Rabu, 30 November 2011

RINTIHAN KUNTILANAK PERAWAN (2010)


Saya tidak pernah berminat mengikuti sebarang perkembangan dunia perfileman Indonesia. Namun saya akui turut mengemari filem-filem tahyul dan kepahlawanan Indonesia era 80-an dan awal 90-an kerana dipengaruhi oleh ibu. Saya masih dihantui oleh filem seperti Rahsia Ilmu Iblis, Jaka Sembong hingga ke hari ini.

Tetapi kali ini ada sesuatu yang menarik apabila saya membelek-belek ruangan dvd Indonesia di sebuah kedai. Sebuah filem seram yang menampilkan wanita yang sangat popular di dalam industri pornografi antarabangsa dan juga dunia penjenamaan tema Rock dan Heavy Metal iaitu Tera Patrick. Klik sini untuk mengetahui siapa beliau dengan lebih lanjut.

Untuk apa K2K Productions mengundang Tera Patrick bagi membintang filem ini sudah pastinya untuk mengaut keuntungan dalam memanipulasi aset tubuh dan nama Tera. Mungkin juga, untuk memperdagangkan Tera kepada hartawan-hartawan di sana yang terliur untuk mengomol tubuh montok Tera sempena kedatangan beliau ke Indonesia. Itu mungkin agenda tersembunyi.

Tera sangat kaku dan hampir gagal sepenuhnya menjiwai watak di dalam filem seram ini. Kononnya Tera (Alice) adalah saudara kepada Angel Lelga ( ini pun dah nampak merapu) telah diperdaya oleh sebuah kumpulan rock yang ingin popular mengunakan ilmu hitam. Tera telah menjadi mangsa mereka dalam satu pemujaan di rumah usang, darah Tera digunakan sebagai bahan pemujaan. Kumpulan itu berjaya meraih populariti manakala Tera pula dirasuk oleh entiti gelap hingga menjadikannya kutilanak yang membunuh lelaki-lelaki selepas di ajak ke ranjang.

Lebih merapu, Tera akhirnya di selamatkan oleh seorang kiyai ( macam biasa cerita Indonesia, ada kiyai datang entah dari mana, dan dalam banyak-banyak kes dia nak selamatkan Tera Patrick juga!). Kumpulan rock yang popular itu juga lingkup apabila Tera dibebaskan dari cengkaman Kutilanak.  


Cerita ini boleh dikategorikan antara cerita paling bodoh pernah saya lihat dan beli. Saya tidak menyesal kerana menontonnya kerana ingin tahu bagaimana pemikiran pembuat filem di Indonesia. Cerita ini dihasilkan tanpa plot  yang menarik, pengunaan kamera tanpa kemahiran, hanya dikuatkan dengan sogokan elemen seks dan seks dan seks. Tidak perlu ditonton dan tidak sesuai untuk hiburan keluarga. Nilainya = sampah.

Bintang: 1/5

Ahad, 27 November 2011

THE REAPING (2007)


This film was pulled out by Carey and Chad Hayes, the guys who did House Of Wax and most people said it was inspired by the combination of The Ten Commandments and The Omen. To me, if you like The Unborn, Case 69, you will dig this film. If not, this would be just another piece of crap from Hollywood.

Katherine Winter (Hilary Swank) used to be an ordained priestess she was so convinced of her purpose in life that she followed a calling and took her daughter and husband to a remote, and deeply cultic, African village to serve as a missionary. During her stay the region experiences a severe drought and the locals sacrifice Winter’s family to appease their gods. Her faith shattered, Winter rejects the idea that there is a God and launches into a lifelong mission defying God’s miracles with scientific and logical answers.

One day, while she’s giving a lecture to her college class a man named Doug from the tiny town of Haven shows up and asks for her help. Haven is beginning to experience what some of its painfully zealous citizens believe is a revisitation of the Biblical ten plagues and he needs someone to figure out what’s really going on. With her religious associate Ben (Idris Elba), Winter sets out to prove that a river of blood, infestations of various pests, and the mysterious death of healthy cattle all have a perfectly logical explanation.


The director manages to find gloomy and gory places to shot this film. And plots twist at the end of the story is quite interesting but not so original. If you are into Christian myths of end of the world prediction craps, this might scare the shit out of you. The filmmaker already talked about making The Reaping 2.

