Isnin, 31 Oktober 2011

AL-QADR


Kembali kita menanti malam al-Qadr pada tahun ini, berbagai-bagai kehebatan telah aku perlolehi kalau hendak diikutkan kata tok guru mengaji Quran yang mengimamkan kami solat tarawikh. Pahala seperti para nabi, dapat mahligai dari cahaya, dapat bidadari dan sebagainya telah dibacanya didalam tazkirah yang dicetak dari portal internet ntah pa nama?! Hendak ditegur itu bukan hadis sahih, rasa diri ini pun serba kekurangan. Jadi aku hormatilah dia berdasarkan umurnya, walaupun fatwa di Perlis dah masuk 2 tahun melarang penyebaran fadzilat tarawikh dan beriman dengan nas tersebut. Larangan terbaru dari Mufti Terengganu.

Apa yang aku faham pabila kehadiran Ramadhan adalah permohonan sebenar-benar pemohonan, kita kepada Allah s.w.t iaitu permohonan keampunan. Tiada benda lain yang paling terutama ( dan ultimate) yang sangat-sangat diharapkan oleh kita selain keampunan Nya. Jadi syurgalah tempatnya bagi orang-orang yang mendapat keampunan. Jadi, apa yang serabut sangat? 
Bercakap mengenai al-Qadr adalah bercakap mengenai rahsia Allah. Berkemungkinan bagi orang-orang yang melihatnya, Allah s.w.t sedang menyingkap hijab Nya. Tiada nas yang menjelaskan perkara aneh seperti pokok sujud dan air membeku pada malam al-Qadr dan seharusnya ia tidak disebarkan kepada orang lain. Terdapat sebuah hadis riwayat Muslim, Rasulullah pernah bersabda “Pada pagi malam al-Qadr, matahari terbit tidak menyilaukan (tanpa sinaran terik), seakan-akan bejana, sehinggalah ia meninggi”. Namun hadis ini mengambarkan selepas berlakunya al-Qadr.  Ia bukan panduan untuk mencari malam itu. Bagi kita perkara yang utama perlu difokuskan pada malam tersebut adalah memohon keampunan dari Nya. Hal ini seperti yang doa yang diajarkan Rasulullah s.a.w kepada kita jika merasakan kita temui malam itu:
Allah humma innaka’afun tohibbul afwa fa’afu ani
Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Pengampun, suka kepada pengampunan, maka ampunilah aku

Sesetengah pendapat mengatakan waktu berharga untuk pengampunan pada malam al-Qadr hanya seketika sahaja iaitu beberapa saat sahaja. Pendapat itu harus diperbetulkan kerana Allah s.w.t menyatakan  keberkatan malam itu adalah sepanjang malam hingga terbitnya fajar. Firman Nya “Sejahteralah malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar” (Surah al-Qadr, ayat 5).

Terdapat persoalan lagi mengenai kebenaran bagaimana Al-Quran itu diturunkan pada malam al-Qadr. Bagaimana al-Quran itu turun pada satu malam sedangkan Rasulullah menerima wahyu sepanjang 23 tahun? Benar, bahawa turunnya al-Quran yaitu pada malam Lailatul Qadar. Allah menurunkan al-Quran sekaligus dari Lauh Mahfudz ke Baitul Izzah (di langit dunia) kemudian dari situ Jibrail menurunkannya secara beransur-ansur dan berperingkat sesuai dengan berbagai peristiwa selama 23 tahun kepada Rasulullah shallallahu’alaihi wa sallam.

Sabtu, 29 Oktober 2011

THE TRUE JIHAD


This is one of Goodword Giftbook products, written by Maulana Wahiddudin Khan, the president of the Islamic Centre, New Delhi. The Maulana is the author of numerous other best-selling books. I guess, every good Moslem should already understood the conception of Jihad, this book will provide you with the good points and facts needed in case of debate or to clear any doubt in the hearts of Moslem themselves. 

