Rabu, 29 Februari 2012

FILEM SERAM YANG GAGAL


 Saya mempunyai seorang adik perempuan remaja, dan seperti kebanyakan remaja lain beliau semestinya mengikuti setiap perkembangan selebriti dan filem tempatan. Walaupun, saya tidak pernah merestui minatnya itu, saya sempat juga menonton beberapa dvd seram dan hantu yang dibelinya. Untuk mengkritik, adalah lebih baik kita lihat dahulu. Jangan hentam sahaja. Siasat dan kaji sedikit apa salahnya. Saya merupakan pengemar filem seram sejak tahun 80-an lagi. Sebagai metalhead dan pelukis, semestinya genre filem sebegini memberi inspirasi sedikit sebanyak dalam berkarya. Ini melayakkan saya untuk menyatakan kenapa filem seram Malaysia adalah najis;

PENGALAMAN
Tidak kira anda sebagai penulis skrip/jalan cerita, pengarah atau aktor, filem seram sebenarnya sebuah genre yang penuh emosi. Kalau kita lihat, di Malaysia filem ini diletakkan sebagai sebuah filem yang ringan. Jika penonton takut, sasaran berjaya! Itu sahaja. Ketakutan, trauma, penyesalan, kerisauan, itu bukan sesuatu yang boleh dizahirkan oleh semua aktor dengan sempurna. Saya berani cakap penulis filem seram tempatan hanya dipengaruhi oleh elemen syirik atau filem seram nusantara lain yang berjaya di skrin. Jika ada pun, pengaruh filem seram antarabangsa yang lain. Ia hanya tertumpu kepada yang popular sahaja. Mereka hanya terpengaruh dengan trend, dan gagal melalui perjalanan dunia filem seram. Filem mereka tidak mampu meninggalkan kesan dan mempengaruhi yang lain. Mereka sekadar followers not leaders.

ILMU
Ini fokus kepada penulisan dan pengarahan filem seram yang dilakukan seorang muslim. Apa ni? Berapa banyak fatwa, berapa banyak ustaz, mufti yang diperlukan untuk menegur akidah mereka ini? Jika dilihat hampir semua filem tempatan hingga lah yang terkini Sumpahan Kum Kum (saya tonton semalam), memaparkan roh si mati kembali dan membalas dendam. Sebagai seorang muslim, tidakkah anda faham-faham bahawa roh si mati telah kembali kepada Zat Yang Maha Kuasa, tidakkah anda beriman bahawa si mati telah ditempatkan di alam Barzakh dan menerima nikmat atau azab kubur sementara menanti datangnya Kiamat? Apa yang kembali menghantui adalah Qarin, syaitan yang mendampinginya sejak lahirnya seorang manusia itu dan meminjam identitinya setelah pemergiannya.


Mengapa kita dengan mudah dipengaruhi oleh fahaman bukan Islam, dalam masa yang sama menyebarkan perkara syirik dan khurafat tersebut? Apakah Tuhan tidak berkuasa lagi untuk menyekat roh manusia untuk kembali ke dunia, malah boleh membalas dendam untuk dirinya? Apa gunanya Hari kiamat sebagai hari pembalasan jika kita sendiri boleh bangun membalas perbuatan buruk jika sudah meninggal dunia? Apakah dengan menuntut ilmu hitam seseorang boleh menuntut kebenaran di atas sebarang pengainayaan yang telah diterimanya semasa hidup?

Ini semua kerja syaitan. Jika syaitan sebelum ini, muncul dikampung-kampung menyerupai si mati agar seluruh kampung menganggap si mati datang semula dari kubur atau memfitnahnya dengan berbagai-bagai sangkaan sehingga rosak akidah seluruh kampung. Kini kerja itu telah diambil alih oleh penerbit filem. Insya Allah, David Teo tidak tanggung dosa itu sebab dia tidak faham.

Jadi kalau benar roh kembali itu mengarut, tetapi kenapa orang ramai tidak marah pun? Orang tak cakap apa pun? Sebabnya, ia ditudung pula dengan plot-plot adanya seorang ustaz, kiyai, imam akan datang baca ayat-ayat suci bagi membenarkan kefahaman tersebut di dalam filem itu. Jadi anda terperdaya, sebab anda jahil dan anda menutup sendiri mata dan telinga anda, apabila ada keterangan dan kuliah-kuliah mengenai perkara ghaib.


