After exploring those magnificent caves, we went to Wang Kelian get some fried rice into our systems and get home. Tired and red.

watch the trip here

Rabu, 2 September 2009

ANITA HEL DARI NORWAY



Hari ini aku hantar sebuah bungkusan ke Norway kepada seorang ibu tunggal beranak satu namanya Anita Hel. Sebagai makluman, bungkusan itu mengandungi semua kaset-kaset terpakai Darkthorne aku yang masih belum terjual dari treasure chest aku. Jadi bila Hel terbaca interview aku bersama Fenriz, dia tanya aku samada kaset-kaset Darkthrone aku masih ada. Kerana dia berminat untuk membelinya.
Tatoo dibuah dada Hel: TH itu bermaksud 'Transilvinian Hunger
 
Sebagai makluman, Hel memang fanatik Darkthrone. Segala yang Darkthrone buat adalah hebat baginya. Malah ditubuh badannya yang mulus itu penuh dengan tatoo Darkthrone. Dari apa yang aku lihat Hel memang teramat-amat mengidolakan Fenriz. Bahagia Fenriz.. hehe!
Hel bersama Fenriz dan Metallion, 2 individu perintis pergerakan muzik UG di Norway
Dan yang lebih menarik, Hel minat dengan lukisan dan beliau turut berkhidmat memberi ilustrasinya kepada majalah metal lagenda Norway, Slayer magazine.
Laman sosial Anita Hel

Isnin, 24 Ogos 2009

SWORD OF ISLAM?



5 years ago, on my way to Bangi I stopped at Petronas gas station for fuel then I saw this book published by Saba Islamic Media in their book section. Just by reading the title ‘ 20 Most Common Questions About Islam’ I bought the book authored by Dr. Zakir Abdul Karim Naik whom sacrificed his medical practise for full-time Da’wah activities. Dr. Zakir explains the teaching of Islam and clears misconceptions convincingly based on reason, logic and science. Renown for his critical analysis and spontaneous and convincing answer to challenging questions posed by audiences. This is one of them..

How can Islam be called the religion of peace when it was spread by the sword?

Answer: It is a common compliantamong some of non-Muslims that Islam would not have millions of adherents all over the world, if it had not been spread by the use of force. The following points will make it clear, that far from being spread by the sword, it was the inherent force of truth, reason and logic that was responsible for rapid spread of Islam.

Islam means peace. Islam comes from the root word ‘salam’ which means peace. It also means submitting one’s will to Allah (swt). Thus Islam is a religion of peace, which is acquired by submitting one’s will to the will of the Supreme Creator, Allah (swt).Sometimes force has to be used to maintain peace. Not each and every human being in this world is in favour of maintaining peace and harmony. There are many, who would disrupt it for their own vested interests.

Sometimes force has to be used to maintain peace. It is precisely for this reason that we have the police who use force against criminals and anti-social elements to maintain peace in the country. Islam promotes peace. At the same time, Islam exhorts its followers to fight where there is oppression. The fight against oppression may, at times, require the use of force. In Islam, force can only be used to promote peace and justice.

Opinion of historian De Lacy O’Leary. The best reply to the misconception that Islam was spread by the sword is given by the noted historian De Lacy O’Leary in the book “Islam at the cross road” (page 8) “History makes it clear however, that the legend of the fanatical Muslims sweeping through the world and forcing Islam at the point of sword upon conquered races is one of the most fantastically absurd myth that historians have ever repeated”.

Muslims ruled Spain for 800 years. The muslims in Spain never used the sword to force the people to convert. Later the Christian Crusaders came to Spain and wiped out the Muslims. There was not a single Muslim in Spain who could openly give the adzan, that is the call for prayers.

14 million Arabs are Coptic Christians. Muslim were the lords of Arabia for 1400 years. For a few years the British ruled, and for a few years French ruled. Overall, the Muslims ruled Arabia for 1400 years. Yet today, there are 14 millions Arabs who are Coptic Christians i.e Christians since generations. If the Muslims had used the sword there would not have been a single Arab who would have remained a Christian.

More than 80% non-Muslims in India. Muslims ruled India for about a thousand years. If they wanted, they had the power to convert each and every non-Muslim of India to Islam. Today more tha 80% of the population of India are non-Muslims. All these non-Muslims Indians are bearing witness today that Islam was not spread by the sword.

Indonesia and Malaysia. Indonesia is a country that has the biggest number of Muslims in the world. The majority of people in Malaysia are Muslims. Which Muslims army went to Indonesia and Malaysia?

East Coast of Africa. Similarly, Islam has spread rapidly on the East Coast of Africa. One may ask, if Islam was spread by the sword, which Muslims army went to the East Coast of Africa?