I like the way Maulana explains everything concerning Jihad in this little book. Easy to understand, backing up with sunnah and Quran itself. Just by reading 20 first pages, you will understand how beautiful is jihad, the concepts of peace, tolerance and non-violence in Islam. Jihad is a continuos action which is at the core of the believer’s life day in and day out. This consistent Jihad means strict adherence to the will of God in all aspects of one’s life, and the prevention of any obstacle coming in the way of fulfilling God’s will-for instance, the desires of the self, the urge to serve one’s own interests, the compulsion of social traditions, the need for compromises, ego problems, greed for wealth, etc. All these things directly thwart righteous actions. Overcoming all such hurdles and persevering in obeying God’s commands are the real jihad. 

The original meaning of jihad in Arabic is striving very hard. Since the early Moslems had to strive hard during wars with aggressors, these wars came, in an extended sense, to be called jihad. However, the actual words for such war in Arabic is, qital not jihad. 

Jihad essentially is a peace struggle. One form of this peaceful struggle is dakwah (communication of the message of God). 

Do not yield to the unbelievers, but fight them strenuously with it (the Quran)- 25:52

You will learn more about the tradition (sunnah), historical facts from Hudaibiyah, conquest of Makkah, the difference between the enemy and the aggressor, the meaning of mujahid, and more.

Get this in Popular Bookstores. One of the great books I bought with only few ringgits.

Jumaat, 28 Oktober 2011

MASJID AL-HUSSAIN, KUALA PERLIS



Tengahari Jumaat ini aku, Ustaz Jeffri A. Mukhti dan Zainuddin ambil kesempatan solat dan buat tinjauan di Masjid al-Hussain, yang baru beberapa minggu dirasmikan berdekatan jeti Kuala Perlis. Masjid terapung yang dibina dengan kos RM12 juta sumbangan seorang ahli perniagaan, Tan Sri Mohd. Ariffin Yusuf mempunyai binaan yang menarik, kemudahan-kemudahan kelas pertama, dengan kubah yang dihiasi rukun Islam dalam berbagai-bagai bahasa, imam-imam muda, dan pemandangan yang indah.


Kubah tersebut diperbuat daripada dua lapisan aluminium dan diselaputi dengan lapisan polyvinvyl double fluoride (PVDF) yang diimport dari Jepun. Masjid terapung tersebut memiliki menara puncak berkembar berbentuk heksagon atau segi enam pertama di dunia. Seni bina tersebut adalah simbolik bahawa semua manusia berasal daripada Adam dan Hawa. Dari dataran masjid, pengunjung pasti terpesona melihat dinding masjid yang tidak dicat sebaliknya sekadar menggunakan batu-batuan jenis koral, kuartz, granit, marmar dan pebbles.

Diharapkan dengan wujudnya tempat ibadah ini, warga Kuala Perlis akan mengimarahkannya dan menjaga keharmoniannya. Buang imej masyarakat pemusnah, jadi masyarakat yang amanah.

Cantik tandasnya. Entah sampai bila ia akan berkekalan begitu? Halaman luarnya juga indah dan dipenuhi si hawa yang indah-indah juga. Adakah perlu letak papan tanda zon tutup aurat?

WITCH KULT TABLOID

Pada pagi yang permai ini saya menerima sebuah bungkusan dari seorang sahabat lama, iaitu Adrian penyanyi kepada kumpulan Hellish dan Empheris. Beliau juga merupakan editor R’lyeh Zine dari Poland. Pada tahun lepas, Adrian bersama teman wanitanya berkunjung ke Bali, Indonesia dan bercadang untuk singgah di Malaysia. Kami bercadang untuk bertemu dan melakukan beberapa aktiviti bersama, malangnya perjalanan beliau terlalu singkat maka tidak sempatlah beliau singgah di bumi bertuah ini. Hehe!