Saya pernah terbaca  Ibnu Qayyum berkata roh si mati boleh berhubung dengan mereka yang masih hidup melalui mimpi. Tetapi tiada hadis dari nabi atau nas yang menyokong pendapat beliau itu.

Perkara ini mungkin remeh sebab ia bukan penentu untuk melariskan filem kerana ia memainkan peranan memperbetulkan akidah sejagat melalui filem seram. Oleh itu, saya memuji sedikit bahagian dalam filem Khurafat arahan Shamsul walaupun idea-idea beliau tidak tulen, dia sekadar memantapkan lagi idea tersebut. Saya pernah menonton drama Melayu sedemikian rupa berbelas tahun yang lalu.
 
MAKE-UP DAN COSTUME
Ini gagal. Dan sentiasa gagal. Saya menonton Karak, saya tersenyum melihat hantu mereka seperti raksasa dalam siri Power Rangers. Itu termasuk kesan-kesan CGI yang dibuat di studio canggih milik KRU katanya. Ia memang seperti Power Rangers. Bagi saya ini adalah bahagian yang paling serius untuk filem seram. Biar ia memakan masa, menelan belanja, asalkan hantunya menjadi hantu. Itu yang penting. Kalau kita rujuk filem George Romero pun, jalan cerita Romero bukan hebat pun! Merapu habis. Tetapi bila kita lihat zombie beliau, cara acting, make-up memang hebat. Kaedah pembunuhan paling berdarah dan ngeri akan beliau skrinkan. Tetapi kita memang pandai meniru ini semua, akar pokok menjalar membelit mangsa ( Evil Dead dah buat 30 tahun lalu), hantu terbang hulur kaki dahulu ( cara Iblis datang dalam Constantin dulu), mayat berlumuran darah dalam beg mayat atau cacing keluar dari mulut ( alah, Nighmare On Elm’s Street 30 tahun dulu jugak), hantu pakai putih bersih, rambut cantik dan merangkak (alah, Ju-on), …hahaha! Macam-macam lagi la yang membuatkan kita tersenyum. Bukan seram!

 
Sam Raimi jalan cerita original. Dario Angento, lagi la tersangat original. Romero, raksasa original. Stephen King, terlampau kreatif, Clive Barker kreatif luar tabii – visi terhadap syaithan terlalu ekstrim. Anne Rice – pandai campur seram dan romantis, Tarantino – raksasa tiruan tetapi jalan cerita genius. Kita? Buntu…..

SUNTINGAN FILEM
Mengapa filem seram kita sentiasa cerah? Tengoklah filem apa pun, lari dari hantu dalam hutan belentara Grik, cerah bagai nak rak! Tu tengah malam tu!, Tengah malam di kubur, dibelakang rumah, addooiii!!!! Cerahnya.. dari mana entah datangnya spotlight tu? Sebab apa masih guna lighting macam filem seram 80-an ni?! Kenapa ini tidak dirujuk filem seram barat pula? Cuba rujuk filem apa-apa laa.. Friday The 13th remake, The Reaping, Planet Terror, ..tak pun filem-filem Tim Burton yang bukan seram pun boleh dibuat dalam gelap untuk menerapkan unsur gothic. Sebagai contoh filem Batman. Lighting harus ada. Apa salahnya edit semula untuk dapatkan mood suram dan kesunyian itu.

Mengapa kita perlu dub suara hingga kini? Adakah itu keperluan semua filem? Kalau benar kenapa filem Hollywood tidak jadi sedemikian? Cuba tengok Skop Productions punya filem, memang terkenal dengan suara-suara pelakon yang macam sketsa dalam radio zaman dahulu. Geli aaaa dengar!!! Adoi!