Rate: 3/5

Rabu, 16 November 2011

INNOVATIVE AND CREATIVE CIRCLE (ICC) DI MALAYSIA



Kepada kakitangan kerajaan Malaysia, anda pasti pernah mendengar perkataan I.C.C atau kini telah dipopularkan sebagai Kumpulan Kreatif dan Inovasi (K.I.K). KIK adalah satu perkara yang baru diperkenalkan di Malaysia dan mahu dijadikan sebagai satu budaya di dalam jabatan kerajaan. Adakah perkara ini baik?

Baik saya terangkan disini kenapa saya mahu memperkatakan tentang KIK ini? Pertamanya saya telah diperkenalkan dengan ICC ini pada tahun 2007 di suatu bengkel yang bertempat di Pearl International Hotel. Rasanya saya lebih mengetahui tentang kegiatan ini berbanding anda yang baru mendengarnya hari ini. Dan alasan kedua, disebabkan jabatan saya begitu aktif dengan kegiatan ini. Saya dan beberapa orang rakan lagi adalah antara sisa kakitangan yang tinggal untuk melaksanakan kerja-kerja hakiki setiap kali KIK berlangsung.

Ada baiknya saya ceritakan sedikit sebanyak bagaimana wujudnya ICC atau dikenali di Malaysia sebagai KIK.

Selepas perang dunia ke-II, ekonomi Jepun telah lumpuh sepenuhnya. Namun hanya dalam masa tiga dekad sahaja, Jepun bangun sebagai sebuah negara yang berprestij, mengeluarkan barangan bermutu tinggi dan menguasai bidang elektronik dunia. Mengapa mereka sebegitu hebat?

Idea yang hebat tidak semestinya memerlukan peruntukan yang besar

Telah menjadi suatu keadaan yang janggal apabila si suami pulang awal dari tempat kerja di Jepun. Mereka mempunyai sikap malu dianggap pemalas oleh jiran-jiran atau dianggap individu kurang penting dan tidak berpengaruh di dalam sesuatu organisasi jika mereka pulang awal ke rumah. Disebabkan itu mereka akan menghabiskan masa ditempat kerja sebelum pulang bila menjelang malam. Keadaan ini akhirnya menjana kepada lahirnya idea-idea untuk meningkatkan kemudahan di tempat kerja mereka yang mana segala penyelidikan datang dari usaha sukarela. Merujuk kepada JUSE (Union Of Japanesse Scientist and Engineers), definisi ICC adalah satu kumpulan kecil pekerja dari tempat kerja yang sama berkumpul secara sukarela untuk mengenalpasti masalah, menganalisis dan seterusnya mencadangkan penyelesaian kepada masalah tersebut.

Dr. Kauro Ishikawa adalah individu yang berkerja kuat untuk menjayakan ICC ini di Jepun. Dari rekod JUSE, sejak tahun 1962 hingga 1974 lebih 700 000 kumpulan ini ditubuhkan di Jepun. Mana kala di Malaysia sejak mula diperkenalkan pada tahun 1980-an hingga 2002 terdapat 6851 kumpulan ini yang tidak diketahui keaktifan mereka.

Jika merujuk kepada Ronald Kregoski dan Baverly Scott (1982) pula:

a. Sekumpulan pekerja dari tempat kerja yang sama dan menjalankan tugas sama.
b. Mengadakan perjumpaan secara tetap dan berterusan mengikut jadual.
c. Berbincang mengenai masalah yang berkaitan dengan tugas mereka.
d. Menentukan masalah yang ingin dibincangkan dan diatasi.
e. Setiap anggota diberi latihan secukupnya mengenai semua aspek penting kegiatan ICC.
f. Mengenal pasti masalah, menganalisis dan member cadangan penambahbaikan kepada pihak pengurusan.
g. Melaksanakan tindakan pembetulan dan penambahbaikan terhadap masalah yang dikaji.
h. Mendapat sokongan daripada pihak pengurusan secara tetap dan segala cadangan yang telah dipersembahkan dilaksanakan sekiranya jelas faedah dan keberkesanannya.

Saya rasa mungkin anda telah sedikit sebanyak faham tentang pengertian KIK ini? Mengapa ianya masih kurang berjaya di Malaysia? Mengapa Malaysia masih belum dapat menghasilkan produk berteknologi tinggi? Biar saya ceritakan bagaimana KIK dilaksanakan oleh jabatan saya.