Bungkusan saya telah dirobek dan diperiksa oleh Kementerian Dalam Negeri, saya bernasib baik kerana tabloid ini dan beberapa cd di dalamnya tidak dirampas mereka.


Adrian mengirim saya sebuah tabloid muzik berat bernama Witch Kult, saya benar-benar termanggu sebentar apabila melihat tabloid yang mirip Metro, Kosmo dan Harakah ini. Saiz font, seni reka letak, kualiti gambar dan cetakan, jenis kertas, semangat kerja berpasukan, keseluruhan aspek adalah professional. Bezanya Witch Kult memuatkan isu wacana metal sepenuhnya. Cuma bahasa yang digunakan adalah bahasa Poland yang membuatkan saya kecewa kerana gagal untuk memahaminya.

Walaubagaimanapun, saya berbangga memiliki tabloid metal dari Poland ini yang diberikan oleh editornya sendiri dan mendapat sedikit sebanyak inspirasi darinya. Bila Malaysia akan mempunyai media seperti ini?

Sila hubungi:  Adrian, PO BOX 20, 02-919 Warzawa 76, Poland

Selasa, 18 Oktober 2011

TOMBSTONE (1993)


I watched Tombstone about 100 times, Syed already fed up with me when I said I’m gonna watch it again tonight! He would say not Tombstone again?! I’m too much obsessed by this film,  I remember every dialogues, I even choose to covers SODOM “Tombstone” when we recorded “Storm Jam” demo tape back in the days. Back to the days when I’m still working at finance department in Sugar Factory, I remember Amreek Kaur shout to me “ Hey! That movie was from my era, how come you into it so much?” 

I didn't understand what she meant at that time since the movie was from 1993. Now I understood that this project was actually from 1984 with Kevin Costner also involved in the productions, whom later disagreed with some aspects of the movie. He did Wyatt Earp biographical film in 1994 which is less successful compared to Tombstone.

Well, if Amreek read this, who don’t wanna be a cowboy, Amreek? They’re rockstars! 

Well I got both vcd and dvd format. The story line is based on the true story of legendary US Marshall, Wyatt Earp (Kurt Russell), a former lawman who moves with his three brothers out to Tombstone, Arizona, in order to settle down and hopefully to make themselves a small fortune.  However, they didn't realize that the town they were moving to is actually run by a powerful gang known as the "Cowboys," feared by the sheriffs and people over there.  Tensions between the brothers and the Cowboys escalate when the Wyatt Earp can't just sit idly by while criminal rules Tombstone mercilessly. 


War finally started, Earp and the outrageous Doc Holiday (Kilmer) team up to bring justice to Tombstone, it is an explosive action-drama that starts transport you back in time and boil you in the center of crossfire.  The friendship between Wyatt Earp and Doc Holliday is also remarkably well-handled. I love both characters and their words of wisdom. I even love their nemesis, Johnny Ringgo.

Rate: 5/5

Selasa, 11 Oktober 2011

FRIGHT NIGHT (2011)


This is the first time I'm going to cinema all alone. The first time seeing it in 3D as well! ( tak best apa pun 3D ni?) The original Fright Night is a product of its time. Not to say that this 2011 version is lame, but I’m sure as hell it was scary movie to watch 26 years ago. 

I’m glad Marti Noxon twists the story pretty good based from the original Tom Holland’s idea with a few tweaks here and there. Charlie Brewster (Anton Yelchin) is a Las Vegas high school student started dating the lovely Amy (Imogen Poots), as a result he's turned his back on his nerd friend Evil Ed (Christopher Mintz-Plasse). This time Evil is too nerdy! However, the problems finally hit when Charlie's new neighbor, Jerry (Colin Farrell), moves in next door and flirting with his mom. (she’s milf! Hehe! Not me, but Jerry said your mom and girlfriend need to be plugged!). He's great as the often laid-back antagonist, just waiting for you to invite him in.