REALITI
Tiada penekanan dalam unsur realiti. Seperti yang saya bahaskan di atas, setiap kawasan terang benderang walaupun tengah malam.  Kalau cerita Melayu, mesti ada plot mengamuk hendak selamatkan seseorang, lepas tu tertinggal pula yang seorang lagi. Lepas tu, yang ada peluang hendak selamatkan diri mesti panik yang dibuat-buat. Geli!..geli ooi! 


Kalau rumah berhantu mesti rumah kampung yang cantik macam chalet. Kalau bunian mesti pakai pakaian tradisional. Kalau nenek mesti Ruminah Sidek? Hehehe. Realitinya semua rumah cantik atau tidak, berpenunggu. Jin hakikatnya lebih berteknologi dan bertamadun berjuta tahun melebihi manusia. Kita pun dah moden dan boleh naik kapal terbang ke mana-mana, inikan pula jin yang tersedia bergerak pantas. Pastu kita hairan lagi dengan UFO?

TARIKAN SEKS
Ini memang kita tahu menilainya. Jika yang ini, penerbit kita mahu ada Paris Hilton, Kate Beckinsale, Milla Jovovich, Salma Hayek, versi Malaysia. Negara paling teruk mengeksploitasi  bab ini didalam industri filem seram adalah Indonesia. Kelak mungkin Malaysia akan turut serta disebabkan ketandusan karya yang benar-benar kreatif. Mereka tahu payudara dan pinggul aktres-aktres ini pasti memantapkan jualan-jualan tiket dan dvd filem seram acuan nusantara.

Ahad, 19 Februari 2012

CRIME SCENE INVESTIGATION


Saya amat jarang menonton TV, apatah lagi mengikuti drama bersiri. Saya mengetahui kehebatan siri C.S.I melalui perbualan rakan-rakan dan rencana-rencana di akhbar serta majalah. Seingat saya pernah dua kali berita melaporkan kes pembunuhan yang mana si pembunuhnya merupakan pengemar siri ini dan menghapuskan bukti-bukti melalui apa yang beliau pelajari dari siri ini. Ia hebat. Walaupun begitu saya masih tidak menontonnya. Beberapa tahun lalu Mat Kodeng menghadiahkan kepada saya set lengkap musim ke-tiga siri CSI yang diterbitkan pada 2003 oleh Paramount Pictures. Saya tidak pedulikannya, ia dibiarkan menjadi tukun dalam almari. Sehinggalah pada minggu ini saya mempunyai sedikit kelapangan untuk menontonnya. Saya terus kagum, dan berikut adalah dari kajian saya mengapa siri ini menjadi fenomena dan mengapa siri TV atau filem kita tidak mampu menyainginya;

KEPAKARAN
Satu pekara yang kita tewas dari dulu walaupun media-media tempatan sering mengembar-gemburkan anak seni , penerbit, studio tempatan mempunyai kepakaran bertaraf antarabangsa tetapi hasilnya yang kita dapat lihat hanya berkualiti najis. Begitu juga cakap-cakap tetang kestabilan ekonomi, akta itu dan ini, sukan bolasepak, dan keselamatan negara. Itu hanya omong kosong. Merujuk kepada siri ini, cuba lihat hasil kerja dalam setiap siri. Dari camerawork, CGI, costume work, hinggalah ke set pembunuhan, semua dilakukan dengan berseni.

BIJAKSANA
Berkait rapat dengan kepakaran juga, tetapi ini lebih merujuk kepada minda. Kita dapat lihat bagaimana filem atau siri TV di Malaysia melemahkan fikiran kita dengan adegan-adegan yang tidak perlu dan mengarut. Penulis siri CSI sentiasa bijak mengatur plot-plot yang kuat yang langsung tidak membosankan, tambah lagi setiap siri didatangkan dengan format 2 kes pembunuhan. Pasti sukar untuk diolah supaya kedua-dua kes itu deselesaikan dalam tempoh sejam tanpa menjejaskan mutu persembahan jika penulisnya seorang yang bodoh.

Dialog memang superb! Seolah-olah mereka bebenar kakitangan forensic dan tidak lokek ilmu untuk dikongsi bersama. Kita sentiasa belajar benda yang baru dalam setiap siri.