KIK telah dijadikan sebuah pertandingan tahunan. Maka, setiap awal tahun ahli KIK akan mula bersidang atas arahan ketua jabatan atau institusi. Itu yang pastinya. Tiada lagi soal sukarela. Namun, tidak perlu risau kerana keahlian pasti menunjukkan angka yang memberangsangkan. Jika di Jepun sebuah KIK dianggota oleh 3 -9 orang. Di jabatan saya, jangan risau anda boleh mendapatkan 10 – 15 orang ahli dengan mudah.

KIK ditempat saya tidak perlu memikirkan masalah yang perlu diatasi di jabatan atau kemudahan yang boleh diperolehi dari penyelesaian mereka. Ini kerana, mereka hanya perlu mencipta sebuah masalah dan memikirkan penyelesaian yang termampu.

Tiada idea yang dianggap remeh oleh Jepun!

Disebabkan KIK ini ditubuhkan untuk menyertai pertandingan. Maka, masalah yang dipilih langsung tidak berdasarkan merit di jabatan kami. Jadi setiap ciptaan, inovasi, penyelesaian tidak boleh diguna pakai dalam kerja seharian di institusi. Malah tiada satu pun inovasi dipraktikkan di jabatan saya sebenarnya. Sekadar untuk tujuan pertandingan.

Perkara yang paling menarik perhatian kakitangan jabatan ini untuk menyertai KIK semestinya, setiap ahli akan mendapat keistemewaan tertentu. Ahli KIK jika bekerja shift pun akan berkerja normal shift, mereka akan berkumpul di dalam sebuah bilik khas dan tidak perlu lagi memikirkan kerja-kerja hakiki selama beberapa ketika ( 1-2 bulan) sebelum tarikh pertandingan. Mendapat keistemewaan makanan khas (minum pagi, makan tengahari, minum petang) dan semestinya yang begitu mengembirakan hati ahli KIK adalah mendapat baju korporat dengan potongan baru setiap tahun.

Rungutan yang sering di terima sesama KIK adalah kerjasama dan latihan. Seringkali kita dapat lihat KIK hanya diterajui oleh beberapa individu sahaja sebenarnya. Cuba kita lihat berapa orang sebenarnya yang boleh melaksanakan tugasan? Malah yang boleh mengunakan Microsoft Excel pun hanya 2 orang dari berbelas-belas ahli! Ahli yang lain sekadar mahu mendapat keistemewaan yang diberikan oleh pihak pengurusan.

Sekarang mari kita lihat matlamat KIK ini adalah untuk melahirkan tenaga kerja berkualiti dan dalam masa yang sama memberi kesan langsung kepada prestasi organisasi. Antara lain, berusaha memberi sumbangan dari segi idea bagi penambahbaikan proses kerja.

Apa yang terjadi apabila menjelangnya tarikh Pertandingan KIK selama 2-3 hari ini. Pengurusan organisasi tergangu kerana kekurangan kakitangan malah hanya 4 -6 orang kakitangan menguruskan organisasi dari 10 – 17 orang pada keadaan biasa. Kenderaan jabatan digunakan semuanya untuk tujuan pertandingan, malah pemandu pun tidak terkecuali. Organisasi asal bukan sahaja menderita, malah berkeceramuk gara-gara KIK ini.

Jika kita memenangi anugerah KIK ini, semestinya pihak pentadbiran dan pengurusan akan beroleh hadiah dan puji-pujian dari Ketua Pengarah serta organisasi-organisasi lain. Maka tersohorlah organisasi kami sebagai bergerak aktif dalam menjana idea-idea inovasi. Anda mula merasakan kakitangan lain mencemburi kebijaksanaan KIK, namun tidak langsung memahami dan menghargai susah payah rakan-rakan anda yang lain terpaksa berkhidmat mengantikan anda yang kalut dengan program-program ‘bijak’ anda.

Jika anda tewas, tidak mengapa. Anda turut bergembira kerana dapat menjadi pegawai khas buat beberapa ketika kerana hanya perlu bermesyuarat dan memberi buah fikiran di bilik khas. Mendapat tajaan makanan. Mendapat pakaian seragam yang menawan serta berpeluang berjalan-jalan ke serata negeri untuk menyertai pertandingan. Lebih hebat jika nasib anda baik, anda dijanjikan makan malam ditempat eksklusif oleh pihak pentadbiran yang kagum dengan motivasi yang ditunjukan oleh ahli KIK.

Sekarang anda tahu bagaimana orang Jepun berbangga mencipta motorsikal Honda Cub pada tahun 1951 dan bagaimana kita orang Malaysia berbangga apabila memandu kereta Honda City kini.