Jerry is a vampire and his identity as one isn't hidden for long as Evil and a friend (Adam, I think) have followed news reports regarding missing persons back to Jerry. This time only when Evil is missing, Charlie knew it was real deal when he found collections of mp4 in Evil computer. The charming Jerry finally revealed his true nature while Charlie has no choice but to seek help from Peter Vincent (Tennant), a Las Vegas illusionist in vein of Criss Angel. Peter has a massive interest in all things mythological, soon it is learned that his parents was killed by a vampire. 

This is the darker version of Fright Night with a little laughs especially from Peter Vincent. And I like when Charlie pissed on Evil for reading too much vampire crap like Twilight. Anyway, just see in 2D.

Rate: 3/5

Rabu, 5 Oktober 2011

KARISMA ISU OKTOBER 2010

Setakat ini aku menyimpan 5 naskah majalah Empayar dan 3 naskah majalah Karisma. Majalah Karisma adalah kesinambungan perjuangan majalah Empayar yang bertukar penaungnya tetapi membarisi sidang redaksi yang sama serta sedikit penambahan.

Fakta menarik tentang Karisma, seleksi kumpulan yang ditampilkan setiap isu semestinya berteraskan underground ( dari genre Metal ) sepenuhnya. Dan focus soalan dan perbincangan adalah berbeza dari majalah muzik lain yang sedia ada. Seolah-olah membaca fanzine underground di era 90-an. Bagi mereka yang tidak pernah mengikut zaman kemunculan zine-zine fotokopi. Perlu anda tahu bahawa, penulis-penulis yang terbabit di dalam Karisma adalah editor zine terhebat suatu ketika dahulu.

Kualiti cetakan dan kertas adalah yang terbaik pernah dihasilkan oleh sebuah majalah metal/rock tempatan. Dan seni reka dan grafik semakin baik setiap isu, tetapi masih perlu pembaikan yang teliti.

Fakta yang PERLU diambil kira untuk menaiktaraf majalah ini setanding dengan majalah metal internasional adalah content atau isi-nya. Jika kita lihat contohnya, majalah seperti TERRORIZER atau KERRANG! yang hanya boleh dibeli dengan duit syiling di London, namun isinya memerlukan 3-4 hari untuk habis membacanya di waktu riadah. Font yang jauh lebih kecil dan padat kandungannya. Sarat dengan infomasi yang pastinya tidak boleh di dapati dari sumber lain. Lebih hebat, untuk isu terpilih siap diberikan sample cd lagi.

Teringat pula sebuah ulasan yang aku terbaca di dalam majalah Ancient Ceremonies ( Portugal ) tentang kumpulan dari Malaysia, kata mereka (terjemahan) – aku hairan mengapa kumpulan-kumpulan dari sana (Malaysia) lebih suka menghabiskan duit untuk buat kulit album/demo yang cantik, tetapi tidak mahu menghabiskan duit untuk rakaman yang baik? Mungkin perkara ini turut berlaku kepada media bercetak muzik berat tempatan.

Ulasan album, demo pastinya mencecah ratusan material. Tidak ambil pusing dari negara mana, freecopy atau beli atau pinjam, mereka ulas kesemuanya janji ‘metal’. Berdasarkan sidang redaksi Karisma, mereka boleh berbuat sedemikan jika anda pernah baca fanzine-fanzine lama mereka terdahulu. Kerahan tenaga dan cara bekerja yang lebih komiten serta professional perlu diusahakan. Jangan biarkan ia hanya menjadi one-man-effort. RM8 adalah agak mahal bagi sebuah majalah 60 mukasurat, namun sokongan akan tetap diberikan untuk menaikkan publikasi metal tempatan dengan harapan sumbangan itu setimpal dengan apa yang bakal diperolehi nanti.