UNSUR REALITI
Semua orang sudah maklum, kes-kes ini diolah semua dari kes yang benar-benar berlaku. Malah drama-drama penyiasatan dan kepolisan kita turut meniru idea ini. Kehebatan CSI mereka mengolah setiap kes yang sedia unik dengan tambahan hiburan, hasilnya penonton lebih faham dengan penyampaian dan menjadi ‘pandai’ manakala drama penyiasatan kita, kes diolah menjadi lebih ringkas dan unsur santai lebih dari berfikir. 


Unsur realiti dalam karakter, misalnya Grissom (ketua penyiasat unit forensic atau crime lab Las Vegas) yang juga watak utama dalam siri ini, digambarkan sebagai seorang yang berkaliber, boss yang disenangi, genius, adakalanya beliau juga turut membuat kesilapan. Itu adalah realiti, cerita kita mana ada ketua buat silap? Bagaimana saya boleh berkata begitu? Dalam setiap siri penyiasatan Grissom dipaparkan sering berkias dengan falsafah-falsafah dari Jullius Ceasar, Edgar Allan Poe, Shakespeare dan sebagainya. Beliau semestinya seorang doktor, mengunakan penjelasan sains dan perubatan bagi setiap masalah. Semua kakitangan dibawahnya digambarkan cuba untuk mendapat pengiktirafan darinya apabila melakukan setiap tugasan. Berfikiran terbuka dan menerima apa sahaja pendapat orang lain walaupun remeh, cuma Grissom akan lawan hujah mereka kalau ada yang kurang tepat. Grissom juga pernah buntu atau gagal dalam menyelesaikan beberapa siri pembunuhan seperti episod The Execution Of Catherine Willows dan episode Abra Cadaver yang mana walaupun jumpa pembunuhnya, Grissom gagal mengesan kunci gari dalam mulut pembunuh tersebut walaupun telah dimaklumkan oleh doktor autopsy bahawa sesetengah ahli silap mata ada poket di dalam mulut. Dalam satu siri, Grissom pernah 'berkenan' dengan seorang wanita fetish, Lady Heather yang mulanya beliau syaki pembunuh tetapi tersilap. Lady Heather tawar hati dengan Grissom sebab itu, maka kempunanlah Grissom.. hehehe

Dalam satu siri, ada kakitangan cuai dalam mengunakan kemudahan makmal yang menyebabkan ia digantung kerja. Ini turut dipaparkan. Manakala kakitangan crime lab pun adalah manusia juga, mereka turut mencarut, berbual-bual mengenai muzik rock, mengorat, dan ada masalah peribadi.

Protes kerja lebih masa dan tidak kira masa. Minta Grissom sain tuntutan kerja lebih masa. Semuanya ini diselitkan sebagai resipi realiti kehidupan seorang penyiasat dari unit forensik.

DRAMA
Memang ini drama pun! Tetapi apa yang dramanya dalam siri TV Malaysia, putus cinta dan usaha mencari cinta sejati. Hehehe. Itu sahajalah dari zaman Opah. Berkait dengan unsur realiti diatas juga, dibina sebuah drama dalam setiap siri penyiasatan. Misalnya diakhir musim ini, Catherine terkejut dan sedih apabila hasil keputusan DNA yang dibuat ke atas seorang taikun kasino yang merupakan bekas kekasihnya adalah bapa kandungnya! Berat tuh!. Grissom juga menghadapi masalah pendengaran yang semakin teruk kerana suka dengar lagu klassikal dan opera melalui headphone dan mengambil keputusan untuk menjalani pembedahan. Pertembungan dengan berbagai-bagai karektor suspek pembunuhan yang mempaparkan kehebatan masing-masing menghayati watak sebagai penyiasat atau penjenayah. Kalau drama tempatan, aduh.. terlalu jelas berusaha keras nak bawa watak jahat? Tiada keselambaan. Perlu usaha lebih. Kalau jadi polis pula, aduh.. skemanya ayat. 