~Rammy

15/1/2011



Jumaat, 4 November 2011

BRYAN ADAMS “THE BEST OF ME” (2005)



Dvd ini merupakan antara koleksi kesayangan aku yang paling sesuai untuk riadah pada malam hari terutamanya bila tidak dapat melelapkan mata. Turut didatangkan bersama adalah 2 cd lagi iaitu Live at the Budokan dalam format audio dan The Best Of Me yang menghimpunkan koleksi-koleksi lagu terbaik dari beliau.

Rasanya tidak perlu lagi saya perkenalkan siapa Bryan Adams (jika tidak kenal juga rujuk sini), semua orang sekurang-kurangnya pasti ada satu lagu kegemaran yang dinyanyikan oleh beliau. Beliau antara salah seorang artis yang mempunyai ketulenan tersendiri, lagenda yang menguasai arena Ballard, Pop Rock, Sentimental dan juga Hard Rock. 

Dvd Live at The Budokan, Tokyo dirakamkan pada tahun 2000 yang menampikalkan Keith Scott sebagai gitaris dan Mickey Curry ( suka makan kari nih!) sebagai pemain dram, B.A (gelaran beliau) sebagai pemain bass merangkap vokalis. Ya! Memang sukar untuk mencari pemain bass yang turut boleh menyanyi dalam genre ini. B.A dan Keith pun tidak galas gitar dan bass di dada macam kumpulan pop rock yang lain! Dalam konsert ini B.A and the gang pakai serba putih, t-shirt putih, seluar putih, kasut putih, bass putih, gitar putih, dram set putih, amp Marshall stack pun semuanya putih! 

Rasanya B.A dah sedia maklum dengan peminat-peminatnya di Jepun yang hadir untuk layan muziknya sahaja bukan untuk mendengar bebelan beliau. Mereka pun pasti tak faham! Hampir semua peminat kelihatan masih memakai baju pejabat seolah-olah baru balik kerja. Jadi, B. A naik ke pentas dan terus mempamerkan kehebatan beliau menghayati note dan lirik. B.A memang perfectionist, tiada cacat cela pun permainan mereka, kesan bunyi yang sungguh mantap, ( tetapan bunyi boleh dipilih antara DTS 5.1 Surround atau LPCM Stereo), visual juga jelas kerana kurang permainan cahaya. 


Selepas lagu ke-5, baru B.A memperkenalkan diri, My name is Bryan Adams, this is my drummer, this is my guitarist. Kemudian terus memberikan persembahan bertenaga dan memukau sehinggalah lagu ke 10, B.A membuat sedikit kesilapan memilih peminat untuk menyanyikan lagu “When You’re Gone”. Bukan sahaja gadis tersebut tidak dapat menyanyi, malah menari ala poco-poco. Tetapi rasanya, B.A minat tuh!.. kalau tidak, sebab apa dia pilih gadis berkenaan.

B.A seterusnya memainkan lagu berhantu beliau “Have You Ever Really Loved A Woman”, Keith memainkan into yang berbeza dari versi rakaman membuatkan B.A marah. Ini sekadar gimik dan jenaka konsert. Nasib baik peminat-peminat Jepun faham dan ketawa. Lagu yang mencapai status cult ini disampaikan dengan penuh penghayatan oleh B.A. Teringat ketika zaman aktif berhubungan dengan editor majalah Ancient Ceremonies, Nuno Santos. Beliau bercerita Moonspell pernah cover lagu ini dalam suatu gig di Portugal, bila mereka main sahaja lagu ini semua penonton mengamuk dan ramai-ramai blah! Hehe!

B.A memainkan 22 lagu di The Budokan. Tiada satu lagu pun yang mengecewakan. Lagu-lagu B.A sentiasa memberikan satu macam perasaan bila mendengarnya. Nostalgia, kenangan manis, romantic, jiwa keremajaan. Dengarkan lagu “18 till I Die”, “Cloud Number Nine”, “Summer 69”  atau “Into the Fire”. Lagu terbaru untuk runut bunyi filem Guardian lakonan Kevin Costner berjudul “Never Let Go” pun terlalu hebat bagi saya. 

Dvd ini masih kelihatan dalam semua kedai muzik dan dvd dengan harga RM59.90. Dapatkan sebelum terlambat.