Kepada yang masih belum mendapatkan majalah Karisma isu 8, edisi Oktober 2010 yang menampilkan BLACKFIRE sebagai cover story, bolehlah menghubungi pengurusan Karisma seperti yang tercatat dibawah. Turut memuatkan banyak foto-foto klasik ( termasuk yang tiada dalam arkib aku sendiri!) serta poster dan biografi.

Karisma Production, PO BOX 9, 75700 Melaka, Malaysia
Tel: +6013-6363558

Untuk langanan setahun ( 12 isu ) harganya RM90 bagi Semenanjang Malaysia dan RM120 bagi Sabah dan Sarawak.

Pembayaran menerusi CIMB: Karisma Production (0410-0000-3021-09)

Selasa, 4 Oktober 2011

SURAT KEBENCIAN


Bagi sesiapa yang bergelumang dengan dunia underground era 80-an and 90-an yang hanya bergantung kepada zine fotostat, menulis surat dan aktiviti pertukaran kaset (tape trading: suatu ketika dahulu untuk mengelak dari membuang masa kerana tempoh berutus surat agak lama, disamping menjimatkan kos setem, pengikut underground akan bertukar-tukar kaset band negara masing-masing untuk mencari pengikut dan menyebarkan muzik, samada dari band sendiri atau band rakan-rakan) pasti sesekali anda penah mendapat surat benci ( hate letters)?!.

Surat benci ini merupakan satu saliran underground untuk menyuarakan tidak puas hati, kebencian atau meraih sokongan kawan-kawan untuk memboikot individu atau kumpulan tertentu. Ia seringkali di datangkan dengan ratusan flyers, diedarkan keseluruh dunia dan mempunyai hujah-hujah kenapa mereka bertindak sedemikian?

Walaupun ikhtiar ini selalunya ia tidak mendatangkan mudarat bagi kumpulan dan individu yang mempunyai pengaruh besar sekurang-kurangnya ia memberi sedikit ugutan dan membuatkan penyokong-penyokong mereka ini berfikir sejenak. Bak pepatah Melayu ‘Kalau tiada angin masakan pokok boleh bergoyang’. Namun apa yang sering terjadi adalah sebaliknya, individu atau kumpulan terlibat menjadi lebih glamor dengan kontroversi tersebut!

Bagaimana surat ini lahir? Selalunya mereka yang mengarangnya terdiri dari editor-editor zine yang geram kerana temubual mereka tidak berbalas walaupun telah di sertakan IRC ( Dipanggil International Reply Coupon, tidak diketahui adakah masih dijual sekarang di pejabat pos? Dan harganya seingat aku adalah sekitar RM3.50) Bagi yang tidak mengetahuinya pada tahun-tahun 90-an dahulu kumpulan-kumpulan muzik luar negara seringkali meminta sesiapa yang ingin menulis kepada mereka menyertakan beberapa keping IRC, dengan kemudahan ini mereka tidak perlu lagi membeli setem sekaligus mengeluarkan duit untuk membalas surat kita.

Atau penyokong-penyokong distro (pengedar) atau syarikat atau kumpulan muzik itu sendiri yang songlapkan duit-duit mereka untuk membeli kaset dan cds-cds yang dihantar melalui pos. Alasan mereka barangan tersebut telah dicuri oleh posmen. Ini adalah gejala rip-off!

Atau peminat-peminat serta groupies yang kecewa apabila individu atau kumpulan pujaan mereka ini tidak melayan mereka apabila berjumpa di lokasi gig atau di mana-mana. Atau mungkin memang kumpulan itu sendiri sudah besar kepala dengan kejayaan yang mereka kecapi?


Sebelum mendapat surat yang bertarikh 18 April 2001 dari Hollywood, US tanpa nama pengirim ini, aku ada menerima 2 lagi surat sedemikian rupa, iaitu surat hasutan supaya memboikot Varg Vikerness dan Burzum (1993-1994) dan juga surat kebencian terhadap Impiety yang menjadi antara isu di dalam pergerakan metal Malaysia-Singapura (1997-1999).