KELENGKAPAN STUDIO DAN PERALATAN
Ini berkait rapat dengan modal sebenarnya. Tidak tahu sama ada shooting ini dibuat di dalam studio yang diubahsuai sebagai makmal atau meminjam lokasi sebenar di crime lab? Apa yang pasti, mereka tidak segan silu untuk mendedahkan peralatan canggih dan maju sebagai tarikan utama siri ini dalam masa yang sama memaparkan kehebatan unit forensic sekaligus meningkatkan imej mereka. Mungkin tiada pun alat yang secanggih tersebut, tetapi apa salahnya exploitasi sedikit jika imej Amerika dapat diangkat dan drama ini menjadi laris?! Itu falsafah yang anda harus faham. 

Cuba lihat pula pakaian. Uniform. Itulah uniform yang digunakan dan itulah toolbox dan itulah senjata yang dibawa unit forensic sebenar. Manakala kita, mesti tidak dapat access benda-benda ni semua. Habis sangat tunjuk bikar, buat ujian PH boleh la tu!! Jadilah drama Pak Pandir. Kalau Hindustan, melampau lampau plak jadinya. Polis atau banduan mesti pakai uniform US.  kah! kah! kah!

KOMITED
Penulis, pengarah, aktor dan kerajaan U.S sendiri semua kerja keras. Buat yang terbaik. Itulah hasilnya. Sebab apa ada saja mutiara kata dari Grissom, sebab penulis dia buat kajian. Bukan Grissom tu pandai pun. Sebab apa saya kata mereka rajin, mereka buat CGI mengenai organ dalaman setiap kali penemuan kaedah pembunuhan dibentangkan? Sebab mereka mahu penonton faham apa geng ni dok kata, kan mereka guna istilah perubatan dan kimia semua tu. 

Kalau ada scene kena cari bukti di tempat pembuangan sampah, dalam longgok sampah la mereka berkubang. Aktor-aktor tak kisah, bayaran best jadi buat yang terbaik. 

Dan saya rasa kalau kat US mesti foresik sendiri turun siasat kalau ada prirate DVD siri CSI nih! hehehe!

PENJENAMAAN
Ini perkara penting sebenarnya. Logo, seni reka letak dan ilustrasi. Penonton pasti tertarik hendak beli bukan sahaja box set, malah t-shirt, kotak pensil atau tuala CSI pun laris kalau ada dipasaran. Lagu tema, “Who Are You?” dari The Who sudah jadi sinonim walaupun awalnya kedengaran seolah-olah tidak sesuai. Akhirnya jadi siulan. Ini termasuk sebagai format setiap siri yang menampilkan 2 kes dalam setiap episod. Itu trademark sebenarnya.

Bintang: 5/5

Khamis, 9 Februari 2012

KERINDUAN PADA AHMAD MUSTAFA


Kira-kira 7 tahun lalu aku pernah berarak atau dalam kata lain diarahkan berkawad bagi meraikan Maulidur Rasul dengan memakai baju ala boria sewaktu berkhidmat dibawah kerajaan Selangor. Satu perkara yang aku tidak pernah setuju dan berminat walaupun tidak mengetahui hukumnya waktu itu. Sekembalinya ke tanah air, hehe. Pada ketika itu, Mufti Perlis Dr. Asri telah pun meletakkan jawatan, Dr. Juanda yang mengantikan beliau mengantikan berlarak (kata orang Perlih) dengan perbarisan, sempat jugalah aku berbaris kemudian diikuti dengan selawat dan seterusnya ceramah. Kini, sambutan Maulidur Rasul terus disambut dengan selawat dan siri-siri ceramah. Ada juga usaha-usaha orang-orang lama inginkan upacara ‘berlarak’ agar diteruskan dikawasan-kawasan kecil, dengar ceritanya orang-orang mufti berjaya mengekang sesi ‘belarak’ dengan menziarahi tempat-tempat yang dikenalpasti, memberi nasihat dan diarahkan bersurai. Jadi, upacara ‘belarak’ kini semakin beransur pupus di Perlih.

Kata orang lama-lama “kalau tak belarak kita lupa Rasulullah? Erm, tak best ah”. Hehehe. Kata Ustaz Jeff, orang Kedah, kawan aku ah.. “Malam tahun baru main mercun, belarak buleh. Maulidur Rasul kita nak belarak tak buleh plak!! “ Hehehe. Aku gelak aja. 