Selasa, 1 November 2011

HITLER: THE RISE OF EVIL (2003)


Saya ceroi jika mendakwa mengagumi Hitler, tetapi tidak mengetahu sedikit sebanyak mengenai beliau. Saya mengagumi beliau bukan berdasarkan fahaman, revolusi, reformasi, atau populariti, saya menghormatinya kerana karisma yang beliau ada. Sejarah dan mitos mengenai Adolf Hitler telah diriwayatkan oleh Yahudi dan Amerika mengunakan tinta berdarah. Beliau telah digambarkan sebagai seorang diktator yang sangat kejam dan gila. Tiada siapa yang berani mencabar hakikat kebenaran sejarah itu dipersada dunia kecuali Ahmadinejad. Saya sendiri hanya mengunakan flatform blog yang mempunyai 53 orang pengikut dan menulis dalam bahasa Melayu. Saya pun takut digelar Nazi.

Kata pepatah, untuk mengetahui kebaikan seseorang itu tanyalah pada musuhnya. Jadi tele-movie yang diterbitkan oleh Yahudi dan dilakonkan oleh banyak aktor-aktor Yahudi ini mungkin memuatkan beberapa faktor tepat. Tetapi apa yang saya dapat lihat, seperti kebanyakan filem Nazi yang lain, paparan simpati terhadap Yahudi ditonjolkan sebaik mungkin. Cuma bezanya, ia lebih menjurus kepada keperibadian Hitler itu sendiri. Yang mana filem lain memaparkan aksi peperangan. Jika anda ingin lihat Nazi berperang, ini bukan filem anda.


Filem ini sebenarnya adalah siri TV yang memenangi berbagai anugerah. Dihimpunkan dalam satu pakej 3 keping vcd yang berdurasi 4 jam. Saya telah menontonnya sebanyak 3 kali dan masih kagum dengan kerja-kerja produksi dan lakonan cemerlang Robert Carlyle sebagai Hitler. Hasil CGI untuk babak-babak perhimpunan, pemandangan bangunan lama era Nazi, kenderaan, semuanya nampak realistik. Dan ya, Hitler dan semua orang Jerman cakap bahasa Inggeris dalam filem ini. (wtf!).

Sejarah Nazi sebenarnya telah mendidik kita semua bahawa penyatuan ummah (masyarakat) berteraskan semangat kebangsaan tetap akan menempuh kehancuran, melaiankan berteraskan satu syariat. Kerana akidah mengatasi bangsa, adat, budaya, muzik, ekonomi, sosial, atau falsafah.

Di dalam filem ini digambarkan Hitler seperti seorang yang gila dan kering emosi sejak dari kecil. Beliau mengikuti kelas seni lukis di Academy of Visual Arts, Vienna di usia remaja namun bakatnya tidak dihargai dan terpaksa menganggur serta hidup melarat. Dicoretkan bermula dari kehidupan yang sukar itu dan kali pertama mendengar ucapan datuk bandar Vienna, Karl Lueger mengenai pertualang golongan Yahudi di Jerman membakar semangat anti-Yahudi dalam dirinya.

Berani saya cakap, tiada orang yang lebih cintakan tanahair dan bangsanya melebihi Hitler. Hitler seterusnya menjadi tentera sehingga beliau dianugerahkan dengan medal Iron Cross. (Rujuk blog saya yang lalu disini mengenai Iron Cross). Akhirnya beliau mendapat peluang untuk berpidato buat pertama kali di majlis perjumpaan Parti Buruh Jerman yang pada asalnya beliau dilantik untuk menjadi pengintip oleh pihak tentera untuk memantau keadaan di situ.

Hujah Hitler memukau semua yang hadir, termasuk Ernst Hanfstaengl yang akhirnya menjadi penasihat beliau. Di atas pandangan beliau Hitler membentuk imej tersendiri, - membuang misai tepi dan hanya menyimpan dibawah hidung. Hitler yang pandai melukis juga melakar sendiri logo parti Nazi. Ketika kali pertama mempamerkan logo Swastika yang dilukisnya kepada hadirin di suatu majlis makan malam di rumah Ernst, mereka bertanya apakah maksudnya?

Hitler menjawab “The Unconquerable”.