Kembali kepada Nile, mereka tidak sedikit pun tergugat dengan kehadirian surat-surat ini. Malah mereka menjadi kuasa muzik paling berat di dunia dengan konsep Egyptologi dan mempunyai jutaan peminat seluruh benua termasuk aku!

“There is no God But God” Familiar words for any devout person , but guarranteed to scare the pants off any white skinned blue eyed american kid . “Kafir” goes along with one my ideas that the world would certainly be a better place if we would just give everyone air conditioning.." - Karl Sanders, interview in Sombre Arcane

Bagi yang tidak mengetahui Karl Sanders turut menghasilkan album solo yang memainkan alatan muzik akustik sepenuhnya dan turut berkolaborasi bersama Ustad Mohammad Hoseyn Yeganeh yang menyanyi dan memainkan alat muzik bernama Dotar. Album solo ini adalah sangat berlainan kategori muziknya berbanding Nile tetapi konsepnya tetap sama. Karl tidak menyembunyikan pengaruh sufi dalam citarasa muzikal beliau.

FRIGHT NIGHT (1985)


It seems that all cult movies from the 80’s are taking their turn for remake. Most of them struggled to be as good as the original. To be honest, this is my favorite movie from the 80’s, I remember watching it with my mom in TV 2, when Dunhill Double selection was only horror flicks. Mom and I love ‘tahyul’ movies back then. Hehe! I watched this movies with my hands cover my face. Since that day, I never forget this film, I was lucky to found this film again in vcd era and it is well kept till today.

The vampire in Fright Night are true monster, the story is simple and the music is old school ( back then it was called New Wave!) I like the blasting snare sounds, it was electronic drum or synthesizer, of course.


One night Charlie Brewster (William Ragsdale) is making love with his girl, Amy (Amanda Bearse, I like her hair-style!), when he notices new neighbors moving into the creepy house next door. Stranger still, they are moving in with a large coffin, taken directly to the cellar. With Charlie’s interests of vintage vampire late night shows and their star-turned-cable-host Peter Vincent, The Vampire Killer, it’s no surprise that his interest is piqued.

Charlie begins spying on his neighbor’s activities, which proved to be vampire (Chris Sarandon). Charlie must now convince his girlfriend, mother, his occult-obsessed pal Evil Ed (Stephen Geoffreys) and the hunter himself, Peter Vincent, that vampires are not only real, but now living next door.

When Jerry, the vampire kidnapped Amy, Charlie and his crew of would-be vampire killers must make a desperate assault on Jerry’s lair to save Amy and rid the suburbs of this well-heeled nosferatu once and for all.


Written and directed by Tom Holland Fright Night accomplishes what few horror-comedies can – it manages to be both funny and frightening. The effects are awesome, using some early CGI to handle the bat, wolf, monster transformation, which is fantastic.

I watched Fright Night again yesterday, just to tell you how much this film meant to me. I agreed with the saying, the feeling of watching your favorite old movies is like meeting up with an old friends from your childhood days.

Rate: 4.5/5

Sabtu, 1 Oktober 2011

THOR (2011)


Semalam saya menonton filem ini berdasarkan saranan dari rakan-rakan yang mengagumi setiap filem adiwira yang diadaptasi dari karya komik. Ini adalah antara sentuhan Stan Lee yang merupakan aset Marvel  Komik dan Marvel Studio sehingga kini, yang mana Stan Lee kini semakin galak menerbitkan filem pula. Saya menjadi terpanggil untuk mengulas filem ini berdasarkan begitu besar pengaruh Thor di dalam pembentukan irama Heavy Metal dari negara Scandinavia dan lebih penting mengulasnya di dalam bahasa Melayu kerana hampir semua masyarakat Barat mengenali Thor.