Itu cerita belarak. Sempena Maulidur Rasul ini ada baiknya jika kita berkongsi 3 riwayat dari hadis sohih, semoga ia dapat menambah lagi rasa kecintaan kita kepada insan terpilih bernama Muhammad Bin Abdillah. Mari kita hayati sebuah kisah yang diceritakan oleh Jabir Bin Abdullah, diriwayatkan oleh Bukhari, berkata Jabir “Dulu, masjid mengunakan atap dari pelepah kurma. Apabila berkutbah, Baginda Rasulullah SAW berdiri berdekatan salah satu pelepah itu. Apabila dibina sebuah mimbar untuknya. Baginda kemudiannya beralih dan selalu berdiri diatas mimbar. Kami mendengar tangisan dari pelepah itu seperti unta bunting, sehingga Rasulullah SAW datang mendekatinya lalu mengetus pelepah itu, kemudian pelepah itu terdiam”.

Dari kisah ini, ditafsirkan apabila Rasulullah SAW berpindah ke mimbar yang baru dibina itu memandangkan semakin ramai jemaah, pelepah kurma itu menjadi bukti kerinduan seluruh makluk Allah terhadap insan pembawa rahmat serta kejadian itu dapat disaksikan oleh sahabat Baginda sekaligus membuktikan kenabian Baginda dan memperkukuhkan iman dan takwa dikalangan mereka. Ada sebuah hadis lagi menceritakan seekor unta yang datang dan sujud kepada Rasulullah SAW dihadapan kaum Ansar dan Muhajirin yang membuatkan mereka kagum dan mahu menyembah Rasulullah SAW tetapi telah dilarang oleh Baginda dan disuruhnya beriman kepada Allah.

Tiada contoh yang lebih baik untuk diikuti selain Rasulullah SAW, jika orientalis Barat mengakuinya, mengapa kita seorang muslim masih bingung? Sebagai contoh ungkapan peribadi yang disorok sejauh-jauh agar tidak diperbesarkan oleh tokoh lagenda Perancis iaitu Napoleon Bonaparte “Aku tabik kepada manusia agung ini. Aku tabik hormat kerana keagungan akal dan hatinya”. Itu baru Napoleon, tidak kira Lamartine, Laura Veccia, mengenai pandangan mereka terhadap Rasulullah SAW.

Fakta pelik tapi benar mengenai Napoleon Bonaparte pula, beliau mempunyai zakar yang sangat besar dan menderita untuk menyembunyikan penyakitnya itu. (ia dianggap penyakit bila anda mempunyai senjata melebihi 12 inci dan ukur lilit lebih 10 inci..heh!) Salah seorang pegawainya telah telihat zakar Napoleon secara tidak sengaja dan menyebarkan penemuannya. Pada waktu itu, masyarakat Perancis tidak boleh menerima seorang lelaki yang sedemikian dan dianggap cacat, Napolean mengalami kemurungan. Malah istilah boner yang kita gunakan hari ini untuk lelaki yang sedang kemaruk syahwat di petik dari nama Bonaparte. Kesian Napolean…

Kembali kepada hadis ke-2, diceritakan oleh Anas Bin Malik r.a, yang diriwayatkan oleh Imam al-Tirmidzi, “Tidak seorang pun yang lebih dicintai para sahabat daripada Rasulullah SAW. Tetapi, bila mereka melihat Rasulullah SAW (hadir), mereka tidak berdiri untuk Baginda. Ini adalah kerana mereka mengetahui bahawa Baginda membenci perkara tersebut”

Hadis ini jelas memberitahu kita agar menghindari sifat ujub. Ini kerana dengan sifat sedemikian kita akan mula berbangga-bangga dengan ilmu yang dimiliki dan meraih kedudukan, memandang remeh kaum muslimin yang lain serta memperbodohkan dan merendahkan mereka, sesungguhnya kita bakal binasa dengan kesombongan itu. 

Pernah anda merasa diri anda suci dari orang lain? Perasaan kagum terhadap diri sendiri berlebihan, pernah anda mendengar seorang ustaz berceramah mengutuk seorang ustaz yang lain? Seorang tok guru yang berbangga apabila kuliahnya dihadiri ratusan malah ribuan orang? Seorang muslimin menuduh muslimin yang lain sesat dan maki-memaki? 