Thomas Carlyle. The famous historian, Thomas Carlyle in his book “Heroes and Hero Worship” refers to this misconception about the spread of Islam: “The sword indeed, but where will you get your sword? Every new opinion, at its starting is precisely in a minority of one. In one man’s head alone. There it dwells as yet. One man alone of the whole world believes it, there is one man against all men. That he takes a sword and try to propagate with that, will do little for him. You must get your sword! One the whole, a thing will propagate itself as it can”

No compulsion in religion. With which sword was Islam spread? Even if Muslims had it hey could not use it to spread Islam because the Qur’an says in the following verse:

“ Let there be no compulsion in religion: Truth stands out clear from error “ [ Baqarah 2:256 ]


Sword of the intellect/truth. It is the sword of intellect. The sword that conquers the hearts and minds of the people. The qur’an says in Surah Nahl, chapter 16 verse 125: “ Invite (all) to the way of thy lord with wisdom and beautiful preaching; and argue with them in ways that are best and most gracious “ [ An Nahl 16: 125 ]

Increase in the world religions from 1934 to 1984. An article in Reader’s Digest ‘Almanac’. Year book 1986, gave the statistics of the increase of percentage of the major opinion, at its starting is precisely in a religions of the world in half a century from 1934 to 1984. This article also appeared in “The Plaintruth’ magazine. At the top was Islam, which increased by 235%. And Christianity had increased only by 47%. One may ask, which war took place in this century which converted millions of people to Islam?

Islam is the fastest growing religion in America and Europe. Today the fastest growing religion in America is Islam. The fastest growing religion in Europe is Islam. Which sword is forcing people in the West to accept Islam in such large numbers?

Dr. Joseph Adam Pearson. Dr. Joseph Adam Pearson rightly says, “People who worry that nuclear weaponry will one day fall in the hands of the Arabs, fail to realize that the Islamic bomb has been dropped already, it fell the day MUHAMMAD (pbuh) was born”.

Khamis, 20 Ogos 2009

SWEDISH STEEL

I wanna shows you my 1988’s shits that still work at it fucking best. It is Slayer “South Of Heaven” cassette and my Volvo 740 GLE.



So, this is my all times favorite car, I don’t know why? But I felt in love with Volvo ever since the first sight. I just like her old school looks and the safety part of it. Furthermore the car is heavy duty and super classic. Yes, I am poser in motoring. I remember the day when I bought this machine, I don’t even know anything about its engine. As I touch the steering for a driving test, I know. This car is for me. Like Bumblebee in Transformers movie, the car choose it owner.



Hahaha! To her previous owner, I must tell you she is happy with me. She became one of my favorite machines beside my computer, my amps and guitars. And suddenly I’m singing the verses from Prophanity’s song Swedish Steel…… “ All Men Ain’t Made For Metal, But All Metal Is Made For Men”!

Isnin, 17 Ogos 2009

WAR MUSEUM, PENANG

The good thing about my job is taking my clients for a vacation. This time we choose War Museum located in Batu Maung Penang Island. The museum originally was built in 1930’s as the largest military operations complex in Malaysia, the base of regiment or departmental corps where servicemen trained. The British Royal Engineers and a work force comprises of local laborers turned this hill to fort complete with underground tunnels, intelligence and logistic center, halls, offices, ventilation shafts, cannon firing bays, sleeping quarters, cook house and medical infirmary.The shitty thing about this visit, I wonder they put Indonesian workers in charge of everything? From counter ticket to tour guides. I don’t see the rational to put an Indonesian to lecture you about our Malaya history? I just hope Malaysian tourism play attention about this serious matter. Aren’t there any native interested in our history anymore?


They told us this ammunation storage was used as torture box during Japs occupation. Imagine 4 person being slamed into this narrow wall with iron door.

There a few things captured my eyes, one is huge giant poster titled ‘ National Guard Of Malaya’ which is an old photo of Gurkhas soldiers. It is told that the Gurkhass was one of the best soldiers in the world. I don’t know about that but there is a death metal band under that name came from France which released a remarkable album " A Day Of Suffering". The second is an old BSA motorcycle hanging on the roof, from the laminated letter they put at the bike. It was hand written by the son of the bike owner named Alexander whom served as dispatch boy. He were captured during World War II and been sent to the infamous “Death Railway” in Burma.Well, as told by the Indonesian guide this military fortress has been tuned into house of pain, house of rape, torture chambers and mortuary during the Japanese invasion. Is those Japs were so cruel? I remember, reading some fact about Tan Seri P. Ramlee in local newspaper many years ago. Do you know whom tought P Ramlee to play violin and piano? Ironic, but he was Japanese soldier!


Back to the museum, I think this visit worth to be check out. You will impress with the historical facts,military gadgets, artifacts and relics. After that we went to Chowrasta Road for some ‘jeruk’ then we hit the road to Lata Bayu waterfall in Kedah.

Now, this is rotten signboard with immortal messages

Rabu, 5 Ogos 2009

CHAR KOTEAW TAMAN KEMAJUAN




Aku nak rekomen satu kedai ni. Dah lama sebenarnya aku nampak kedai ini memulakan perniagaannya, tetapi baru beberapa minggu lepas tergerak hati untuk singgah. Memang okay, aku gelar kedai ini, kedai char koteaw balang, sebab ada 3 balang udang & ketam diletakkan kat kaunter.

Yang menariknya, ada char koteaw ketam dekat sini. Memang special, cuma susah sikit nak makan sebab dia tak buang perisai ketam dan tak potong ketam tu. Apa pun bagi sesiapa yang datang ke Perlis ni. Sila la cuba Chari Koteaw kat Taman Kemajuan.

Sebagai info tambahan, origin Char Koteaw ni adalah masakan cina dan asalnya dari Penang. Maksud Char tu adalah goreng.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...