Filem ini bersandarkan komik klasik sejak zaman 60-an terbitan Marvel, tetapi Thor (lakonan Chris Hemsworth) pada hakikatnya masih disembah oleh serata-dunia terutama di Norway dan Sweden sebagai Tuhan Halilintar yang gagah perkasa. Apa yang dapat kita belajar di sini, manusia fitrahnya perlu mempunyai Tuhan. Dan apabila Tuhan itu diciptakan berdasarkan khabar angin, cerita mulut ke mulut, logikal akal sahaja, maka hampir kesemua kepercayaan di dunia yang bersandarkan kepada fakta ini menjadi hampir menyerupai sesama sendiri. Manusia di timur, barat, utara, selatan sama sahaja sebenarnya. Apabila seseorang itu lebih kuat dari yang lain, bijak mentadbir dan mempengaruhi yang lain, punyai karisma maka jadilah dia Tuhan. Dia adalah tuhan menjelma dalam bentuk manusia, kata mereka-mereka ini. Mereka yang hatinya benak. Jika Hang Tuah sempat merantau ke Norway, mungkin dia telah menjadi Tuhan di sana. Seperti penukul Thor yang dikatakan dibuat dari bintang, berbagai-bagai mitos juga kita dengar tentang keris Taming Sari?



Maka, Thor walaupun tuhan tetap kekal dalam bentuk seperti manusia punyai hidung untuk bernafas, makan ayam golek, jatuh cinta walaupun tinggal di dunianya, Asgard (dunia Tuhan). Paling lucu, Odin (Tuhan) bapa kepada Thor sakit jantung bila Loki (adik angkat Thor) gertak mengapa culik dia semasa bayi dahulu? Loki anak raksasa asalnya.

Secara keseluruhan, bagi saya ini filem SYIRIK dari mitos Norway. Bagi seorang dewasa, ia tidak lebih dari hiburan yang melucukan dan faktor yang mungkin menarik adalah kesan CGI yang dihasilkan Marvel.  Tetapi bagi saya Iron Man lebih kemas dan terperinci hasil visual nya. Namun bagi kanak-kanak, ia sedikit sebanyak boleh menjerat akidahnya. Tolong jangan ambil mudah bila ada unsur syirik!

Raksasa ais yang menjadi musuh berzaman Odin masih boleh diperbaiki lagi kerana saya merasakan dalam X-Men, Marvel boleh menzahirkan rupa bentuk raksasa yang lebih hebat. Oleh itu, tanpa rasa bersalah saya hanya boleh member pujian kepada lakonan watak Tuhan Perang, Odin yang dibawakan oleh Anthony Hopkins. Dan saya ada sikit-sikit ‘terminat’ gaya Natalie Portman.. siapa yang tidak? Hehe!

Mitos Odin dan anaknya Thor terlalu banyak digunapakai dalam filem dan muzik, filem Marvel terbaru yang turut diadaptasi dari komik, Captain America turut ada ‘bontot’ Thor yang mana kuasa magis diperolehi oleh Division Hydra, iaitu jabatan R&D Nazi adalah mengunakan batu kuasa tinggalan Thor. Hehehe. Manakala jika anda peminat metal sejati tidak mungkin anda tidak perasan keimanan terhadap Thor dan Odin oleh kumpulan – kumpulan seperti Bathory ( Quorton menafikan fahaman ini dipenghujung karier beliau), Manowar, Amon Amarth, Thor’s Hammer, Immortal, Enslaved, Helheim, Ragnarok, dan tidak terkira lagi. Jika anda ingat kumpulan Viking metal dari Malaysia, Ravenlord turut memuja Odin!?

Antara isu panas yang timbul dari filem ini yang membuatkan abang-abang Viking marah adalah watak  Heimdall yang dilakonkan oleh lelaki kulit hitam, Idris Elba sebab mereka percaya semua tuhan kulit putih?!

Bintang: 2.5/5
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...