Kita ikuti hadis terakhir yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad, diceritakan oleh Anas Bin Malik r.a bahawa seorang lelaki telah datang kepada Rasulullah SAW seraya berkata “Ya Muhammad! Ya Sayyidina ibni Sayyidina (Wahai Tuan Kami dan anak kepada Tuan Kami), Wahai yang terbaik di kalangan kami!”. Rasulullah menjawab “ Wahai manusia, hendaklah kalian bertakwa dan jangan membiarkan syaitan mempermainkan engkau. Sesungguhnya aku adalah Muhammad bin Abdillah, hamba Allah dan Rasul-Nya, dan aku bersumpah kepada Allah bahawasanya aku tidak suka sesiapa mengangkat kedudukan aku melebihi apa yang telah Allah ‘Azza wa Jalla tentukan bagiku”.

Sekian. Apa kata kita teliti foto dan clip video dibawah untuk berfikir? Salam.

Maulidur Rasul Parade in Malaysia
Valentine Parade in Australia
  Behemoth Parade in Poland

Sabtu, 4 Februari 2012

MAJALAH I, BIL 112 FEBRUARI 2012



Ini adalah majalah Islamik alternatif kepada berbagai-bagai majalah fesyen/remaja merapu masa kini, dan ini adalah kali ke-2 saya membelinya dan perlu saya beritahu di sini yang tidak mempunyai sebarang majalah kegemaran (tidak pernah melanggan sebarang majalah setiap bulan) termasuk juga majalah muzik. Saya hanya akan membeli sesebuah majalah yang memaparkan fokus atau cover story yang saya minat sahaja. 

Saya tertarik dengan fokus Majalah I bulan ini iaitu ‘Indahnya Memaafkan’ kerana saya ingin menjadi seorang yang pemaaf. Saya sedang mencuba kearah itu walaupun hakikatnya saya seorang yang sangat pendendam. Saya sering kagum bagaimana Rasullulah saw dan ahli iman yang mempunyai sifat sabar dan pemaaf yang tinggi. Kisah-kisah mereka membuat saya sebak. 

Panel-panel penulis juga terdiri dari ilmuan-ilmuan yang mempunyai latarbelakang yang hebat-hebat belaka. Antara kupasan lain yang menarik adalah Siapa lelaki dayus?, Apakah terlarang bercinta sebelum kahwin?, Minda saintifik lawan minda tahyul, 4 mazhab satu keluarga, dan banyak lagi huraian yang walaupun ringkas tetapi jitu.

Majalah dini dicetak dengan warna penuh dan mempunyai reka letak yang kemas. RM5 yang sangat-sangat berbaloi.

Khamis, 2 Februari 2012

TIPS CEMERLANG UNTUK PESAKIT


Ibu saya memberikan saya buku ini, katanya ‘orang macam kita kena baca buku ini. Aku bagi pinjam aja nanti hang bagi balik’. Ibu mempunyai bermacam-macam penyakit, kami berdua mempunyai tekanan darah tinggi, dan baru-baru ini saya terkiyal-kiyal kesorangan sejurus bangun dari tidur seperti hendak lumpuh, rupanya kandungan asid urid tinggi dalam darah. Saya kena gout. Oleh itu, nikmat makanan laut telah diambil dari saya.

Saya tekun bersenam dan cuba mengambil makanan seimbang setiap masa. Namun tidak dapat saya pastikan bagaimana kesudahan hidup ini. 

Buku karangan Syeikh Badiuzzaman Said Nursi ini benar-benar membuka minda dan mata hati saya mengenai penyakit. Sesungguhnya penyakit tidak dapat dielakkan. Ia pasti hinggap kepada sesiapa sahaja tanpa mengira agama, bangsa, umur dan jantina. Bagi orang mukmin, sakit sebenarnya guru yang tidak berkata-kata, tetapi ia banyak mengajar dan mendidik. Penyakit kecil atau paling parah adalah takdir Allah yang mempunyai maksud tertentu. Allah itu Maha Pengasih, dan didatangnya penyakit bukanlah untuk menyusahkan hamba Nya. Buku ini telah mencungkil hikmah disebalik ujian yang ditimpakan itu. Penyakit yang dideritai sebenarnya melatih kita untuk mendapatkan sifat-sifat terpuji.