Saya yang menonton filem yang telah ditokok tambah ini pun, kagum. Apatah lagi jika berhadapan dengan beliau! Kejayaan Hitler dari satu tingkat ke satu tingkat adalah berkat persahabatan dan kepercayaan yang diterima dari rakan-rakan sekelilingnya. Antaranya Ernst Röhm, ketua Storm Trooper yang dikenali sebagai Brown Shirts yang sentiasa melindungi dan menganas dibawah arahannya. Namun kemaraan Hitler tetap melalui rintangan dari Perdana Menteri Jerman pada ketika itu, beliau cedera ditembak dalam satu serangan, ditangkap dan dihukum penjara 5 tahun. Walaupun begitu, hampir separuh rakyat Jerman tetap setia bersama Hitler dan menantikan kepulangan sosialis tersebut.

Ketika di dalam penjara itulah, beliau menulis buku “Mein Kampf”. Apabila dibebaskan, Hitler bertambah popular, ceramahnya semakin hebat, pengikutnya semakin ramai. Hitler malah boleh menguasai sesiapa sahaja termasuk Presiden. Digambarkan Hitler seperti seorang yang sakit jiwa, kadang-kadang Hannibal Lecter nampak lebih siuman dari Hitler. Hehehe!


Antara kebaikan Hitler yang digambarkan didalam filem ini, beliau seorang yang pandai melukis, tidak meminum alkohol, menyanyangi kanak-kanak ( contra nya di akhir cerita dikatakan lebih 1 juta kanak-kanak terbunuh kerana tindakannya?), sangat patriotik, membenci golongan homoseksual, menghargai muzik, tegas, displin, komited, berani mati dan suka ketulenan.

Hitler menurut sejarah mereka, seorang yang tiada toleransi, menutup hak kebebasan bersuara, menyita media cetak, dan menyekat kebebasan individu (Yahudi). Tetapi anda tidak hairankah mengapa Hitler bersetuju membantu Mufti Besar Baitulmuqqadis, Imam Amin Al-Husseini untuk mewujudkan Waffen SS bernama Hanzar bagi menyekat penindasan terutamanya terhadap umat Islam di Bosnia dan Croatia? Mengapa Hitler boleh bertoleransi dengan membiarkan Waffen SS, Hanzar bebas mengamalkan ajaran Islam? Malah Imam Amin tidak pernah memakai medal Iron Cross yang dianugerahkan kepadanya. Lebih hebat di dalam division Hanzar pimpinan Imam Amin terdapat 21,000 orang tentera beragama Kristian Katolik.

Ini tiada dalam filem. Saya bangkitkan untuk berkongsi titik sejarah yang dilupakan. Tidak beberapa lama dahulu, pernah isu ini dibangkitkan dalam forum IIS ( Islamic Information Services, Malaysia). Ada pihak mendakwa Hitler dikatakan membaca al Quran, merupakan seorang yang sangat menghormati Islam dan menyokong perjuangan rakyat Palestin yang semakin ditindas Yahudi. Maka, dia wajar diberi penghormatan? Secara ilmiah perbincangan isu ini berakhir dengan Islam sentiasa menolak keganasan, peperangan adalah jalan terakhir dan lebih bersifat pertahanan. Islam tidak menjajah. Hitler pula adalah seorang penganut Kristian Katolik, namun tidak pernah kita terbaca beliau warak didalam agamanya. Perjuangan beliau bersifat kebangsaan, gambaran mengenali personaliti beliau masih kabur, penuh mitos, dan ditokok tambah. Jadi adalah tidak wajar untuk kita terlalu taksub kepadanya.

Hampir semua orang di dunia mengatakan Hitler akan ke neraka. Amerika mengelarnya dajjal. Namun, adakah Hitler akan ditempatkan di neraka? Saya tidak tahu. Adakah Hitler akan ke syurga dengan penuh kemuliaan? Saya tidak tahu. Adakah benar beliau membunuh diri atau dibunuh? Saya juga tidak tahu.

Hitler digambarkan tidak siuman kerana mendakwa Yahudi dalam proses mendominasi dunia ketika itu. Hakikatnya, Yahudi benar-benar menguasai dunia kini.

Tema filem ini adalah "The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing" yang diucapkan oleh ahli falsafah, pejuang hak asasi manusia, ahli parlimen British bernama Edmund Burke. Cuba lihat propaganda mereka, Burke tidak pernah pun melalui zaman Nazi atau mengenali Hitler, malah dia hidup ratusan tahun sebelum Hitler dilahirkan.

Mengapa mereka tidak ambil sahaja ungkapan-ungkapan dari Hitler seperti “Pride is a weapon”, jika mereka sendiri berpendapat beliau seorang pemidato yang ulung?
 
Seig Heil!

Bintang: 4/5
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...