Buku ini turut mendedahkan jenis-jenis penyakit jasmani dan rohani, kaedah rawatan, nasihat, dan diakhiri dengan dua pucuk surat dari Syeikh Badiuzzaman Said Nursi kepada seorang anak muridnya dan seorang doktor yang mengandungi nasihat kepada keduanya.

Tiada bahagian di dalam buku ini yang tidak membawa pengertian yang mendalam terhadap hidup saya. Rungkaian mengenai penyakit rohani menarik perhatian saya kerana penyakit rohani sebenarnya menimbulkan akibat buruk yang jauh lebih serius dari penyakit jasmani. Seseorang yang mempunyai penyakit rohani boleh dikesan oleh sifat berikut:

1.       Lemah Daya Kerja (malas dan hilang semangat untuk maju)
2.      Tumpul fikiran (sukar melihat kebenaran dan buta mata hati)
3.      Kedangkalan Perasaan (tidak pandai bersyukur dengan nikmat tuhan)
4.      Gelisah dan Keluh Kesah (tiada ketenangan jiwa)
5.      Liar terhadap kebenaran ( tidak senang mendengar mutiara hikmah)
6.      Buruk sangka (hati yang sentiasa curiga terhadap Allah dan orang lain)
7.      Suka menghasut (suka memfitnah, dan mencetus kekecohan dalam masyarakat)
8.       Menaruh hati terhadap wanita bersuami ( keinginan untuk berzina)

Kesengsaraan dan penderitaan penyakit banyak disebut didalam hadis-hadis Rasulullah saw dan firman-firman Allah swt yang menyarankan kita agar menghadapinya dengan penuh kesabaran. Segala penyakit walaupun hanya gatal, atau letih sekalipun akan mengugurkan dosa-dosa dan ditulis kebaikan padanya. Itulah khabar gembira yang menghiburkan hati orang-orang beriman.

Sebuah kisah dari Atha’ Bin Abi Rabbah, Ibnu Abbas berkata kepadaku” Mahukah kamu ditunjukkan seorang wanita ahli syurga?”. Aku menjawab “Tentu sekali!”. Dia berkata “Seorang wanita yang hitam berjumpa dengan Rasulullah saw dan berkata “Sungguh aku ini kerasukan syaithan dan tersingkup auratk ketika datang saatnya. Maka doakan aku, wahai Rasulullah”. Lalu Rasulullah bersabda;

Jika kamu bersabar, maka kamu akan dapatkan syurga dan jika kamu inginkan aku mendoakanmu, maka kamu akan sembuh”

Maka wanita itu berkata : aku pilih untuk bersabar”. Kemudian melanjutkan perkataannya “ Sungguh tersingkap auratku”

Maka Rasulullah saw mendoakannya (supaya aurat wanita itu tidak tersingkap)” – hadis riwayat Bukhari

Dapatkan buku ini dengan harga RM8.00 dari Pustaka Azhar.

Rabu, 1 Februari 2012

CATCH .44 (2011)


Any dumb ass watching this film knew it is Pulp Fiction rip-off. Quentin Tarantino must be smiling seeing this movie while masturbating. Hahaha! But this is not a bad movie either, coz I had a great time watching this film with good pop soundtracks in it. Like Pulp Fiction, you might appreciate the great camerawork, weird jokes, bloody scenes the writer/director Aaron Harvey has to offer.


The plot of Catch .44 revolves around a group of bad girls on a vague mission to make some kind of financial exchange for a drug lord (Bruce Willis). But their plan don’t go very well, and this is where the glimpses of how this ill-fated moment came about. Forest Whitaker appears as a mysterious homicidal maniac and he contributes a lot of energy in his plots. But there is not enough Bruce Willis in this movie.

Anyway, the gunfight will blow off your speakers. That is the best part.

Rate: 2.5/5
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...